Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Rise to Shine в помощ на ранното кариерно развитие сред гимназистите

Снимка: Радио София

Американската търговска камара (АТК) в България инициира поредица от срещи с гимназисти от няколко гимназии в София и други градове в България. Това е вторият проект от Инициативата EmpowerHer за 2024 г. – Rise to Shine:Empower Next Gen Talents, който иска да помогне за ранното кариерно ориентиране сред гимназистите. Проектът Rise to Shine обединява професионалисти от компании-членове на Американска търговска камара, които ще споделят насоки както за момичета, така и за момчета. Катя Василева разговаря по темата с Ирена Бушандрова и Петя Николова-Исмаилова, които са част от Комитет "Човешки капитал и образование" в АТК.

По думите им ролята на бизнеса е много тясна с образованието и до момента по проекта Rise to Shine са били осъществени две срещи в училища. Практическата необходимост на децата от умения при търсене на работа, кариерно ориентиране, както и тези умения да бъдат от необходимост за реалния бизнес е двигателят на инициативата.


"Практиката през последните години показва, че бизнесът и образованието трябва да намерят посоката и взаимно да вървят ръка за ръка. Доказателство за това са редица инициативи на различни компании, които все по-интензивно се включват в учебния план, било то със свои лекции, информационни сесии, дни на отворените врати, в които разказват за възможностите за продължаващо обучение в съответните организации. Също така създаването на специализирани академии, които не само да надграждат специализирани познания, но и социални умения, които са ключови за ранното професионално развитие", отбеляза Петя Николова-Исмаилова.

Тя допълни, че включването на инициативата в учебния план на училищата е точно с такава цел и смисъл, за задълбочаване на партньорските взаимоотношения с учебните заведения, с цел по-добра подготовка за ранен кариерен старт на учениците. Ирена Бошандрова посочи, че срещите протичат в положителен дух, като на младидте хора им се дава възможност да се изкажат по темите, които ги вълнуват. Тя каза, че освен целият екип от лектори, които ходят по училищата, те се опитват да привлекат хора от бизнеса на място, които да споделят с учениците своите вдъхновяващи истории.

"И второ, което е много важно и в контекста на бизнеса в България дългосрочно, да видят че има перспектива в България. Дори да учат в чужбина, нека да завършат там хубаво образование, но в България също могат да се правят добри кариери. Именно вдъхновяващите личности, които са част от нашите панели го показват. Те са реален пример там на място при тях", допълни Бошандрова.


Според думите на Петя Николова-Исмаилова нагласите на учениците и представители на училищата са положителни и приветстват идеята за участие в такава инициатива. Като обратна връзка от страна на самите преподаватели е, че са се включвали в провеждането на сесиите.

"Основно децата се вълнуваха как да си подготвят СV-то, стана дума и за мотивационното писмо, което в писмен вид изразява желанието им за конкретен стаж и позиция. Това бяха двете щекотливи теми, а другата беше как да се представят по време на интервю така, че да спечеля отсрещната страна и да имам възможно най-доброто представяне в конкретния момент. Също така им дадохме определени туулове, инструменти, платформи, на база на които те могат безплатно да развият част от своите "меки умения". И разбира се имахме и финални задачки с подготовка на CV", каза Бушандрова.

"Формирането на културата и мисленето би следвало да започне на доста по-ранен етап, а именно в ученическа възраст", добави Петя Николова-Исмаилова.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

От днес се променя част от маршрута на столичната нощна автобусна линия № 2

От днес (1.05.2024 г.) се въвежда промяна в организацията на движение на нощна автобусна линия № 2 (кв. "Обеля" – Студентски град), съобщиха от Центъра за градска мобилност. Променя се маршрутът на линията - от бул. „8-ми декември“, по ул. „Акад. Стефан Младенов“, по ул. „Доктор Йордан Йосифов“, наляво по ул. „Акад. Борис Стефанов“, по ул...

публикувано на 01.05.24 в 14:21
Боядисване на яйца за Великден

Деца от различни националности ще боядисват великденски яйца

Фондация "От нас зависи" организират боядисване на яйца в Младост 3 за деца от различни националности. Събитието ще се проведе за втора поредна година. Подробности разказа Весела Деянова, председател на фондацията. "Както сега изключително много работим с украински бежанци, желанието ни беше да създадем една възможност, в която децата, с..

публикувано на 01.05.24 в 13:18

"Първата пушка" - спектакъл посветен на Априлското въстание

Всяка година на 1 май по традиция в Копривщица се провеждат интересни исторически възстановки. Театралният спектакъл "Първата пушка" е възпроизвеждане на епизоди от Априлското въстание, което избухва по нов стил на днешната дата преди 148 години точно на Площад "20 април". От Копривщица предаде репортерът на Радио София Боян Бочев. "Радвам..

публикувано на 01.05.24 в 12:43

"Аз съм мама предприемач" представя майки-мигрантки и професионалния им път в България

„Mom got a job” е кампания на организацията „Мулти Култи“, в която майки мигранти разказват за професионалния си път, въпреки препятствията, с които са се сблъскали. Пред Радио София Бистра Иванова от екипа на „Мулти Култи“ сподели, че кампанията е свързана с емпатия, връзки между хората и интересни истории. „Вече 13 години работим..

публикувано на 01.05.24 в 12:06

Латинска Америка през очите на писателката Кристина Павлова

"Многото стаи" е новата редактирана и допълнена книга на Кристина Павлова. Романът е излизал със заглавие "Изкушени от светлината" през 2006 г. Павлова е лекар, а кариерата ѝ включва и академична дейност в Мексико. Автор е на редица статии и изследвания, както и три романа. "Дните са дни на огромно вълнение, на страшно много емоция от една..

публикувано на 01.05.24 в 11:53

Фестивалът на японската култура – "Бункасай" с ново издание на 12 май

Дългогодишният Фестивал на японската култура – „Бункасай“ се завръща отново. На 12 май Центърът за източни езици и култури посреща почитателите на Япония с разнообразни щандове и стаи по интереси. Събитието се организира от Студентски клуб на япониста - доброволческа организация, създадена от студенти от специалност „Японистика“ към СУ..

публикувано на 01.05.24 в 10:08
Снимката е илюстративна

Традиционно шествие на КТ "Подкрепа" и рок концерт по повод Деня на труда

Днес отбелязваме Деня на труда и на международната работническа солидарност - 1 май. Чества се от 1890 г. - с резолюция, приета на учредителния конгрес на Втория интернационал в Париж. Бележи годишнина от началото на голяма стачна вълна в Съединените щати с искане за 8-часов работен ден, в която се включват над 340 хиляди души от Чикаго,..

публикувано на 01.05.24 в 09:03