Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музикална школа при НЧ "Родина 1860" ще отбележи 70 години с юбилеен концерт

Музикална школа при НЧ "Родина 1860" ще отбележи 70 години от създаването си с юбилеен концерт на 20 май, понеделник, 17.00 часа в Градска художествена галерия. В концерта ще участват изявени джаз музиканти, които ще свирят заедно с възпитаниците на школата, каза за Радио Стара директорът на Музикалната школа Мария Кирекчиева.

Школата е основана през далечната 1954г. Първоначално се сформират два класа: по пиано на Люба Рачева и по цигулка на Сава Бъчваров, който става и първият директор на школата. Скоро след това се откриват и нови класове по акордеон, солфеж, цигулка, виола, виолончело и контрабас. Преподавателят по цигулка Тенко Тенев създава Детски струнен оркестър. Първите учители са били Блага Чернева, Стефан Моцинов, Пенка Попова, Славея Касабова. Като учители по пиано са работили Елена Корабарова, Веска Влахова, Ана Бояджиева, Нели Камбурова.

Учители по акордеон в школата са били Димитър Димитров, Милчо Божков, Татяна Нанева и Динко Карадонев. Под ръководството на Динко Карадонев е създаден акордеонен оркестър, завоювал множество престижни награди.

От 1975 до 2005г. в школата преподава солфеж Ваня Овчарова. Тя създава вокални формации от групите по солфеж и успешно подготвя голям брой ученици, приети в Музикални училища.

Трябва да се отбележи съвестния и всеотдаен труд на Грета Анастасова, която работи, като преподавател по пиано в школата повече от 40 год. Нейни ученици са: Антон Радев- сега оперен певец, пианистите Трифон Трифонов и Ирена Русенова ,Люба Маркова- преподавател, изпълнител и композитор в Хамбург, Германия, както и световноизвестната оперна прима, гордостта на Стара Загора- Веселина Кацарова.

От 1979 до 2001г. директор на школата е Милчо Божков. През това време започва да се изучава флейта, тромпет, кларнет, оперно пеене и китара.

От 2001 до 20018г. директор е Светла Данева. По това време се сформира клас по синтезатор с преподаватели Николай Цолов и Стоян Радев.

От 2018г. и понастоящем директор на школата е Мария Кирекчиева.

Днес, музикалната школа си има име - Музикална школа "Фортисимо" при Читалище "Родина" .

Сформиран е нов клас по укулеле, с преподавател Никола Петков. Възобновени са класовете по синтезатор и солфеж. Въведени са Музикални занимания за най- малките, от 3 до 5 г.В школата се предлага обучение по пиано, китара, укулеле, барабани и солфеж. Приемат се деца над 4-5 год. възраст, ученици и възрастни без ограничения във възрастта.

Нововъведение в образователната програма на Музикална школа е проекта- “ Заедно на концерт”. В рамките на този проект се организира посещение на класически концерти и други музикални и сценични изяви с цел повишаване на общата музикална култура и изграждане на артистичен и духовен мироглед на учениците.

В последните години, в резултат на всеотдайната работа на преподаватели и ученици са завоювани множество престижни награди от национални и международни конкурси.

С особени заслуги за издигане авторитета на школата са учениците на Мария Кирекчиева, носители на много първи и специални награди. Това са : Яна Желева, Лорийн Тевекелян, Рая и Марта Добреви, Мая Пенкова, Тимотей и Теодора Вълкови.

Гордост за школата и носители на награди от конкурси са и учениците на Светла Данева- Николай Атанасов и Георги Соколов, както и Виктор Стоев, ученик на Деница Георгиева.

Днес, преподаватели в музикалната школа са: Мария Кирекчиева, Деница Георгиева, Маргарита Ванденева, по пиано и солфеж. Никола Петков- китара и укулеле, Петър Паликарев - синтезатор и Атанас Георгиев - барабани.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Град Стара Загора

Местят 10 групи на детски градини заради ремонти

Три детски градини в Стара Загора ще бъдат основно ремонтирани през летните месеци. В две от тях вече започна работа, като децата ще бъдат пребазирани в други детски заведения.  Ремонтните дейности в ДГ № 31 „Слънце“ и № 33 „Люляк“, вече..

публикувано на 02.06.24 в 17:42

Празниците на розата в Казанлък са част от новия филм на проф. Бетани Хюз

Празниците на розата в Казанлък ще бъдат част от най-новия филм, който снима у нас световноизвестният историк и водещ проф. Бетани Хюз. Това е втора документална лента за съкровищата на България, която тя подготвя. Филмът ще бъде излъчен в над 120..

публикувано на 02.06.24 в 17:30
Празници на розата в Казанлък

Повече от 5500 участници се включиха в шествието за Празника на розата в Казанлък

Повече от 5500 участници се включиха в тазгодишното карнавално шествие, с което бяха закрити Празниците на розата в Казанлък. Тази година мотото му е „Прелестите на Долината на розите“. Множеството по традиция беше водено от новата Царица роза..

публикувано на 02.06.24 в 13:32

Ученици-доброволци може да помагат в розобера

Проблемът с работната ръка при прибирането на розовата реколта обсъдиха кметът на Казанлък Галина Стоянова и министрите на туризма и образованието Евтим Милошев и Галин Цоков по време на тържествата за 121-е Празници на розата. Служебният..

публикувано на 02.06.24 в 13:23

Стара Загора се преклони пред подвига на Христо Ботев и загиналите за България

Стара Загора се поклони пред подвига на Христо Ботев и загиналите на свободата на България. Десетки граждани участваха в общоградския ритуал пред паметниците на Христо Ботев и Хаджи Димитър в парк „Митрополит Методий Кусев“, организиран от..

публикувано на 02.06.24 в 13:20

Летни температури в неделния ден

Днес времето ще бъде предимно слънчево , след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места, повече в западната половина от страната, ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Има условия и за градушки.  Вятърът временно ще се..

публикувано на 02.06.24 в 09:55

С ритуален розобер и пъстро шествие отбелязват 121-те Празници на розата в Казанлък

В неделния ден по традиция е кулминацията на Празниците на розата, като фестивалът, който е сред най-старите в Европа ще навърши 121 години. Очакват се хиляди туристи от цял свят. Тържествата започват в 10 часа с ритуалите розобер и розоварене в..

публикувано на 02.06.24 в 06:00

Откриха „Златната липа“ 2024, Ели Скорчева не удържа сълзите си с наградата за цялостен принос в киното

Единадесетото издание на кинофестивала „Златната липа“ в Стара Загора официално беше открито тази вечер с тържествена церемония в залата на Старозагорската опера. Преди това обаче официалните гости на събитието и нетърпеливите зрители се..

публикувано на 01.06.24 в 21:34

Стара Загора отново става столица на европейското кино с откриването на фестивала "Златната липа"

Кинофестивалът „Златната липа“ стартира днес, точно в 17.30 ч., с официална церемония в Държавна опера Стара Загора.  Пресконференция за старта на Международния кинофестивал за ново европейско кино през 2024-та бе дадена по-рано през деня...

публикувано на 01.06.24 в 17:37

Казанлък се побратими с виетнамския град Лай Чау

На официална церемония днес кметът на Казанлък Галина Стоянова подписа Меморандум за разбирателство за установяване на приятелски отношения на сътрудничество между Казанлък и виетнамския град Лай Чау.  В документа представителите на виетнамския град Лай..

публикувано на 01.06.24 в 17:17