Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Туристическите маршрути около град Елена

Изглед от Еленския балкан
Снимка: elenskibalkan.eu

"Когато дойдеш на Чемерна (Чумерна) пред очите ти се появява една твърде чудесна картина. На която и страна да погледнеш, окото ти има на що да погледа и на що да се порадва. Хубава е нашата земя. Аз обичах да седя на това място...от това място се види Сакар планина, види се Едирне, види се от Пловдив, види се Доспат. Погледай и надясно! Види се Елена, види се Беброво, види се Търново, види се Габрово, види се Плевен. Така също от тая планина се види р. Тунджа, покрай която се намират цели полета, насадени с, трендафил. Като погледнеш на юг, видиш полета и много реки, а като погледнеш към Дунава, видиш бърда и шумаци; горите са облени със златните лъчи на българското слънце; керемидите се червенеят измежду зеленото поле, белите къщици надничат измежду сливаците, орешаците, крушаците и вишняците, а реките се лъщят от слънцето като сребърни пояси." – така Панайот Хитов описва Еленския балкан в "Моето пътуване по Стара планина".

Марков камък

За туристическите маршрути и най-атрактивните местности около град Елена в "Нашият ден" говори Стоян Димитров – секретар на ТД "Чумерна".

По думите на Димитров в Община Елена няма кътче, което да не представлява красива природна забележителност. Най-голям интерес за туристите е изкачването на билото на Стара планина и достигането до най-високия връх Чумерна(1536 м.) в Елено-Твърдишкия дял на Средна Стара планина.

Димитров споделя, че еленчани се гордеят с традициите, които имат в организирания туризъм. В първото туристическо сдружение, основано от Алеко Константинов през 1895 г., членуват седем души от град Елена, а през 1901 година е основано първото туристическо дружество в града.

През 1915 година започва строителството на първата хижа в Еленския балкан, но дейността е прекратена поради избухването на Първата световна война. Все пак хижа "Чумерна" е открита през 1926 година и е третата българска хижа след "Скакавица" и "Алеко", разказва Димитров. Стоян Димитров запознава слушателите с някои от възможните начини за достигане до връх Чумерна, както и с природните местности в близост до гр. Елена – с. Костел, с. Мийковци, Марков камък, Раев камък и други.

Тези, които желаят да опознаят туристическите маршрути на Еленския балкан, могат да се свържат с ТД "Чумерна", за да получат съдействие, упътване или водач из местността.

Целия разговор чуйте в звуковия файл:


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна