Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безработните британци ще придобиват умения в специални лагери

Британският министър на труда и пенсиите Мел Страйд
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Безработните британци ще бъдат накарани да постъпват в "специални лагери за обучение за придобиване на умения", за да запълнят празнините на пазара на труда, оставени от задгранични работници, обяви министърът на труда и пенсиите.

Правителството вече провежда интензивни обучения в лагери, за да помогне на хората без работа да се преквалифицират в много сектори, но новите планове ще се съсредоточат върху работните места, които са най-силно засегнати от недостига на работна ръка поради новите миграционни правила. Получаващи помощи сега ще бъдат обучени за роли в ключови сектори, изправени пред недостиг, включително хотелиерство, грижи, строителство и производство. 

Министърът на труда и пенсиите Мел Страйд каза, че Обединеното кралство е разчитало на чужда работна ръка "твърде дълго". Плановете идват преди официалните статистически данни за нетната миграция, които трябва да бъдат публикувани в четвъртък. 

Лейбъристите отхвърлиха предложенията като "празни приказки", които няма да се справят с мащаба на проблема. Нетната миграция в Обединеното кралство - разликата между броя на идващите и напускащите хора - достигна рекорд от 745 000 през 2022 година. 

Оттогава правителството обяви набор от мерки, насочени към значително намаляване на броя на хората, влизащи във Великобритания. Те включват драстично повишаване на прага на заплатите за квалифицирани работници до 38 700 паунда годишно и реформи, за да затруднят британците, които печелят под средната заплата за страната, да доведат чуждестранни партньори. 

Страйд каза, че новите правила, които имат за цел да намалят броя на хората, пристигащи във Великобритания с 300 000, представляват "предизвикателство" за наемане на работа за работодателите, но настоя, че правителството гради икономически модел на базата на "британския талант". 

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна