Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проучване на Университета в Мичиган: Юношите приемат повече от допустимата доза кофеин

Проучване на Университета в Мичиган показва, че юношите приемат повече от допустимата доза кофеин, а това може да доведе до здравословни проблеми. С течение на времето влиянието на кофеина намалява и ние започваме да увеличаваме приеманото количество, а това увеличава риска от отрицателни странични ефекти.

Един от всеки четирима родители казват, че децата им всекидневно приемат кофеин, но не знаят точно каква е допустимата доза. Тонизиращото и стимулиращо вещество ни помага да бъдем по-концентрирани и работоспособни, но в случай на висока консумация при юношите това може да доведе до проблеми в развитието на мозъка и различни здравословни проблеми, казва д-р Сюзън Уулфорд, участник в проучването. Кофеинът може да предизвика главоболие, да създаде проблеми с настроението, съня и успеха в училище. 

Според изследователите докато за възрастните е допустимо използването на до 400 милиграма кофеин на ден, за учениците  консумацията не трябва да бъде  повече от  100 милиграма, което се равнява на 1 чашка кафе. Някои смятат, че дори и тази доза е висока.

Стимулиращото вещество децата приемат най-често с безалкохолните, спортните или енергийните напитки. Т.н. енергийни напитки обаче съдържат голямо количество кофеин - до 500 милиграма, плюс захар.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна