Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Златното сечение" на 2 март с Валерия Василева

Emergence Art Fest с послание за диалог от младите артисти във Варна

3
Художник: Ралица Секулидис
Снимка: Emergence Art Fest, Варна 2023

В предаването "Златното сечение" гостуват основателите и съорганизатори на най-новия фестивал във Варна - Emergence Art Fest. Домакин на младежкия форум от 2 до 5 март 2023 г. е Радио Варна.

Константин Златаров е от Варна. Завършва архитектура в Англия и в момента практикува в родния си град. Обича да рисува и да пътешества. Отскоро му идва идеята да организира фестивал на науките и изкуствата. Целта на фестивала е да даде платформа за изява на творци от различни сфери, които поради една или друга причина не са показали своите умения пред широката публика. За него организационната работа е тежка, но вдъхновяваща заради комбинацията от комуникация, аналитично мислене, логистика, дизайн.

Деница Балинова, израснала във Варна, на 18 заминава за Холандия, за да учи културология. След като завършва продължава странстването си в Лондон, където прекарва 2 години като барман. Впоследствие се връща в родния си град, защото не намира вече причина да e далеч от него. Тя вижда липсите и негативите на Варна като стимул за действие и промяна. Затова и започва да работи с Константин по Emergence Art Fest.

арх. Константин Златаров, Деница Балинова

Кои са митовете за поколението на днешните 25-30 годишни момичета и момчета, които трябва да преосмислим?

В предаването своите причини да участват в обществото на Emergence Art Fest и заявката си към публиката направиха и двама от младите артисти, които нямат още 30 години - музикант и художник, д-р Даниел Димитров и студентката по психология Ралица Секулидис.

Д-р Даниел Димитров, Ралица Секулидис

Даниел Димитров е лекар по професия, специализира анестезиология във Варна. В свободното си време се занимава със спелеология (към организацията за Пещерно спасяване), колоездене и музика. Даниел беше част от българския медицински спасителен екип, който беше изпратен в Турция след унищожителните земетресения през февруари 2023-та година. Даниел и двама негови приятели - юрист и IT специалист, тримата заедно са "Петрикор" - групата, в която свири на бас и е основен вокал, автор на текстовете и на музиката.

Ралица Секулидис прави своя професионален избор пред няколко години като предпочита пред Националната художествена академия, където е приета в специалност "Живопис", психологията и вече е студентка в четръвти курс. За Ралица изкуството е начин човек да достигне до най-дълбоките кътчета от същността си и да намери техния израз в реалния свят. Тя вярва, че чрез изживяването на този вътрешен процес на търсене, дълбаене и анализиране, хората имат възможност да се свържат помежду си и да не се чувстват напълно сами.  За Ралица изкуството е начин за сблъскване с вътрешни страхове и възможност за потенциализирането на тяхната сила. По този начин тя намира вдъхновение, което предава на света с посланието, че в тъмнината има красота и че нищо в един човек не е “зло”, “страшно” или “неморално”. “Картините, които съм подбрала за изложбата са от момент, в който бях духовно, емоционално и ментално изгубена - преоткривах себе си, рисувайки. Сблъсках се с доста страшни части от психиката си и постоянно изгубвах връзката между несъзнаваното и реалния свят. Потънах в море от страхове и бях напълно сама на дъното. Исках да го изобразя, защото знаех, че цялото изживяване има някакъв смисъл не само за мен, но и за нещо отвъд мен.” 

С младите артисти разговаря Валерия Василева. Фестивалът е отворен за варненци от всякакви възрасти и поколения, които обичат изкуството, и с вход свободен за всички събития.
Още за форума можете да прочетете тук.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

В „Гравитация нула“ на 10 май

„Гравитация нула“ – 10 май 2024 година с Мартин Николов. -   Две номинации за наградата „Аскеер“ за актьори от Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ във Варна - гости в студиото Константин Соколов и Недялко Стефанов; -   Виолета Тончева с журналистическата награда "Златният тризъбец"; -   Марио Хосен за любовта към..

публикувано на 10.05.24 в 12:48

"Новият ден" на 10 май

Прокурорите от Апелативна прокуратура - Варна смятат, че проектозаконът за съдебната власт е изготвен без съобразяване с критиките на представителите на прокуратурата. В становище варненските прокурори твърдят, че в има противоречия в проектозакона. К оментар на апелативния прокурор Станислав Андонов в разговор на Даниела Стойнова.  Ще ви срещнем..

публикувано на 10.05.24 в 05:49
Chart

#762 ТОП 20 (10.05-17.05.2024)

публикувано на 09.05.24 в 13:19
Пейзажи от Варна

НА СВЕТЛО в четвъртък, 9 май

Каква е обстановката с боклуците в ромската махала на Варна   Максуда преди голямото почистване, което предстои там? Репортаж; Между 20 и 40 доброволци още се търсят за Маратон Варна. Надпреварата е тази неделя – 12 май. Интервю със Здравко Василев, който отговаря за набирането и разпределението на доброволците по трасето; Нови,..

публикувано на 09.05.24 в 11:36
Пейзажи от Варна

НОВИЯТ ДЕН в сряда, 8 май

Поредна серия от дни на безводие в с. Рогачево. За това ни сигнализираха постоянно живеещи в това населено място, които са на сухо от началото на месец май. Причината според тях е старата ВиК инфраструктура и невъзможността да се изгради нов водопровод, за да бъдат включени в него живеещите в района. Репортаж; Репортаж на Мартин Николов от..

публикувано на 08.05.24 в 06:01

"На светло" на Гергьовден

Жителите на варненското село Кичево празнуват Гергьовден с курбан за здраве. В църквата в селото, която е на 167 години, се отслужи света литургия. От 5 часа тази сутрин в двора на храма се вари курбан. Отговорник всяка година по приготвянето му е Пламен Георгиев. Не е местен, не е и именик, но почита Свети Георги и вярва, че българският  борбен дух..

публикувано на 06.05.24 в 14:00

НОВИЯТ ДЕН на 6 май с Иван Барбов

Христос Воскресе! Минути след изгрева на слънцето на Гергьовден, сутрешният екип на Радио Варна ви кани да отбележим заедно празника на любимите честоти. Тримата ефирни юнаци Иван Барбов, Александър Йорданов и звукорежисьорът Петър Венков ще заситят апетита на ранобудните слушатели с богато „радиоблюдо“ от интересни теми и ефирни..

публикувано на 06.05.24 в 06:13