Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Столичните вузове реагираха по различен начин на обявения от Съвета на ректорите протест

Софийския университет „Св. Климент Охридски
Снимка: Ани Петрова

Столичните висши училища реагираха по различен начин на обявения от Съвета на ректорите протест в знак на недоволство от цялостното отношение на държавата към висшето образование.

В Софийския университет "Свети Климент Охридски" се провежда редовен учебен процес. Ръководството подкрепя мотивите за протест, но затваряне на университета не е обсъждано, заяви заместник-ректорът по учебната дейност Тони Спасов:

"Имаме готовност да развием протеста, ако не се изпълнява този ангажимент, поет от държавата, но не сме планирали никаква конкретика. Имаме още 3 седмици до края на семестъра. В този момент да се говори за затваряне би било силно изпреварващо".

Ръководството на ТУ - София и ректорът проф. Иван Кралов подкрепят протестните действия, които бяха взети от Съвета на ректорите. Университетът е отворен и денят е работен, единствено са отменени учебните дейности, съобщи Владислав Прелезов от пиар отдела на университета:

"Ръководството на ТУ - София и ректорът подкрепят протестните действия, които бяха казани от Съвета на ректорите в петък, но се отменят единствено учебните занятия".

Университетът по архитектура, строителство и геодезия е оставил на преподавателите да преценят дали и как да протестират, обяви Валя Милева - секретар на ректора на университета:

"Предвидените учебни занятия в деня на протестите, 20-и май, няма да бъдат със задължителен характер. Тук са преподавателите. Забелязвам, че в момента има по-малко студенти".

По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна