Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Девет са основните приоритети в годишната общинска програма за закрила и развитие на децата

Общинска програма за закрила и развитие на децата за календарната година ще обсъдят и гласуват общинските съветници на Стара Загора на предстоящото си заседание, насрочено на 30 май.  

Програмата е разработена съгласно изискване на Закона за закрила на детето и включва предложения и проекти на всички институции и организации на територията на общината, работещи с деца.

В документа са залегнали 9 основни приоритета, сред които: Намаляване на детската бедност и създаване на условия за социално включване на децата; Подобряване здравето на децата; Осигуряване на равен достъп до качествено предучилищно и училищно образование; Повишаване ефективността на мерките за защита на децата от насилие, злоупотреба и други форми на експлоатация и др.

Програмата се променя и актуализира всяка година, каза в студиото на Радио Стара Загора зам.-кметът Павлина Делчева. Като част от политиките в областта на децата и семейството е предоставяне на финансова подкрепа за новородено или осиновено дете на територията на Община Стара Загора. От началото на годината до края на април са постъпили 420 заявления за предоставяне на еднократна помощ за новородено дете. От тях 318 са одобрени, а 102 са получили отказ, най-често заради неспазване на изискването за уседналост или неплатени задължения, уточни Делчева. За този период са платени над 240 хил. лв, а от 2020 година, когато е приета общинската наредба да финансова подкрепа на семействата новородено дете, Общината е изплатила над 1 130 хил. лева.  

С общата сума от 48 хил. лв. Общината е подпомогнала финансово 16 двойки с репродуктивни проблеми  за процедури и дейности по асистирана репродукция.

Повече за Общинска програма за закрила и развитие на децата за 2024 може да чуете от разговора на Гергана Събева със зам.кмета Павлина Делчева в предаването „Час пик“.




По публикацията работи: Елена Балабанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Близо 70 награди бяха раздадени на Националния детски фолклорен събор в Болярово

Четиридесет първи награди, единадесет втори и петнадесет трети награди. Това е решението на журито с председател Калинка Згурова и членове проф. Николай Ников, певеца Манол Михайлов и хореографите Румен Тодоров и Петър Димитров от 24-тия Национален детски..

публикувано на 03.06.24 в 16:43

Междуведомствена комисия ще определи статута на крепостта „Асара“ в Николаево

Да изготви предложение за предоставяне на статут и режими за опазване на обект „Късноантична и средновековна крепост Асара“ е възложило министерството на културата на междуведомствена комисия. Със заповед на зам.-министъра на културата Амелия Гешева  за..

публикувано на 03.06.24 в 15:47

Тракийският университет откри кандидатстудентската си кампания

Тракийският университет откри официално кандидатстудентската си кампания. Още в първия час над 100 души попълниха документите и за кандидатстване. Кампанията беше открита с водосвет за здраве и успех на всички кандидат-студенти и преподаватели,..

публикувано на 03.06.24 в 15:26

„Горска класна стая“ и в Казанлък

ДГС – Казанлък се включи в кампанията „Горска класна стая“. Тя стартира преди дни по инициатива на Изпълнителна агенция по горите и се провежда в над 20 горски стопанства. Целта е гората да се покаже като уникална класна стая, където подрастващите..

публикувано на 03.06.24 в 13:31
През април се проведе пореден протест на жилетите в района.

Протестиращи блокират безсрочно пътя Гълъбово-Мъдрец

Жители на няколко села в община Гълъбово излизат на пореден протест с искане за основен ремонт на пътя Гълъбово- Мъдрец. Недоволните се събират в 6 сутринта във вторник и се канят да блокират трафика безсрочно. По пътя преминават и работещите в част..

публикувано на 03.06.24 в 13:09

В Симеоновград разследват убийство и самоубийство

Убийство и последвало самоубийство разследват полицаите от Областната дирекция на полицията в Хасково. Случаят е от вчера в Симеоновград, когато мъж е наръгал  смъртоносно с нож баща си, след което е сложил край на живота си, като се е хвърлил пред..

публикувано на 03.06.24 в 13:01

Засякоха автомобил с 221 км/ч на магистрала "Тракия"

Автомобил, движещ се със скорост от 221 км/ч е бил засечен на автомагистрала „Тракия" в сливенския участък. Колата се е движила през нощта, а нарушението е заснето от полицията. В момента се издирва водача на автомобила.  През почивните дни са..

публикувано на 03.06.24 в 11:54
Обвиняемият Георги Георгиев.

В Пловдив продължава делото за насилието над Дебора

В Пловдивския районен съд с разпит на свидетели продължава делото срещу Георги Георгиев, упражнил насилие над Дебора Михайлова от Стара Загора. Процесът започна в петък, когато показания в съдебната зала даде и самата Дебора. Очаквам справедлива, но..

публикувано на 03.06.24 в 09:27

Жълт код за валежи с гръмотевици и градушки за област Стара Загора

Оранжев код за валежи с гръмотевици е обявен за днес в областите Ловеч, Плевен, Враца и Монтана, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) . Там в следобедните часове и привечер ще има краткотрайни валежи с гръмотевици...

публикувано на 03.06.24 в 05:30
Град Стара Загора

Местят 10 групи на детски градини заради ремонти

Три детски градини в Стара Загора ще бъдат основно ремонтирани през летните месеци. В две от тях вече започна работа, като децата ще бъдат пребазирани в други детски заведения.  Ремонтните дейности в ДГ № 31 „Слънце“ и № 33 „Люляк“, вече..

публикувано на 02.06.24 в 17:42