Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Боряна Иванова: Проблемите във висшето образование надхвърлят въпроса с ниските възнаграждения

"Всички ректори сме в ситуация - да не спазваме Закона или да доведем до фалит университетите си"

| Интервю
Доц. д-р Боряна Иванова
Снимка: Аграрен университет

Проблемите в системата на висшето образование надхвърлят много въпроса с неуважително ниските размери на възнаграждения в сектора.

Това каза пред БНР доц. Боряна Иванова, ректор на Аграрния университет в Пловдив, и посочи:

"Ако трябва да ги изброя в кратка форма, те са - недофинансиране на научноизследователска и художественотворческа дейност; неадекватно финансиране, свързано с т.нар капиталови разходи; проблеми с регламентите, определящи размера на таксите, най-вече които касаят студенти от трети страни, където ние сме безкрайно неконкурентни". 

Тя даде пример, че базирайки се на министерско постановление, таксите в Аграрния университет в Пловдив са в размер на около 1600 евро, а подобен университет в Чехия обучава срещу 800 евро.  

По думите ѝ промяната в Закона за висшето образование, с които се обвързаха заплатите със средното равнище на заплащане в страната, което е хубав акт, но не е облечен с финансови ангажименти от страна на държавата:

"Ако държавните университети изпълнят изискването на Закона, ще стигнат до фалит в съвсем кратки срокове. Всички ректори сме поставени в ситуацията - да не спазваме Закона или да доведем до фалит университетите си". 

Според доц. Боряна Иванова предложението за отпадане на таксите за студенти в държавни университети е "илюстрация как се подхожда към проблемите на висшето образование":

"В пространството се хвърли едно съобщение, което беше направено доста непрецизирано и неаргументирано. В крайна сметка не се стигна до законодателна промяна, която да регламентира това. И сега има студенти, които са силно разочаровани и се налага ние да сме в позицията на извиняващи се и обясняващи, че такова нещо няма". 

Интервюто на Людмила Железова с доц. Боряна Иванова в предаването ''Нещо повече'' можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна