Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Колеца и Вантката ни предизвикват да се поразходим из Лос Одесос

Концептуалният албум на двамата артисти засяга сериозни теми и търси трудни отговори

| Интервю
Снимка: Камен Минков

Добре дошли в Лос Одесос!

Величественият град от сънищата. Мистичният метрополис, скрит за хорските предубеждения. Ако минавате наблизо, отбийте се, разходете се, пийте по едно, запознайте се с местните. Ще ви хареса! Лос Одесос определено пленява със своята фантастичност. Тук илюзиите се сливат с реалността и възбуждат въображението. Открай време хора на изкуството идват, за да почерпят вдъхновение за своето творчество. Дори не само творци, а хора от най-различни сфери. Те всички искат да изживеят катарзиса, който това магично място обещава. Само че нищо не е такова, каквото изглежда. Градът е огледало, което отразява светлата и тъмната страна на всеки свой посетител. Затова преживяванията тук са строго индивидуални. Решилите да останат трябва да имат готовност да се изправят срещу собствените си демони. Това е честна игра за голяма награда, но и срещу голям залог. Ако изиграеш добре картите си, получаваш каквото и колкото поискаш от богатствата на Лос Одесос. Ако обаче проиграеш шанса си - оставаш тук завинаги и освен играта губиш душата си.

Но както и да е. Да играем?


Играем, разбира се. А на масата, освен душите на играчите, е и новият албум на Колеца и Вантка "Los Odessos". В него двамата артисти засягат сериозни теми като човешките взаимоотношения, психичното здраве и капана на зависимостите. А Los Odessos е мистичният град, скрит в съзнанието на всеки от нас. В него лесно можем да се изгубим, но това е единственият път към себе си.



Колеца: Лос Одесос е една концепция за света на въображението. Това е мястото, в което всеки от нас отива, когато е в творческо състояние на духа, т.е. иска да създаде нещо ново. Решихме да дадем име на това място и да го населим с най-различни персонажи.

Вантка: Въпреки, че Одесос е старото име на Варна, Лос Одесос не е Варна. Това е въображаем град, който е създаден на базата на Варна. Тази съпоставка е неизбежна, тъй като това е нашият град. А Лос Одесос е мястото, където всеки показва светлата и тъмната си страна и излиза наяве кой е в действителност.

Албумът "Los Odessos" излезе изненадващо, без предварителни анонси и сингли, което е търсен ефект от авторите му. Но работата по него започва доста назад във времето, преди около пет години. Идеите се трупат и постепенно скелетът на албума се оформя. Вантката е автор на музиката на всички парчета, а Колеца - на текстовете (с изключение на два куплета на Вантката и текстовете на Монката и Добския - гостите в албума). Звученето е повлияно от разнообразния музикален вкус на Вантката, а осонвната му идея е музиката в албума да напомня на спагети уестърн саундтрак. Което обяснява и кинематографичния облик на целия албум. Причина за това, разбира се, са и текстовете на Колеца, които винаги са били сред най-интригуващите в българския рап - без клишета и лековати теми, напротив - засягащи сериозни проблеми на съвременното общество. По албума работят още DJ DELightfull със скречове и Fengi - мастеринг.



На 21 април, неделя, от 15 ч. на Рибарския плаж във Варна, ще се състои промоцията на албума "Los Odessos" с участието на DJ JiJo. А какво още споделиха Колеца и Вантката за странстванията си из Лос Одесос, чуйте чрез плейъра в началото на статията.

"Los Odessos" е във всички музикални онлайн платформи, както и в сайта losodessos.com.

Колеца и Вантка: Обръщайте внимание на психичното здраве. Вашето и на близките ви. Живеем в общество, което насърчава хазартните игри и това личи на всеки ъгъл. Ние стоим против цялото агресивно натрапване на тази индустрия. Хазартната зависимост е сериозен проблем. Бъдете разумни! Живейте пълноценно, спортувайте, четете книги, слушайте музика, общувайте, интересувайте се един от друг и не на последно място се интересувайте от себе си.

Бъдете щастливи!


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

От гилдията настояват за намеса на държавата за възстановяването на първия в света Международен балетен конкурс - Варна

Балетният конкурс във Варна да бъде възстановен. Да се предоговорят ангажиментите на държавата, в лицето на Министерството на културата и на Община Варна, с участие на легитимно избрани представители в управлението на Фондация „Международен балетен конкурс - Варна“. В отворено писмо   до институции и медиите лауреати на Международния балетен конкурс -..

обновено на 09.05.24 в 18:51

Изложба за Втората световна война представят в Балчик

Регионалният исторически музей в Добрич и Регионалният клуб „46-и пехотен Добрички полк” гостуват в Балчик с изложбата „Участието на България” във Втората световна война (двете страни на медала). Инициативата за новата гостуваща експозиция е на Историческия музей в Балчик, по чиято покана музейните специалисти от Отдел „Нова история” в РИМ-Добрич..

публикувано на 09.05.24 в 16:12

Варна се прощава с Венцеслав Антонов

От 11 часа днес, 8 май, в Катедралния храм "Св. Успение Богородично" във Варна ще бъде поклонението пред Венцеслав Антонов.  Художникът, посветил десетилетия от своя живот на графичното изкуство,  ни напусна на 2 май.  Венцеслав Антонов беше директор на Галерията за графично изкуство във Варна и на Международното биенале на графиката във Варна...

публикувано на 08.05.24 в 09:26

Радио Варна награди с професионален звукозапис участници в конкурса "Музикални бисери"

Приключи деветото издание на конкурса „Музикални бисери“, организиран от НЧ „Елин Пелин – 1977“ и СУ за ХНИ „К. Преславски“, гр. Варна, с медийнoто партньорство на Радио Варна. В него взеха участие ученици от трети до десети клас в два раздела – Музикални инструменти (пиано, акордеон и класическа китара) и Поп, рок и джаз пеене, които..

публикувано на 08.05.24 в 00:14

Ученик от НУИ "Добри Христов" във Варна с най-висок резултат от конкурс по пиано в Италия

Жельо Тодоров, ученик от Националното училище по изкуствата "Добри Христов" във Варна, стана носител на първата награда от Международен конкурс по пиано в Италия. Единайсетокласникът  завоюва най-високия резултат както в своята категория , така и за целия конкурс - 99 от 100 точки.  Жельо Тодоров е част от класа по пиано на Боян Бъчваров...

публикувано на 07.05.24 в 18:15

"Малък фестивал на куклите 2" предстои във Варна

Едни от най-добрите куклени спектакли от София, Пловдив и Бургас гостуват на варненските деца по време на второто издание на Малък фестивал на куклите. Детският празник ще се проведе от 11 до 13 май в Народно читалище "Отец Паисий" и във Фестивален и конгресен център. Малчуганите и техните родители ще могат да се насладят на пет театрални спектакъла в..

публикувано на 07.05.24 в 13:15

Детският танцов театър "Дея" и посланията му

„Чарли и шоколадовата фабрика“, „Алиса в страната на чудесата“, „Седем“, „Хотел Трансилвания“ са само част от заглавията на Музикален танцов театър „Дея“ в Добрич. На сцената малките танцьори и актьори пресъздават множество персонажи, но винаги говорят чрез силата на музиката, танца и театралното изкуство за любов, надежда и доброта. Своите съкровени..

обновено на 07.05.24 в 11:13