Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До края на юни

Безплатни тестове за рак на дебелото черво



Започна кампанията „Заедно срещу рака на дебелото черво“, организирана от Фондация „Лъчезар Цоцорков“. До края на юни програмата предоставя възможност за напълно безплатно лабораторно изследване, което може своевременно да сигнализира за коварното заболяване.

Кампанията е насочена към хората на възраст между 50 и 74 години, тъй като в тази възраст рискът от развитие на рак на дебелото черво се увеличава многократно. Изследването е за скрито кървене. То установява наличието на кръв във фекалиите, която не е видима с просто око, обясни за Радио Варна Елена Джамбазова, програмен директор „Здравеопазване“ във Фондацията:

„При наличие на кръв, тестът е положителен и се налага допълнително доуточняване при лекар. При отрицателен тест изследването се повтаря след една година.“

Тестовете, които от фондацията предоставят на лабораториите са с над 98 % точност. Те са имунохимични тестове и не изискват досегашната тридневна диета преди изследването, уточни Джамбазова.

Три са партньорските лаборатории в района на Варна, които извършват изследванията. Скринингът обхваща и по-малките населени места - Вълчи дол, Балчик, Долни Чифлик, Тополи, Белослав, Бяла, Провадия, Дългопол. В цялата страна функциониран 325 места, които приемат проби. Лабораториите са инструктирани да не вземат такса биологичен материал.

Карта с всички локации вижте тук.

Ракът на дебелото черво през последните години се подмладява, затова и хората под 50 години могат да се тестват безплатно, съобщи Джамбазова:

„Няма лимит, колкото може повече хора е добре да се възползват от програмата.“

При първия скрининг, проведен през 2022-2023 година, 12% от пробите са били положителни.

Ракът на дебелото черво е втората най-честа причина за смърт от злокачествено заболяване в България. Това е и вторият най-често срещан рак при жените и третият най-разпространен при мъжете в страната. Скринингът на здравото население със специфични тестове води до ранно откриване на този вид рак и диагностицирането му в неговия предклиничен стадий. Тогава лечението е най-ефективно.

Чуйте повече в прикачения звуков файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Задържаха мъж, буйствал и обиждал медици в болницата в Каварна

Полицията е задържала мъж, който буйствал и обиждал медицинския персонал в Многопрофилната болница за активно лечение в Каварна. Съобщението за инцидента в болницата в Каварна е подадено на телефон 112 на 6 юни около 22.00 часа. Докладвано е за мъж в нетрезво състояние, който е извършвал непристойни действия, нарушаващи обществения ред, съобщават от..

публикувано на 07.06.24 в 11:15

Екоминистърът Петър Димитров: Незаконни зауствания в дерета замърсяват Шокъровия канал (ВИДЕО)

Незаконни зауствания в дерета отвеждат фекално-битови отпадъчни води в Шокъровия канал. Това показва проверка на компетентните органи, обясни министърът на околната среда и водите Петър Димитров, който инспектира съоръжението. Мониторингът показва, че има замърсяване в канала, който е водосборен само за дъждовна вода. Министърът е разпоредил Регионалната..

публикувано на 07.06.24 в 10:45

Нова измама: Съобщения от Индонезия и Филипините в WhatsApp застрашават личните данни

Мащабна кампания за измами превзема приложението What s App и застрашава потребителите му от кражба на лични данни и пари, предупреждават от онлайн платформата „Ние, потребителите“.   "Здравейте, мога ли да поговоря с вас за секунда?" или пък лаконично и "закачливо" "Hello" . Това са някои от стартовите съобщения, с които измамниците..

публикувано на 07.06.24 в 10:43

Тежък инцидент: Бързият влак Варна - Мездра уби работник на БДЖ в Плевенско

Бързият влак Варна - Мездра блъсна двама работници на БДЖ, единият от тях е загинал на място. Инцидентът е станал снощи около 22 часа на ЖП секция между гарите Телиш и Горни Дъбник, Плевенско. Влакът е потеглил в 16.35 ч. от Варна вчера, съобщава БНТ. Фаталният инцидент става по време на работа на подбивна машина, поддържаща железопътния път...

публикувано на 07.06.24 в 10:34

До 20 юни възстановяват движението по бул. „Христо Смирненски“ в участъка от ул. „Подвис“ до ул. „Прилеп“

До 20 юни уличната настилка по бул. „Христо Смирненски“ в участъка от ул. „Подвис“ до ул. „Прилеп“ ще бъде възстановена до носещия слой, което ще позволи пускане на автомобилното движение, съобщават от общинския пресцентър. В участъка преди 45 дни е приключило полагането на водопровода и битовата канализация, тръбопроводите са засипани, изградени са..

публикувано на 07.06.24 в 10:09

Учени ще обсъждат стопанските трансформации в глобалния свят край Варна

Международната научна конференция "Стопанските трансформации в глобалния свят" започва във Варненския свободен университет. Двудневният научен форум събира близо 50 участници от различни страни и университети, които ще представят докладите си в три направления: · Управленски трансформации в условията на несигурност, · Икономическата..

публикувано на 07.06.24 в 07:23
смартфон Mi Mix 3 5G на компанията Xiaomi

Без смартфони в държавните лондонски училища

Група лондонски училища обявиха, че в тях вече няма да се използват смартфони в знак на нарастващата обществена загриженост въздействието върху децата, свързано с телефоните, съобщи "Гардиън". Директорите на 17 от 20-те държавни средни училища в Саутерк, Южен Лондон, предприеха колективни действия, за да откажат учениците си от смартфоните,..

публикувано на 07.06.24 в 06:53