Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерът Главчев: Присъединяваме се към ОИСР до края на 2025 г.

ОИСР очаква забавяне на инфлацията в България от 9,5% до 3,0% през 2024 г.

Димитър Главчев
Снимка: gov.bg

За първи път България има конкретен срок за присъединяването си към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Това обяви служебният премиер Димитър Главчев пред журналисти след беседа с генералния секретар на ОИСР Матиас Корман.

Двамата разговаряха в рамките на Срещата на Съвета на ОИСР на ниво министри в Париж. От разговора е станало ясно, че хоризонтът за приемането на страната ни е краят на 2025 г. Общо 31 доклада на комитетите на ОИСР по отношение на България са приети, остават още 26. Премиерът е посочил, че България има готовност за интензивни преговори.


Организацията за икономическо сътрудничество и развитие прогнозира ускоряване на икономическия растеж на България от 1,8% през 2023 г. до 2,5% през 2024 г. и до 2,9% през 2025 г., тъй като държавните инвестиции се увеличават, заедно със средствата от ЕС.

Организацията очаква инфлацията в България да се забави от 9,5% през 2023 г. до 3,0% през 2024 г., основно поради спада на световните цени на храните и енергията. Високият ръст на заплатите обаче е пречка за по-бързото намаляване на инфлацията, отбелязват от ОИСР. Оттам подчертават, че продължаващата политическа несигурност излага на риск планираните реформи и инвестиции в страната.

Трудности и забавяния при реализирането на реформите, необходими за предоставяне на средствата от ЕС, рискуват намаляване на размера на европейското финансиране и допълнителните инвестиции, предупреждава ОИСР.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Обучение за франкофони на световно ниво предлагат Техническият и Химикотехнологичният и металургичен университет в София

Вече над 30 години два български университета предлагат качествено обучение на френски език за технически и инженерни специалности и дипломи, признати по цял свят. Затова и преподавателите с гордост казват, че сред възпитаниците им няма нито един..

публикувано на 17.05.24 в 09:30

Говорителката на руската дипломация обвини България, че преформатира 9 май

Управляващият режим в България се опитва да преформатира "Деня на победата" в "Ден на Европа“ и пренебрегва задълженията за опазване на културните и мемориалните обекти. Това посочи в коментар официалният представител на руското външно министерство..

публикувано на 17.05.24 в 09:09

Тежка катастрофа с кола на НСО в Аксаково

Автомобил на Националната служба за охрана (НСО) катастрофира на 17 май в 17:30 ч. на влизане в град Аксаково. С колата на НСО е пътувал съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Кирил Петков, съобщи БТА.  При удара има един загинал.  Той е..

публикувано на 17.05.24 в 08:54