Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Православни християни изпълниха храмовете на Разпети петък

Снимка: bg-patriarshia.bg

Въпреки дъжда в различни краища на България храмовете в страната се изпълниха с вярващи на Разпети петък. В София много от тях посетиха митрополитския катедрален храм "Света Неделя". Поклонението продължава през целия ден. Вечерта в храма ще бъде извършено Опело Христово, на което се съпреживява смъртта на Спасителя. В най-тъжния ден от Страстната седмица много миряни се стекоха и в пловдивските храмове. Повечето пловдивчани се молят за здраве и благополучие, както и за мир по света, съобщава Яница Марова от БНР Пловдив. "Помолих се за целия български народ - да намери своето щастие и своя път", сподели пред Марова една от вярващите.
Българите в чужбина също отбелязват този ден. От 19 ч. тази вечер в Българската православна църква „Св. преп. Йоан Рилски Чудотворец“ в Атина ще бъде извършено Опело Христово. Храмът беше отворен през целия ден, пише БТА. Опело Христово ще събере тази вечер вярващи и в Българската църква в Мидранд, ЮАР, съобщават във Фейсбук сънародниците ни там.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Етнографският музей в Бургас

Етнокухня, старинни носии и орхидеи в „Европейската нощ на музеите” в Бургас и Несебър

Етнографският музей в Бургас ще ухае на храна. Там демонстрацията на етнокухня и кулинарни умения ще направи лично директорът на музея д-р Милен Николов. Той ще сготви свинско с лапад, зелен лук и гьозум по стара котленска рецепта. В Етнографския..

публикувано на 18.05.24 в 07:10

"Европейската нощ на музеите" с мащабна интердисциплинарна програма в София

За 20-и път София се присъединява към "Европейската нощ на музеите". Инициативата се организира от Френския институт в България, Министерството на културата и Столичната община в третата събота на месец май. В нощната програма жителите и гостите на..

публикувано на 18.05.24 в 06:25

В събота ще е слънчево, след обяд над Родопите ще превали

В събота  минималните температури в страната ще са между 8° и 13°, в София 10°. Сутринта в котловините ще има мъгли. През деня ще е слънчево. След обяд над планинските масиви ще се заоблачи и на места ще превали. Максималните температури ще са от 20° до..

публикувано на 17.05.24 в 19:10