Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лесна работа: Денят на Земята

Снимка: БГНЕС


Обикновено през април се сещаме колко мила ни е Земята и колко много обичаме природата. Като стана дума за това, време е да спазя неотдавнашно обещание и да доразкажа история за туризъм.

Връщам се във времето и ето ме като дете.

Дойде ли април, с мама стягаме раниците и се втурваме напред – към природата. По онова време намирам природата за красива, но за изключително опасна.

Докато групата се наслаждава на приказни гледки, аз може да съм в поетично настроение, но не се увличам. Сигурна съм, че наоколо дебне кръвожадна мечка и следи всяка моя стъпка.

Може да сме в рая на приказните пейзажи, но в детската ми глава се върти друг филм. В него мечката набързо се е докопала до мен, вече ме е изяла, погребват ме с духова музика и две снимки. Първата - естествено моя. Втората - на мечката, която така безцеремонно е покосила живота ми още преди съществената му част да започне. Точно се унасям в страхотното парче, което оркестърът свири в моя чест, внезапно водачът прекъсва неистовия галоп на фантазията ми. Обявява кратка почивка. Спираме. Запасите с храна ме привличат като магнит. Набързо изгълтвам десетина милинки. Така и така ми предстоят мечка, апокалипсис, духова музика... Поне да ги посрещна добре нахранена.

В следващите часове, вместо очакваните от мен драми, се случват радост, красота, чист въздух, априлски сняг в планината. Така стигаме до финалното пързаляне. Стръмно е.

Внимателно наблюдавам как останалите се спускат по премръзналите камъчета. Спирам да мрънкам в момента, в който осъзнавам, че няма как да остана сама тук, насред нищото, при положение, че цялата група славно се изтегля надолу. Скоро съвсем ще притъмнее. Кой знае къде е онази мечка, която в сладките си мечти ме вижда на солидни порции .... Може в мислите й да фигурирам върху поднос от естествен материал, с лимонче в устата и артистично нахвърляни по мен борови клонки. За цвят и за разкош. Сигурно е някъде наоколо и бърза, бърза към мен. Тогава вземам категорично и смело решение. Сядам по задни части върху камъните и си представям, че съм на пързалка. Групата, на която й трябват минимум десетина-петнайсет минути да стигне до дискретната пътечка, онемяла от изненада, наблюдава шеметното ми спускане. Минута, не повече. Супер рисковано, но за сметка на това кратко и с успешен финал. Мечката е измамена, аз се приземявам в краката на смаяните си спътници и... ще живея.

Днес гледам на всичко това по съвсем различен начин и съм безкрайно благодарна на мама, която без да обръща внимание на вечното ми детско мърморене, ми показа цял един изумителен свят. Свят, който всеки миг очарова с прелестните си картини, прегръща с ухание на борове, дарява ни свободата на опияняващия си въздух, посреща ни с усмихнатите личица на цветята, добавя настроение с пухкавите бели облачета, които жизнерадостно се гонят по небето и закачливо променят формите си. Свят, който въздейства с всеки детайл – от мистичния звук на ехото, което се търкаля по баирите до сладкия аромат на горски боровинки.

Днес е денят на Земята. Тя заслужава нашата обич и грижа. Всяко докосване до природата носи усещане за щастие. Разполагаме с това невероятно богатство.

Лесна работа е да го пазим и ценим.

Само така ще можем да му се наслаждаваме година след година, поколение след поколение.

Автор: Даниела Иванова




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

23 ученици са отличени в конкурса "Моята първа среща с Корея"

23-ма ученици от Средното училище за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски“ във Варна бяха отличени в конкурса „Моята първа среща с Корея“. Той беше организиран от младежка фондация „Аморфа“ като част от програмата „Аморфа Академия за млади посланици на културата 2024“, в партньорство с Посолството на Република Корея в България...

публикувано на 05.06.24 в 15:52

Младежи от Варна могат да станат доброволци и да се запознаят с различни професии

Община Варна започва кампанията  „Младежка доброволческа служба” 2024, в която набира младежи на възраст между 16 и 29 години за полагане на доброволчески труд. Желаещите млади хора могат да работят в местни неправителствени организации и институции. Те имат възможност да изберат работа в сферата на екологията, изкуството, културата, опазване на..

публикувано на 05.06.24 в 14:39

Ние можем да бъдем поколението, което най-накрая ще сключи мир със земята

Тази година Световният ден на околната среда 5 юни - най-значимият международен ден за действия, насочени към опазване на околната среда, се фокусира върху възстановяване качеството на земята, преодоляване на риска от опустиняване и изграждане на устойчивост под мотото „Нашата земя. Нашето бъдеще. Ние сме #GenerationRestoration.” Навсякъде по света..

публикувано на 05.06.24 в 12:52

15 ученици са отличени в конкурса за детска рисунка "С очите си видях бедата"

15 ученици на възраст от 9 до 16 години бяха отличени в конкурса за детска рисунка "С очите си видях бедата". Той се проведе в сградата на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" във Варна.  В конкурса участваха 229 рисунки от различни учебни заведения в областта.  Творбите на отличените участници са изпратени за..

публикувано на 05.06.24 в 10:18

Отбелязваме Световния ден на околната среда

На 5 юни отбелязваме Световния ден на околната среда. Денят се чества от 1973 г. след приета  резолюция A/RES/2994 (XXVII) на Общото събрание на ООН от 15 декември 1972  г.  Тази година се навършват 51 години от Конференцията на ООН за жизнената среда на човека, проведена през 1972 г. Събитието се счита за първата международна среща по въпросите с..

публикувано на 05.06.24 в 08:35

Повече доволни, но и немалко недоволни са гражданите от ремонта на ул. "Петър Попов" във Варна

Финални дейности по ремонта в района на ул. „Петър Попов“ до Варненския свободен университет установи наша репортерска проверка. Голяма част от пътя е асфалтиран, предстои полагането на втори слой. Работи се и по направата на тротоарите, които преди това липсваха в тази част на местността Ален мак.  Недоволни граждани има спрямо изграждането на..

публикувано на 05.06.24 в 08:25

Спасиха бедстващо куче, паднало в Шокъровия канал

Спасиха бедстващо куче, паднало в Шокъровия канал след подаден сигнал. Задействани са Службата по противопожарна безопасност и защита на населението и екипа на Приюта за безстопанствени животни в с. Каменар. На мястото, за да помогнат, са се отзовали доброволци, както и граждани, разхождали се в този момент в Морската градина, съобщават от общинската..

публикувано на 04.06.24 в 17:17