Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова инициатива за борба с фалшивите новини и пропагандата в ЕС

Снимка: Ройтерс

Германия и редица други страни членки на Европейския съюз планират да поставят акцент върху санкциите в рамките на борбата срещу намесата в избори в ЕС, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Ограничителните мерки са важен метод за справяне с хора и организации, които се опитват да се месят във вътрешните работи на европейските демокрации, според проектопредложение, публикувано вчера по време на заседание в Брюксел на Съвета на ЕС по общи въпроси. Текстът е бил подготвен от Германия, Полша и Франция с подкрепата на около дузина други държави от ЕС и ще послужи като работна основа за следващата Европейска комисия, която ще бъде сформирана след изборите за Европарламент следващия месец.

Освен това е предвидено кодексът на поведение за борба с дезинформацията да стане пакет правила, които ще бъдат задължителни за спазване. Към днешна дата това е необвързващ доброволен ангажимент на онлайн платформи като "Фейсбук" и "ТикТок".

Други предложения включват подобряване на способността за разпознаване на фалшиви новини и пропаганда, както и по-активен обмен на информация между страните членки.

В основата на инициативата са констатации, че държавни субекти от страни като Русия се опитват да окажат влияние на общественото мнение в ЕС чрез дезинформация и пропаганда, отбелязва ДПА. В частност, те използват възможностите за дигитално разпространение на съдържание в онлайн платформи.

Освен Русия, в опит за систематично влияние върху общественото мнение е обвинен и Китай.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна