Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Futures Thinking - поглед към бъдещето

Снимка: Радио София

Futures Thinking: Да открием бъдещето e конференцията, на която водещи експерти ще обсъдят възможните реалности във финансите, потреблението, медиите, дигитализацията, технологиите, градовете. Това ще се случи на 23 април 2024 г. в Интерпред. Кои са горещите въпроси, които ще бъдат дискутирани чуйте в разговора на Катя Василева с Надя Гогова – организатор на събитието.

"Форматът на събитието е необичаен. Всички лектори, подготвяйки своите презентации получават предварително една ретроспекция, разглеждайки 10 години назад, тръгвайки от 1994 г., минавайки 2004, 2014 и стигайки до 2024 година. Ние им задаваме следния въпрос: като имате предвид тези срокове, как биха изглеждали според вас 2034 и 2044 година? Тоест, гледаме с един доста сериозен поглед напред в бъдещето, като съответно разглеждаме дадения сектор с дадената експертиза. Какви нови продукти ще има, какви нови взаимоотношения и как ще изглежда секторът след 10 и 20 години", каза тя.

По думите й в дискусията са включени различни аспекти като изкуствен интелект, киберсигурност и блокчейн, което ще позволи да се погледне напред в бъдещето в много сериозен детайл. Тя посочи, че за да бъде визионер, човек трябва да има отворено мислене, което означава да прегърне промяната и готовността за възприемане на тази промяна. Също така да притежава любопитство към новото и различното, богата обща култура и експертност в определена област, както и сериозно въображение и способност да се уловят сигналите за новото, и как може нещо да бъде различно.

Как технологиите въздействат на бизнеса и цялостната икономическа среда?

"Имаме минимум три ключови технологии, всяка от които с потенциал сама драстично да промени своята тъкан на обществени отношения. Блокчейн, изкуствен интелект и квантовите технологии. Да си представим, че ако всяка една поотделно от тези три технологии може да направи това, какво остава ако трите едновременно въздействат. Намираме се в наистина уникален момент от историята на човечеството и със сигурност 10 години напред всичко може да бъде коренно различно. Ще възникнат нови бизнес модели, нови продукти, нов начин на потребление, нови начини на разплащане. Възможно е дори да преминем дори на нови форми на организация на обществото", сподели Гогова.


Тя посочи, че новите т. нар. "милениум" поколения излизат на пазара и вече много сериозно влияят на бизнеса. Те са социалните активисти и изборите, които правят са обвързани с разбирания за ценности, социална отговорност и липса на вреда за околната среда. Това от една страна влияе на стратегиите на компаниите, а от друга все по-застаряващото население предполага развитие на услуги свързани с възрастните хора.

"Какви ще са градовете на бъдещето?

"Няма как да знаем, можем само да предполагаме и да работим с различни възможности. Поради климатичните промени е възможно да се появят и първите плаващи градове, тъй като засягайки тази тема един от панелите ни е "Градове на бъдещето". Транспортът може би ще стане изцяло автономен и ще отпадне необходимостта от притежаване на лек автомобил. В някои държави вече се появяват паркинги за летящи автомобили, колкото и странно да звучи. Те се тестват така, че възможно е въздушният трафик в градовете да изглежда много по-различно, отколкото в момента. С напредъка на технологиите ще се появят нови форми на захранване с енергия, възможно е да се появят и градове мегаполиси, в които са съвместими отглеждането на храна и ърбън културата", каза Гогова.

В един от панелите на форума има представител на Институт GATE, чийто екип разработва цифров двойник на града. От проф. д-р Десислава Петрова-Антонова ще можем да разберем докъде са стигнали разработките по този проект. На Горещия стол на въпроси, свързани с това как AI технологиите променят света ще отговаря пък Ирена Павлова - мениджър "Европейски проекти" в GATE.

"Идеята е всеки един от участниците на този форум да може да си тръгне макар и с една шестнайста и да може да приложи това, което е чул, това, което е дискутирано и обсъдено в стратегията на дадената компания-участник в събитието. Гледайки визионерски, ние трябва да имаме това отворено мислене, за което говорим", заяви Гогова.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Първата пушка" - спектакъл посветен на Априлското въстание

Всяка година на 1 май по традиция в Копривщица се провеждат интересни исторически възстановки. Театралният спектакъл "Първата пушка" е възпроизвеждане на епизоди от Априлското въстание, което избухва по нов стил на днешната дата преди 148 години точно на Площад "20 април". От Копривщица предаде репортерът на Радио София Боян Бочев. "Радвам..

публикувано на 01.05.24 в 12:43

"Аз съм мама предприемач" представя майки-мигрантки и професионалния им път в България

„Mom got a job” е кампания на организацията „Мулти Култи“, в която майки мигранти разказват за професионалния си път, въпреки препятствията, с които са се сблъскали. Пред Радио София Бистра Иванова от екипа на „Мулти Култи“ сподели, че кампанията е свързана с емпатия, връзки между хората и интересни истории. „Вече 13 години работим..

публикувано на 01.05.24 в 12:06

Латинска Америка през очите на писателката Кристина Павлова

"Многото стаи" е новата редактирана и допълнена книга на Кристина Павлова. Романът е излизал със заглавие "Изкушени от светлината" през 2006 г. Павлова е лекар, а кариерата ѝ включва и академична дейност в Мексико. Автор е на редица статии и изследвания, както и три романа. "Дните са дни на огромно вълнение, на страшно много емоция от една..

публикувано на 01.05.24 в 11:53

Фестивалът на японската култура – "Бункасай" с ново издание на 12 май

Дългогодишният Фестивал на японската култура – „Бункасай“ се завръща отново. На 12 май Центърът за източни езици и култури посреща почитателите на Япония с разнообразни щандове и стаи по интереси. Събитието се организира от Студентски клуб на япониста - доброволческа организация, създадена от студенти от специалност „Японистика“ към СУ..

публикувано на 01.05.24 в 10:08
Снимката е илюстративна

Традиционно шествие на КТ "Подкрепа" и рок концерт по повод Деня на труда

Днес отбелязваме Деня на труда и на международната работническа солидарност - 1 май. Чества се от 1890 г. - с резолюция, приета на учредителния конгрес на Втория интернационал в Париж. Бележи годишнина от началото на голяма стачна вълна в Съединените щати с искане за 8-часов работен ден, в която се включват над 340 хиляди души от Чикаго,..

публикувано на 01.05.24 в 09:03

Велика сряда е - църквата отбелязва предаването на Исус от Юда

За православните християни днес е Велика сряда - третият ден от Страстната седмица. На този ден църквата възпоменава предателството на Юда Искариотски, който предава Исус Христос за 30 сребърника. Последната седмица на Великия пост църквата нарича Страстна седмица, защото тя е посветена на възпоменанията за последните дни от земния живот..

публикувано на 01.05.24 в 08:12

Май започва с облаци и дъжд

Днес облачността ще бъде значителна. В следобедните часове на места, главно в планинските райони, отново ще има превалявания, съобщиха от НИМХ. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Минималните температури ще са между 8° и 13°, в София – около 9°. Максималните ще са между 16° и 21°, по-високи в крайните югозападни райони, в София – около 18°...

публикувано на 01.05.24 в 07:35