Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бъди благодарен и бъди щастлив - посланието на модерния стоицизъм

Стефан Марков и Петър Теодосиев разказват

Снимка: Радио София

Що е то "Модерен стоицизъм" - откровен разговор със Стефан Марков и Петър Теодосиев. Двамата водят подкаст със същото име, в който разказват кога и как са се запознали със стоическата литература, а в "Добър вечер, София!" разказаха какво точно е стоицизъм и как практикуването му помага в ежедневието и повишава качеството на живот.

Всичко започва когато Петър Теодосиев, който се занимава с "Комуникация на науката", и има свой блог и подкаст на тази тема, решава да потърси за интервю Стефан Марков - учен, занимаващ се с наука. В интервюто Стефан споделя за интереса си към стоицизма и желанието да създаде дори движение, което да се занимава с него. Петър също не скрива, че има сходен интерес и така в едно случайно запознанство ги обединява обща идея.

"Без да сме приятели, нито близки започнахме този проект, но днес мога да кажа, че сме приятели и правим нещо заедно вече над 6 месеца – срещаме се, записваме епизоди, дискутираме", разкри Петър Теодосиев.

В Уикипедия всеки може да прочете значението на думата "стоицизъм" – смелост, мъдрост, умереност, благоразумие. Защо приятелите започват да разнищват тази сложна материя?

"Най-специфичното и характерно нещо за стоицизма е така наречената "трихотомия на контрола", но идеята не е да слагаме разни сложни думи, с които да затормозяваме хората. Стоицизмът е една чудесна практическа философия, в която за разлика от повечето други философи, които се увличат от това да се изказват витиевато и да изследват смисъла на живота теоритично, стоиците са се интересували да разработят такава концепция, която да е приложима на ежедневно ниво", поясниха двамата съмишленици.

"Когато някой е достигнал до извода, че е по-добре да живее екипиран с житейска философия, отколкото без такава е хубаво да избере подходящата за него, а ние с Петър се оказахме подходящи реципиенти за стоицизма. Как приехме принципите на стоицизма като свои? Живеем просто по-щастливо, това е идеята. Целта на една житейска философия е двояка, както са казали древните гърци, да живееш по-добре и да умреш по-добре", посочи Стефан Марков.

"Стоически цитати, книги и клипове, могат да действат укрепващо в трудни времена, каквото беше времето на ковид пандемията, но лично моят път е по-отдавна свързан с тази тема, тъй като е син на преподавател по антична история за когото това бе естественото  състояние, да притежава библиотека с такива автори", допълни той.

Стефан и Петър поясниха, че откликът на тяхната идея е много позитивен и именно това е, което ги стимулира.

"Постепенно се заражда общност от хора, имаме нелоша група във фейсбук "Българско стоическо общество", което е регистрирано сдружение, юридически описано документално. Тази общност се състои от млади, интелигентни хора, програмисти, хора от IT сектора. Интересът към материята е огромен, в нея ти става ясно, че можеш да контролираш основно себе си – преценката, стремежа и действията си, както и реакцията на живота, който ти се случва – нещата които не зависят, или пряко зависят от теб", твърдят те.

Трябва да бъдем благодарни когато се събуждаме сутрин, че можем да правим нещата, които искаме. Човек може да се научи да бъде осъзнато щастлив, стига просто да се сеща за това, категорични са Стефан Марков и Петър Теодосиев.

Още интересни аспекти открийте в разговора на Крис Илиев и Деси Попова в звуковия файл.

По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вторият концерт от цикъла "Вдъхновение" на Минко Ламбов с премиера на 22 май

На 22 май, от 18.30 ч., в концертната зала на Общински културен институт „Надежда“, ще се състои вторият концерт от цикълa „Вдъхновение“ на Минко Ламбов, заедно със „Симфониета „София“. Минко Ламбов композира концерта, специално за тромпетиста Венцислав Благоев. „Музиката е прекрасна. Аз отдавна свиря със „Симфониета“, с Минко, други..

публикувано на 21.05.24 в 13:42

Спортът и геополитиката през призмата на актуалния олимпийски идеал

Конференция-дискусия на тема " Спорт и геополитика: мит ли е олимпийският идеал за мир и братство? " ще се проведе на 22 май от 12:00 ч., съобщиха организаторите от Френския институт в България, „София 2024 – Световна столица на спорта“ и Националната спортна академия „Васил Левски“. Във време, когато конфликтите се изострят,..

публикувано на 21.05.24 в 13:12
Марио Хосен солира на откриването на

Научен симпозиум за музиката на композиторите от Дунавските държави

В рамките на международния музикален фестивал „Варненско лято“ има няколко важни насоки, които се развиват целенасочено през последните години. Разказва Марио Хосен, артистичен директор на фестивала: „Вече стана малка традиция в рамките на фестивала да наблягаме и на научния симпозиум – тази година той ще бъде посветен на музиката на..

публикувано на 21.05.24 в 12:31
Валентина Мизийска

Авторът Валентина Мизийска дава съвети по творческо писане в своя сайт

Валя Мизийска обожава математиката и литературата. От малка чете много и постоянно предизвиква себе си с нестандартни задачи. Завършва природо-математическата гимназия в Бургас, специализира икономика в София и в продължение на 15 години работи в рекламния бизнес, където планира и организира промоции, ръководи екипи и управлява финанси, пише рекламни..

публикувано на 21.05.24 в 12:02
Фрагмент от кадър на Алекс Костадинов

Шест фотоистории провокират на тема "Перфектни тела"

Шест истории на танцьори разказват Коста Каркашян (хореограф и визуален артист) и Алекс Костадинов (фотограф) в изложбата "Перфектни тела" , която ще се открие тази вечер (18 ч.) в галерия „Топлоцентрала – Куб“ . Проектът им изследва начина, по който танцовите артисти разглеждат и оценяват сами телата си . Танцуващото тяло бива..

публикувано на 21.05.24 в 11:23

Mentor the Young: Да надскачаш себе си с помощта на по-опитен

Когато един проактивен младеж има възможност да черпи от опита и познанията на по-опитен човек, тогава се спестява време, спестяват се грешки, повишава се ефективността. Младите хора така се развиват по-бързо и резултатно, а менторът участва и помага за реализация на конкретни цели , които могат да бъдат личностни, кариерни или..

публикувано на 21.05.24 в 09:49

Слънчев ден преди новите облаци

Днес ще бъде предимно слънчево. След обяд над западната половина от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места, главно в планинските райони ще превали краткотраен дъжд. Ще има и гръмотевици. Ще духа слаб, в Източна България до умерен вятър от изток-югоизток. Преобладаващите максимални температури ще бъдат между 22° и 27°,..

публикувано на 21.05.24 в 07:20