Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След 30 години реновираха Урологичното отделение в силистренската болница

След повече от 30 години Отделението по урология в силистренската областна болница е реновирано.

За ремонта са отделени 400 000 лв. от бюджета на болницата, и още около 60 000 лв. от спонсори.

Отделението става самостоятелно през 1990 година. До преди това заема три стаи в хирургичния сектор на болницата в Силистра.

Д-р Венцислав Стоев, директор на МБАЛ Силистра на преден план

Откъслечни сведения за здравното дело в Силистра има още от преди Освобождението в 1878 година. На територията на града е действала турска военна болница с аптека към нея и още една аптека за населението. Силистренци тогава са получавали помощ главно от билкари. 

Второстепенна държавна болница се изгражда в Силистра непосредствено след Освобождението с 50 легла, а всички граждани били обслужвани от градския лекар, който възглавявал градската санитарна служба. 

През 1882 година била разкрита вече Окръжна болница. Десетина години по-късно в нея се обособяват четири основни сектора - вътрешен, хирургически, заразен и кожно-венерологически – като по това време в болницата са работили 3 лекари. Постепенно легловият фонд достига до 500 легла.

Д-р Венцислав Стоев

От създаването на болницата до 1960 г. урологичните операции били правени от общите хирурзи, разказа началникът на отделението д-р Венцислав Стоев. 

"Това са били предимно операции на половата система и травми, приносът е на д-р Анастас Янков, д-р Енчев, д-р Игнатов. Първият известен хирург в нашата болница с насоченост към урологичните операции е д-р Недев, каза за "Хоризонт" д-р Стоев.

"С огромна благодарност искам да се обърна към безспорният доайен и създател на Урологичното отделение д-р Васил Димитров Валиев, започнал работа в болницата през 1968 година, като въвежда всички урологични техники, допълни още д-р Стоев.


Ремонтните дейности започват поетапно през 2021 година.Като първо се ремонтира основната операционна.

Отделението разполага с ренген, камера за едноурологични операции, с лазер за разбиване на камъни в бъбреците.

Дорина Йорданова е била втората старша сестра в отделението, след отделянето му. Заедно с нея работа в отделението преди години започва и настоящата старша сестра Красимира Узунска. И двете преди това са работили в ОАИЛ и са имали опит с натоварването и тежките случаи.


От създаването на отделението, през него са преминали над 30 000 болни, извършени са над 28 000 операции и над 100 хил. консултации на пациенти от цялата област.


Стаите за пациенти са изцяло ремонтирани със собствен санитарен възел, има и ВИП стая.


Още по темата в звуковия файл.


По публикацията работи: Гергана Хрисчева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна