Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Отличен 6" на 1 октомври 2020: 100 години Икономически университет - Варна

| обновено на 15.10.20 в 11:16
Икономически университет - Варна
Снимка: Румен Сарандев

Академичната общност чества 100 години от основаването на Икономически университет - Варна с поредица от събития в началото на октомври. Акценти в програмата са церемониите за удостояване с почетното звание "доктор хонорис кауза" и връчване на академичните награди на името на първия ректор на висшето училище - проф. Цани Калянджиев, представянето на монография - първата по рода си история на ИУ-Варна от създаването до 1945 година.

Юбилеят е поводът на предаването за образование да гостува ректорът на ИУ - Варна - професор Евгени Станимиров, а разговорът ни започва с поглед към историята - условията, в които първостроителите са създавали университета преди век и ключови моменти, които разкриват драматизма на времената между двете световни войни.

"Като млад асистент бях изпратен в Държавен архив да направя проучване във връзка с някои учебни планове в областта на рекламата. Бях командирован за един ден, а останах три... бях изумен от документите, които имах възможност да разгледам и от историята, която те разкриват. Мога да кажа, че от този момент нататък университетът стана действително моя кауза" - разказва проф. Евгени Станимиров, ректор на ИУ-Варна. - "Питате за някои особено драматични моменти... Изключително съм впечатлен от личността на първия ректор - Цани Калянджиев, и от начина, по който той се е справял със сериозни изпитания в първите години след създаването на Висшето търговско училище, за да отстоява неговата автономия и независимост от опитите за политически и икономически натиск. През 20-те години, например, професор Калянджиев не допуска на територията на университета полиция, която преследва студенти с леви убеждения. По-късно му се налага - отново, за да защити академичните ценности и автономията, да се противопостави на същите тези студенти и опитите им за политически протести вътре във висшето училище. Това, което много силно ме впечатлява висторията на университета е и фактът, че решението за създаването му е взето преди сто години, но предисторията му е много по-далеч във времето - още от края на 19 век. Да не забравяме и това, че ИУ-Варна е първото висше училище у нас със собствена академична сграда." Как висшето училище успява да се предпази и от прекомерната намеса на Варненската търговско-индустриална камара, да се еманципира от основателите и да постави партньорството на нова основа, как Цар Борис ІІІ открива униерситета и го определя като първото висще търговско училище у нас - чуйте още в звуковия файл.

100 години след основаването си Икономически университет - Варна следва световните тенденции в съвременното образование за специалисти в областта на финансите, управлението, предприемачеството, информационните технологии, което е отправна точка и при съставянето, съвместно с МОН на Политиката за развитие на Икономическия университет – Варна със стратегически цели, задачи, показатели за измерване на изпълнението и целеви стойности. Политиката, подобно на документите за всички държавни университети, е утвърдена от министъра на образованието и е достъпна в сайта на министерството. Шест са целите в Политиката за развитие на ИУ-Варна: актуалност, съответствие, интегралност на придобиваните знания и умения; повишаване на качеството на програмите за обучение чрез използване на образователни форми, методи и технологии, съобразени с особеностите на обучаваната генерация студенти; свързаност и патньорство; развитие на научната дейност; привличане и задържане на млади преподаватели; обществени ангажименти с национална значимост. Според професор Станимиров няма противоречие между Политиката за развитие, която ще бъде отчитана към принципала - МОН, и Мандатната програма на настоящото ръководство, отчитана пред Академичния съвет и Общото събрание на университета. "Очакванията на министерството са високи като съдим по заложените целеви резултати, амбициозни са, но и ние сме амбициозни и като имам предвид отличния старт, който имаме, смятам, че са напълно постижими" - коментира ректорът на ИУ-Варна. "Крайно време е да има действително измерители за качеството на образователния продукт, а не само декларации и обещания за такова." Чуйте повече за новите политики във висшето образование в звуковия файл.
"Много важно е да осъзнаем, че университетите трябва да подготват не просто потребители на определени технологии, а креативни и иновативни специалисти, които във всеки момент, когато се налага, могат, например, да се откажат от един остарял софтуер и да го осъвременят или да преминат без проблеми към нов. Затова трябва да развиваме когнитивните способности на младите хора, способността им да взимат решения, да обощават, да създават. Новите поколения няма просто да сменят местоработата си, те ще сменят професията си през цялата си професионална кариера и ние трябва да ги подготвим за това", смята професор Евтени Станимиров. В Политиката за развитие на ИУ-Варна прави впечатление заложеното увеличение на т. нар. хибридни дисциплини до 60 % в учебните планове. Какво представляват тези дисциплини и кой подход към академичното знание и преподаване е подходът на бъдещето - универсалното или специализирано обучение - чуйте мнението на професор Станимиров в звуковия файл.
Професор Евгени Станимиров е и един от основните инициатори за създаване на нормативна възможност висшите училища да могат да организират обучението в ОКС "бакалавър" в три години, вместо в четири, по своя преценка и в професионални направления, които позволяват. Повече по тази тема очаквайте в някои от следващите предавания "Отличен 6".


