Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обсъдиха правилата за ползване на „Синята стая“ в Добрич

Така изглежда "синята стая" за разговор (разпит) с деца
Снимка: БГНЕС

„Синята стая” за щадящо изслушване на деца да се използва винаги, когато е необходимо да бъде разпитано или изслушано дете - участник в наказателно, гражданско, административно или друго производство.

Разпитът или изслушването да се провежда през деня, освен в неотложни случаи при съблюдаване на най-добрия интерес на детето. Това са част от правилата за използване на „Синята стая”, обсъдени на работна среща в Окръжния съд в Добрич с участието на съдии, прокурори, представители на полицията и на социалните институции. Целта на проведената среща бе да се създадат  правила, които да гарантират едновременно правото на децата на специална закрила и изпълнение на целите на разследването, съобщиха от пресцентъра на Окръжния съд.

В нито един момент от процедурата  не бива да се допуска контакт между детето и заподозрения, обвиняемия или подсъдимия, смятат магистратите.  По време на работната среща са дискутирани технически въпроси, свързани с начина, по който ще се приемат заявки за ползване на “синята стая“ и с реда,  по който ще се подават спешни заявки и искания за записи на водените в помещението разговори. Организацията за използване на „Синята стая“ и контролът по изпълнение на правилата ще се осъществява от председателя на Окръжния съд Галатея Ханджиева. Тя ще предложи и окончателния вариант на документа.

Както е известно,  специализираното помещение е изградено от Министерството на правосъдието с финансовата подкрепа на българо-швейцарската програма за сътрудничество по проект “Укрепване на правния и институционалния капацитет на съдебната система в сферата на младежкото правосъдие”, по който Окръжен съд - Добрич е един от партньорите.

 „Синята стая" се състои от две, свързани помежду си посредством видеоконферентна връзка, помещения - кабинет, в който се осъществява изслушването или разпитът на детето и съдебна зала, където разговорът може да бъде наблюдаван в реално време на монитор от останалите участници в процеса - съдия, прокурор, подсъдим,  адвокат и други.


 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Рекорден брой атлети се включват в Маратон Варна утре

Рекордните над 1 200 бегачи се очаква да участват тази неделя, 12 май, в  Маратон Варна. Събитието се организира със съдействието на Община Варна. Онлайн заявките за участие вече са затворени, но всички желаещи все още могат да се запишат за участие чрез късната регистрация до събота, 11 май. Повишеният интерес към деветото поредно издание на..

публикувано на 11.05.24 в 17:04

До две седмици удостоверяват машините за вота

Екипите, ангажирани с удостоверяването на машините за гласуване, ще работят в режим, който гарантира завършването на процеса в срок. Това коментира министърът на електронното управление Валентин Мундров пред журналисти след началото на процеса по удостоверяване на техническите устройства за машинно гласуване, днес, съобщават от ресорното министерство...

публикувано на 11.05.24 в 16:58
Снимката е илюстративна

Синята зона във Варна няма да работи в неделя

Синята зона във Варна няма да работи утре, съобщи кметът на града Благомир Коцев в профила си във Фейсбук. Причината е провеждането на варненския маратон, който посреща 1,200 бегачи от 33 държави. "Да слезем от колите си и да повървим заедно с тях!", написа още Коцев. Още от тази вечер в 20 часа до утре в 15 часа, заради провеждането на..

публикувано на 11.05.24 в 14:12

От "Аз вярвам и помагам" призовават с пластмасовите капачки да не се предават други предмети

От благотворителната кампания "Аз вярвам и помагам", в помощ на хиляди бебета, призовават да не се предават други пластмасови предмети, различни от капачки. Тази година от организацията се натъкват на неочаквани находки. Те напомнят, че не са депо за отпадъци или рециклираща компания, а доброволци, обединени от благородна кауза. Сред откритите вещи..

публикувано на 11.05.24 в 12:54

Пускат водата на хиляди варненци след 12 часа суша

 Аварията, която остави хиляди варненци без вода 12 часа, е отстранена. Пускането се извършва поетапно в периметъра, заключен между бул. "Левски" , ул. "Царевец" , бул. "Княз Борис 1-ви" , бул. "Христо Ботев" и ул. "Тодор Влайков", съобщават от ВиК дружеството.  През октомври ВиК разкопават ключово кръстовище заради смяна на голям водопровод

публикувано на 11.05.24 в 12:40

Започва удостоверяването на съответствието на машините

В 10:00 часа ще стартира процеса по удостоверяване на съответствието на машините за вота 2 в 1. Техническите устройства бяха предадени на Министерството на електронното управление вчера, след края на работния ден, от Централната избирателна комисия, съобщават оттам. Екипите, ангажирани с дейността, ще работят в режим, който да гарантира завършването на..

обновено на 11.05.24 в 11:15

Авария оставя до обяд хиляди варненци без вода

До около 12 часа без вода ще са варненци заключени между бул. "Левски", ул. "Царевец", бул. "Княз Борис I", бул. "Христо Ботев" и ул. "Тодор Влайков". Причината е авария на магистрален водопровод, а хората са без вода още от полунощ. През октомври ВиК разкопават ключово кръстовище заради смяна на голям водопровод

публикувано на 11.05.24 в 08:54