Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тамбуристът Владимир Владимиров свири в албуми на израелската звезда Идан Райхел

Владимир Владимиров
Снимка: Emran Mahmud

В една от летните вечери ви срещнах с тамбуриста и диригент Владимир Владимиров, който преподава в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в гр. Пловдив. Той беше гост в поредицата предавания „Срещи в 7/8”, в които популярни изпълнители от българската фолклорна сцена говорят за любимата си музика.

От Румен Сираков до Идан Райхел – музикалният избор на тамбуриста и диригент Владимир Владимиров

Тамбурата винаги е била второто му "аз”. Затова никак не бях изненадан, когато ми изпрати заглавията, които да включим в предаването. И съвсем естествено начало: Румен Сираков и неговата емблематична пиеса „Дидината”: „Това е първата пиеса, която научих от Румен Сираков. Спомням си във фонотеката на музикалното училище в Котел, в едни малки кабинки, слушах с часове неговата плоча. След това на 70-годишния му юбилей в БНР – София редица колеги изпълняваха пиеси на Румен. На мен се падна честта да изпълня точно „Дидината”. Обичам я тази пиеса! С Румен Сираков се срещнах за първи път в Сунгурларе на конкурса на тамбуристите, той беше жури там. Човек с широка душа, приемаше радушно особено тамбуристите. Така прие и мен, имахме хубави моменти с него.”(...)

Владимир ВладимировПоследваха интересни истории около музиката още на Недялка Керанова, Иво Папазов, Красимир Станев, Ангел Димитров, Недялко Недялков, Пейо Пеев, Банко Минчев, Милчо Василев, Елка Вълчева и Атешкан Юсеинов... до Таксим трио от Турция и Идан Райхел от Израел. И точно тук беше за мен изненадата да науча, че Владимир Владимиров заедно със свои колеги е участвал в албуми на израелския певец и музикант. "Идан Райхел е звезда в Израел. Неговият проект Idan Raichel Project показва нещо много особено, което в днешно време при нас остава на заден план. Той е събрал различни музиканти – израелци, араби, цветнокожи, които без значение от религия или цвят на кожата правят вълшебство на сцената. Имах възможността, когато пътувах с „Мистерията на българските гласове” да се запозная лично с него в Иразел. Така се случи, че по това време, през 2010-а година, той записваше албум. Покани ни с моите колеги Тодор Бакоев (гъдулка), Васко Василев (кавал) и аз с тамбурата да вземем участие в две негови парчета в албума. Интересното беше, че когато се разделяхме тогава той каза: „Аз ще дойда в България и пак ще ви се обадя, и пак ще свирим заедно!” Обаче мина доста време, ние почти бяхме забравили. Знаехме, че албумът е излязъл, слушахме пиесите с наше участие.

Васил Василев, Владимир Владимиров, Борислав Гълъбов и Идан Райхел преди концертНо миналата година лятото той се свърза с нас чрез импресариото на „Мистериите”, понеже беше планирал да дойде в София. И попита дали пак може да се включим в две негови пиеси. Естествено се отзовахме с голямо желание. Тъй като Тодор Бакоев замина да живее в Швеция, поканихме Борислав Гълъбов – също един виртуозен млад гъдулар. Записахме пиесите в Бояна студио в София, а след това се оказа, че Идан ще прави концерт на 17 септември в столицата. Покани ни и за този концерт. Досегът до такива звезди ти отваря очите за много неща! Как се прави шоу, как се прави музика, как да си представиш на сцена творчеството."

Цялото предаване чуйте в прикачения файл




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В „Гравитация нула“ на 10 май

„Гравитация нула“ – 10 май 2024 година с Мартин Николов. -   Две номинации за наградата „Аскеер“ за актьори от Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ във Варна - гости в студиото Константин Соколов и Недялко Стефанов; -   Виолета Тончева с журналистическата награда "Златният тризъбец"; -   Марио Хосен за любовта към..

публикувано на 10.05.24 в 12:48

"Новият ден" на 10 май

Прокурорите от Апелативна прокуратура - Варна смятат, че проектозаконът за съдебната власт е изготвен без съобразяване с критиките на представителите на прокуратурата. В становище варненските прокурори твърдят, че в има противоречия в проектозакона. К оментар на апелативния прокурор Станислав Андонов в разговор на Даниела Стойнова.  Ще ви срещнем..

публикувано на 10.05.24 в 05:49
Chart

#762 ТОП 20 (10.05-17.05.2024)

публикувано на 09.05.24 в 13:19
Пейзажи от Варна

НА СВЕТЛО в четвъртък, 9 май

Каква е обстановката с боклуците в ромската махала на Варна   Максуда преди голямото почистване, което предстои там? Репортаж; Между 20 и 40 доброволци още се търсят за Маратон Варна. Надпреварата е тази неделя – 12 май. Интервю със Здравко Василев, който отговаря за набирането и разпределението на доброволците по трасето; Нови,..

публикувано на 09.05.24 в 11:36
Пейзажи от Варна

НОВИЯТ ДЕН в сряда, 8 май

Поредна серия от дни на безводие в с. Рогачево. За това ни сигнализираха постоянно живеещи в това населено място, които са на сухо от началото на месец май. Причината според тях е старата ВиК инфраструктура и невъзможността да се изгради нов водопровод, за да бъдат включени в него живеещите в района. Репортаж; Репортаж на Мартин Николов от..

публикувано на 08.05.24 в 06:01

"На светло" на Гергьовден

Жителите на варненското село Кичево празнуват Гергьовден с курбан за здраве. В църквата в селото, която е на 167 години, се отслужи света литургия. От 5 часа тази сутрин в двора на храма се вари курбан. Отговорник всяка година по приготвянето му е Пламен Георгиев. Не е местен, не е и именик, но почита Свети Георги и вярва, че българският  борбен дух..

публикувано на 06.05.24 в 14:00

НОВИЯТ ДЕН на 6 май с Иван Барбов

Христос Воскресе! Минути след изгрева на слънцето на Гергьовден, сутрешният екип на Радио Варна ви кани да отбележим заедно празника на любимите честоти. Тримата ефирни юнаци Иван Барбов, Александър Йорданов и звукорежисьорът Петър Венков ще заситят апетита на ранобудните слушатели с богато „радиоблюдо“ от интересни теми и ефирни..

публикувано на 06.05.24 в 06:13