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

НА СВЕТЛО на 5 юни с Валерия Василева

Абонати на ВиК – Добрич се оплакват от нетърпима ситуация с водоподаването вече седмица и упрекват дружеството в неадекватни действия – какво показа репортерската ни проверка. Интервю с министъра на енергетиката в служебното правителство Владимир Малинов, който участва в международната конференция „Българската атомна енергетика –..

публикувано на 05.06.24 в 13:50

НОВИЯТ ДЕН в сряда, 5 юни

Финални дейности по дългия ремонт в района на ул. „Петър Попов“ до ВСУ. Доволни ли са гражданите, живеещи в тази част на Варна и какви забележки имат ще научите в репортаж след 8ч.; Павлин Косев, председател на Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите коментира началото на туристическия сезон в морската ни столица; Моделът на..

публикувано на 05.06.24 в 05:55

НА СВЕТЛО на 4 юни с Мариела Димитрова

94 години щеше да навърши днес първият български ветроходец, обиколил света с яхта кап.Георги Иванов Георгиев, наричан Капитанът. Ще чуем фрагмент от уникален запис от Златния фонд на БНР - интервю с капитан Георгиев,  взето от журналист от Радио София, когато той е в порт Дарвин, Австарлия. Чуйте в 14.20 часа. Националната конференция "Цялостен..

публикувано на 04.06.24 в 13:56

На 3 юни в "От другата страна" по Радио Варна

На 3 юни в "От другата страна" по Радио Варна Специално интервю с Wolf Hoffmann (ACCEPT). Андон Райчев за новия албум на АТОМ ИНКОГНИТО "Призраци от миналото". Разговор с Емилиян Щерев за дебюта на BRODNIK "Along the Healing Path". В предаването ще звучи музика на: INDIGNITY , COOL DEN, AUSTERE, GOD DETHRONED, JIG-AI, GRUESOME,..

публикувано на 03.06.24 в 14:25
Пейзажи от Варна

НОВИЯТ ДЕН в понеделник, 3 юни

От днес варненки могат да се запишат за профилактично, безплатно изследване за рак на гърдата. Прегледите са финансирани от Община Варна и се  провеждат в ДКЦ 5 „Света Екатерина“.  За информация и записвания тел . 0884 44 29 16. Разговор по темата  с доц.д-р Галина Павлова-управител на лечебното заведение; Стопаните на плажове в Балчик с..

публикувано на 03.06.24 в 05:48
Chart

#765 ТОП 20 (31.05-07.06.2024)

публикувано на 31.05.24 в 19:30

ГРАВИТАЦИЯ НУЛА на 31 май със Светлана Вълкова

Започва Международният театрален фестивал „Варненско лято“ – гостува изпълнителният директор на форума проф. Николай Йорданов Актрисата и преподавател в НАТФИЗ Десислава Чутуркова за новите си кино и театрални предизвикателства “Его-система / Еко система” на Института за съвременно изкуство - София, в Градската художествена галерия –..

публикувано на 31.05.24 в 12:22