Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Велика събота е най-благословеният ден

Снимка: Архив

Православната църква прославя Велика събота като най-благословения седми ден, в който Словото Божие лежи в гроба като мъртъв човек, но в същото време спасява света.

Положен в гроба, духът на Исус Христос е в ада, за да разкъса оковите му и да отвори отново райските двери. Това обаче ще се случи в неделята, наречена с най-краткото име – Великден.

На Велика събота църковното богослужение започва рано сутрин и продължава до края на деня. Така последните съботни песнопения се сливат с възкресните и свършват при звуците на тържественото “Христос воскресе!”.

Великденското богослужение в храм-паметника “Св. Александър Невски” ще бъде отслужено от наместник-председателя на БПЦ - врачанския митрополит Григорий, заради неотдавнашната кончина на патриарх Неофит. За богослуженията ще бъде използван благодатния огън, който беше донесен през м.г. от Йерусалим. 

Велика събота е и последният ден, в който могат да се боядисат яйцата за Великден.


 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Новият сливенски митрополит Арсений

Сливенска епархия има нов митрополит, пред Синода го посрещнаха с възгласи "Недостоен"

В многовековната ни църковна традиция миряните винаги са посрещали новия свещенослужител или владика с възгласи "Достоен". Така те показват уважението си, с надеждата той мъдро да води паството към духовно спасение. Не така обаче беше посрещнат от..

публикувано на 27.05.24 в 15:15

Избраха най-младия епископ в църквата за митрополит на Сливен

Знеполският епископ Арсений е новият Сливенски митрополит. Той беше избран със 7 гласа от владиците в Светия синод на Българската патриаршия. За втория кандидат - Мелнишкия епископ Герасим, който е главен секретар на Светия синод, бяха дадени от..

публикувано на 26.05.24 в 11:20

Манастир на 900 години се появява от нищото при строеж на автогара в Созопол

При разкопки на мястото на новата автогара в черноморския град Созопол бе открит манастир от XI век, който е функционирал до края на XIII век. Предполага се, че обектът е бил унищожен от пожар, за което свидетелстват пластовете от въглении..

публикувано на 26.05.24 в 09:15