Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От ноти към багри: Художествено пътешествие с маестро Мичо Димитров

| обновено на 20.05.24 в 10:44
3
Снимка: Галерия "Икар"

За душевността на цигуларя, който импровизира с четката и палитрата – разговор в ефира на предаването "Нашият ден". Цигуларят и педагог маестро Мичо Димитров откри самостоятелна изложба в столичната галерия "Икар". Експозицията съдържа 40 живописни платна и ще бъде подредена от 30 април до 30 май. В изложбата могат да се видят творби на автора от последните две години. 

Ето какво каза в ефира на "Нашият ден" Мичо Димитров, който днес е рожденик:

"На рождения си ден ще посвиря, макар и само за себе си. Музиката е част от моя живот и винаги е била. Мисля, че двете изкуства – музика и рисуване – се допълват нормално, защото музиката е може би най-висшето изкуство, тъй като борави с вибрация, която е най-близо до Бога. Цветовете, с които рисуваме, също са вибрации, които по подобен начин говорят на хората. Изкуствата са свързани едно с друго. За мен не е огромна трудност от едното да премина към другото.

Дните ми са изпълнени с музиката и с цигулката. За мен е много приятно, че мога и да рисувам, и да радвам с картини. Искам да уловя неуловимото. В музиката това е по-трудно, но върху платното по-лесно можеш да изразиш това, което искаш да кажеш. Като музикант, аз съм интерпретатор. В най-добрия случай мога да бъда съавтор, ако помогна на композитора, но свиря едни и същи ноти цял живот. Не мога да променя нищо в Моцарт, докато в творчеството си като художник мога да покажа неща, които чувствам и да бъда автор."

Според Димитров неуловимото е усещането за любов към хората, за надежда, за нещо красиво, което можеш да изобразиш и другите да го усетят. "Рисувам спонтанно и почти никога не правя планове. Просто оставям ръката, сърцето и висшата сила, която помага на всички ни отгоре, да водят всичко."

Чуйте разговора в звуковия файл.

Мичо Димитров е роден в Пловдив на 20 май 1956 г. На 6-годишна възраст започва да учи цигулка в школата на читалище "Иван Вазов" в родния си град. След това продължава обучението си в детската музикална школа към пловдивското музикално училище. Усъвършенства своя талант, специализирайки във Висшето училище за музика и драма "Гилдхол" - Лондон под ръководството на проф. Ифра Нийман. Носител е на много награди в страната и чужбина за своя музикален талант.

Снимки: Галерия "Икар"
По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна