Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

DJ Villy: Всеки си спомня как се е сдобил с първата си грамофонна плоча, но никой не помни първата си mp3-ка

Варненският диджей разказва за кариерата си в Германия, за любовта си към плочите и за мисията да съхрани и популяризира българското музикално наследство

DJ Villy е един от най-колоритните български диджеи. Кариерата му започва в родната Варна в средата на 90-те, а преди 12 години той се установява в Германия, където живее и до днес.

Любовта му към музиката датира от ранна детска възраст, а в 4-ти клас започва да посещава уроци по барабани. Тогава мечтата му е да стане барабанист и кандидатства в Музикалното училище след 7-ми клас, където е приет. Непредвидено събитие обаче налага смяна на училището и осуетява плановете му. Няколко години по-късно той все пак се завръща към музиката - този път зад диджейския пулт. През 1996 г. започва да се учи при някои утвърдени варненски диджеи и да ги замества, когато отсъстват. Така диджейството се превръща в начин на живот. DJ Villy постепенно налага името си на варненската клубна сцена и през следващите 15 години е един от водещите диджеи в града.

Но един ден пред него се отваря възможността да продължи да практикува любимото си занимание в Германия.

Заминаването ми за Германия беше спонтанно. Във Варна се срещнах със собственика на един от големите берлински клубове. Преди едно мое парти си поговорихме за клубната сцена в Берлин, за тенденциите в музиката. А след партито дойде при мен и ми каза: "Ако някой ден желаеш да смениш обстановката, си добре дошъл в моя клуб". Първоначално не взех предложението му насериозно. Но когато се прибрах вкъщи, помислих и реших след края на лятото да пробвам. Натоварих колата с четири куфара с плочи, два грамофона, малко дрехи и заминах за Берлин. Започнах да пускам музика всяка събота във въпросния клуб. Казва се 45 Seconds и се намира на последния, девети етаж в една сграда на Постдамерплац, с гледка към центъра на Брелин и Бранденбургската врата. Уникално място!

След края на сезона DJ Villy трябва да реши къде да продължи кариерата си. Любовта му към родния град е голяма, но Берлин предлага неограничени възможности за развитие. И остава. Първите години прекарва в същия клуб, след което с него се свързва агенция за диджеи с предложение да работят заедно. Така започва странстването на DJ Villy из Германия - всеки уикенд в различен град, различен клуб.

Изминавах средно по 2000 км на седмица. В четвъртък тръгвам, в петък и събота - партита, в неделя - обратно в Берлин. Този цикъл продължи 5 години. Бяха страхотни времена!

Кариерата на DJ Villy днес също е толкова интензивна, колкото и тогава. Но успоредно с нея той развива дейности в подкрепа разпространението и популяризирането на грамофонната плоча като звуков носител.

За мен плочите са истинско съкровище. Обожавам ги във всяко отношение! Сигурен съм, че всеки си спомня как се е сдобил с първата си грамофонна плоча, но никой не помни първата си mp3-ка! Затова от две години насам в основните училища в Германия организирам беседи на тема винил. Запознавам децата с целия процес по създаването на една плоча, показвам им разликите между аналоговия и дигиталния звук, демонстрирам как се смесват две песни с диджейския пулт. Интересът е огромен! Освен това създадох YouTube канала Lost In The Music, чиято цел е да популяризира каталога на лейбъла Балкантон по целия свят. Свързах се с читалището в с. Аврен и попитах дали се пази архивът с грамофонни плочи. Оказа се, че се пази и с радост прегърнаха идеята да го дигитализирам, тъй като това е неговият смисъл - да достигне до хората. И така поетапно качвам в интернет богатото българско музикално наследство, дигитализирано с високо качество. Също така създадох и сайта Музикалното наследство, където публикуваме информация за българските изпълнители от миналото в различни жанрове - естрада, народна музика, джаз... За мен е важно тази памет да бъде съхранена за поколенията, защото това е нашето културно богатство!

Целия разговор с DJ Villy в предаването Улица "Събота" чуйте в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Отражение" на Георги Миленов и Наталия Абаева

Арт Галерия  Le Papillon   представя с дебют в град Варна скулптурите на Георги Миленов и живописните платна на Наталия Абаева.  Дали всеки, вдъхновен от другия, го отразява в екзистенциалните си търсения в материя, форма и цвят или творчеството им е  Отражение  на въпросите, които ги вълнуват, фигурите, които обобщават конкретна идея, всеки..

публикувано на 11.05.24 в 10:05

Nick Oliveri (MONDO GENERATOR): Феновете правят един концерт специален

Интервю с Nick Oliveri, Mike Pygmie и Jono Garret (MONDO GENERATOR) По покана на „Rawk'n'Roll” през 2020 година, MONDO GENERATOR се появиха и на българската сцена. На 12 май бандата се завръща в България отново по покана на „Rawk'n'Roll”, в съучастие с „Трикордс рекордс”. MONDO GENERATOR ще представят в софийския клуб „Mixtape 5” не само новия си..

публикувано на 11.05.24 в 09:40

Личните истории на „Бившите хора“ на концлагерна България

Систематичното унищожаване на българския елит от БКП и ДС след 9 септември 1944 г. оживява с гласовете на оцелелите в книгата на историка доц. д. н. Мартин Иванов –  „Бившите хора“ на концлагерна България.  Съдбата на онези близо половин милион жени, мъже и деца, дамгосани, прогонени и системно декласирани от комунистическите власти, е подробно..

обновено на 10.05.24 в 16:37

Joe Lynn Turner (екс-RAINBOW, екс-DEEP PURPLE): Винаги бъдете себе си

Интервю с Joe Lynn Turner (екс-RAINBOW, екс-DEEP PURPLE) Joe Lynn Turner винаги е бил любимец на българские рок фенове. Самият вокалист е пял с кого ли не и с кого ли да. Бил е част от RAINBOW, DEEP PURPLE, групата на Yngwie Malmsteen, FANDANGO, BRAZEN ABBOT на Николо Коцев, SUNSTORM, Michael Schenker. И през цялото това време не престава да..

публикувано на 10.05.24 в 07:30

Радко Мурзов: Изкуството е вечно търсене

Изложбата "Кристализация II" откри в Арт салона на Радио Варна известният художник Радко Мурзов. Експозицията представя 51 творби, изпълнени в уникална технология, откритие на Мурзов.  "Техниката е такава, че работя с акрилни бои и сол. Солта допълнително повторно кристализира и се получават красиви кристали. Отблизо погледнато в картината те блестят",..

публикувано на 09.05.24 в 08:05

Политолог: Не чуваме ясна дефиниция какви са проблемите на гражданите

"Кампанията за изборите започна още през март и компроматите валят един по един". Това коментира за Радио Варна политологът Атанас Радев. По думите му това не е нищо ново за родната политическа картинка и посочи, че кандидатите за депутати не разчитат на позитивизъм и визия: „Кампанията е в разгара си и когато вече започне официално ще..

публикувано на 08.05.24 в 08:15
Наталия Чешмеджиева

Наталия Чешмеджиева: Радиото се променя както света около нас

На 7 май отбелязваме професионалния празник на радиото и телевизията. Това е една от причините екипът на Радио Варна да организира днес Ден на отворените врати. Посетителите ще могат да влязат в ефирните студиа, откъдето се излъчва програмата, както и да се разходят из „светая светих“ на музикалните редактори – фонотеката. Накратко - всеки ще..

публикувано на 07.05.24 в 08:20