Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Борбата за наследник на Ебрахим Раиси ще е много оспорвана"

Димитър Къцарков: Не се очакваше престъпленията на "Хамас" и отговорът на Израел да бъдат сложени на едно ниво

"Отваря се вакуум във вътрешната политика на Иран"

| Интервю
Димитър Къцарков
Снимка: Стопкадър, Euronews

Не се очакваше на едно ниво да бъдат сложени престъпленията на "Хамас" и отговорът на Израел.

Това каза пред БНР международният анализатор и специалист по Близкия изток Димитър Къцарков във връзка с поисканите от главния прокурор на Международния наказателен съд заповеди за арест на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху и министъра на отбраната Йоав Галант за предполагаеми военни престъпления в Ивицата Газа, както и на лидера на "Хамас" Яхиа Синвар, и други двама висши лидери на палестинската групировка - на главнокомандващия на бригадите "Ал Касам" Мохамед Диаб Ибрахим Ал-Маср и на ръководителя на политическото бюро на "Хамас" Исмаил Хания.

"Поставянето в един пакет на Нетаняху и Галант с ръководителите на "Хамас" беше неочаквано и генерира негативна реакция от политическите сили в Израел и от някои от водещите партньори на страната", уточни той и добави, че Израел не е сред държавите, които признават юрисдикцията на МНС.

 В предаването ''Нещо повече'' Къцарков коментира и хеликоптерната катастрофа, при която загина президентът на Иран Ебрахим Раиси:

"Започна да се говори в медиите, че хеликоптерът може би е имал технически проблеми, които са в следствие на санкциите срещу държавата. Версията, която се поддържа, е, че е трагичен инцидент, предизвикан от човешка грешка, съчетана с техническа повреда. Да се спекулира за намеса на някакви чужди сили не е обосновано на този етап.  

Анализаторът подчерта, че борбата за наследник на Раиси ще е много оспорвана:

"Той беше хардлайнер и беше дълго време спряган и за наследник на духовния водач - аятолах Али Хаменей. ... Смъртта на Ебрахим Раиси и на външния министър Хосейн Амир Абдолахиан ще има сериозни политически последици. ... Отваря се един вакуум във вътрешната политика на Иран, който ще бъде трудно запълнен".

Интервюто на Людмила Железова с Димитър Къцарков можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна