Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Музика в портрети" с Оркестъра за народна музика на БНР

Солисти са Магдалена Карамитева, Димитър Карамитев и Димитър Гугов

"Музика в портрети" ще представят Оркестърът за народна музика на БНР и диригентът Димитър Христов на 23 май, четвъртък, от 19 часа в Първо студио на Радиото.

Концертната програма ще срещне публиката с таланта на певицата Магдалена Карамитева, кавалджията Димитър Карамитев и гъдуларят Димитър Гугов. И тримата живеят в чужбина от 2000 г., а завръщането им като солисти на Оркестъра  на БНР е истински празник във фолклорния жанр. Програмата включва тяхна авторска музика, аранжирана за този концерт от Пейо Пеев, Георги Андреев, Костадин Генчев, Димитър Христов и Петър Миланов. 

Димитър Гугов

За гъдуларя Димитър Гугов, който живее в Страсбург, но свири в цял свят с етноформацията  "Варварските цигулки" ("Violons Barbares"), участието в проекта "Музика в портрети" е сбъдната мечта: "Това ще бъде моят първи концерт като солист в България. Преди време си мечтаех да бъда част от Оркестъра на Радиото, а сега идвам и свиря като солист. Много се радвам, че аранжиментите за моите пиеси са написани от Георги Андреев, тъй като винаги съм искал да свиря моя музика, аранжирана от него. За този концерт избрах мелодии, които имат силна връзка с България и българските корени."

Магдалена Карамитева

За семейството на Магдалена и Димитър Карамитеви, които почти четвърт век живеят във Виена, предстоящото събитие също е свързано с особена радост: "Това е голямо вълнение за нас и с трепет очакваме концерта. Чест е да сме на една сцена с едни от най-добрите музиканти в българската народна музика. Ще изпълним авторска музика, създадена от двама ни. В личния ни репертоар се чувстваме най-себе си с песни и инструментални мелодии, които са като малки музикални автопортрети. Дори някои от песните са свързани със сюжети от реалния ни живот. Този концерт ще бъде празник!"

Димитър Карамитев

Билети в Рекламно-информационния център на БНР (бул. "Драган Цанков" №4) и в мрежата на Ивентим.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна