Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър се нуждае от 40 млрд. евро инвестиции до 2050 г. за постигане на нулеви въглеродни емисии

Кипър ще се нуждае от близо 40 млрд. евро инвестиции в чисти технологии до 2050 г., за да постигне нулеви въглеродни емисии, показва изследване на независима консултантска компания, което бе представено на проведената днес в Никозия първа среща на върха за "Зеления дневен ред" в Кипър (Green Agenda Cyprus Summit).

Най-големите капиталови разходи - около 20 млрд. евро, трябва да бъдат направени в периода 2041-2050 г., смятат авторите на изследването за Кипър. Въпреки високата стойност те подчертават, че зеленият преход ще има положителен нетен ефект върху работните места и брутната добавена стойност.

За да се постигне климатична неутралност, публичните инвестиции в страната за периода 2030-2050 г. трябва да бъдат удвоени в сравнение с текущото десетилетие, посочиха от правителството при представянето на неговите управленски приоритети. Тази цена на зеления преход обаче ще е по-ниска от цената на неконтролираното изменение на климата и справянето с последствията от тях.

Зеленият преход е на първо място в дневния ред на правителството, което има ясна визия и пътна карта за насърчаване на чиста енергия, намаляване на емисиите на парникови газове, справяне с енергийната бедност и премахване на енергийната изолация, бе подчертано на конференцията.

Инициативата "Засаждане за климата" има за цел около 100 000 нови дървета годишно, за да се намалят въглеродните емисии и да се увеличи биоразнообразието, каза министърът на земеделието и околната среда Мария Панайоту. Ще се насърчава също така инсталирането на "зелени покриви", за да се смекчи градският топлинен ефект.

По-голямата част от декарбонизацията в периода до 2030 г. ще се дължи на електроенергийния сектор, се казва още в представеното проучване. В момента делът на възобновяемите източници в потреблението на електроенергия в Кипър е под 20% и той трябва да се увеличи значително, за да се справи страната със "зелените" предизвикателства, бе заявено на форума.

В работата на срещата на върха участваха двама европейски комисари – по въпросите на климата и на здравеопазването, министри, представители на организации, университети и бизнес лидери от чужбина и Кипър.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна