Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МЗ осигурява безплатни ваксини срещу коклюш за бременните

Автор:

Първата ваксинация срещу коклюш ще може да се поставя на бебета с две седмици по-рано или когато детето навърши месец и половина, предаде БНР.  Мерките за ограничаване на разпространението на заболяването и за предпазване на най-уязвимите групи бяха представени на днешното правителствено заседание от министъра на здравеопазването Галя Кондева.

"Основната планова имунизация да стартира по-рано – от 6-та седмица. И второ, Министерството на здравеопазването ще осигури възможността бременните между 27-а и 36-а гестационна седмица, които желаят, да се имунизират безплатно срещу това заболяване", поясни Кондова.

"Ще бъде създадена организация в РЗИ за извършване на безплатни имунизации на желаещите бременни", уточни тя.

Държавният главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев допълни, че се предвижда във всеки областен център да има кабинети за безплатна имунизация на бременни.

"Ако има необходимост – може да се организират мобилни кабинети, но броят на бременните жени не е толкова голям и трябва да се види какъв е интересът към имунизация“, посочи той.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Екипът на Радио Варна се срещна със своите верни слушатели

Екипът на Радио Варна се срещна със своите верни слушатели в Деня на радиото и телевизията - 7 май. Тази година Радиото отвори вратите си за всички, които искат да видят как се прави програмата и кой стои зад познатите и любими гласове. Гостите, които още по първи петли започват с "Новият ден", влязоха в студиата и усетиха атмосферата на живото предаване..

публикувано на 07.05.24 в 15:30

С военен ритуал и полагане на венци Варна отбелязва 9 май

Варна ще почете 9 май с традиционния военен ритуал с полагане на венци и цветя пред паметника-мемориал на Осми Приморски полк. Събитието започва от 10 часа в четвъртък, 9 май, пред мемориала на бул. "Осми приморски полк", съобщиха от общинската администрация.  В 11 часа на същия ден следва церемония по издигане на флага на Европейския съюз пред..

публикувано на 07.05.24 в 14:12

Приеха промените в Наредбата за регулиране на цените на тока

Създава се нормативната уредба за пълна либерализация на пазара на едро на електрическа енергия, предаде БНР. Комисията за енергийно и водно регулиране прие окончателно промените в наредбата за регулиране на цените на електрическата енергия, свързани с последните поправки в Закона за енергетиката. Промяната в законодателството открива следващия етап..

публикувано на 07.05.24 в 14:00

Хотелиер ще пробяга Българското Черноморие за 6 дни

Силвия Кьосева – български хотелиер и любител бегач, планира да пробяга Българското Черноморие от най-северната до най-южната му точка за шест дни.  По време на пробега със Силвия ще пътува видео оператор и фотограф, който ще заснеме и покаже красотата на Черно море, видяна по един различен начин. Разстоянието между най-северната географска..

публикувано на 07.05.24 в 13:54

Обществените тоалетни край морето отворени от днес в Балчик

Всички градски тоалетни – в центъра на Балчик, на паркинг Двореца и на улица „Приморска“, са отворени от днес. Назначен е персонал за целта. Това увери управителят на общинското предприятие „Благоустрояване и комунално стопанство“ инж. Павел Павлов в отговор на сигнали на граждани, че помещенията в приморската част са..

публикувано на 07.05.24 в 12:49

Деница Сачева - водач на листата на ГЕРБ-СДС в Добрич

За два мандата от област Добрич в следващото Народно събрание ще се борят на предсрочните парламентарни избори от коалиция ГЕРБ-СДС. Водач на листата им в 8-и многомандатен избирателен район отново е Деница Сачева. При регистрацията на листата в Районната избирателна комисия  в Добрич тя посочи, че дългосрочно доверие на краткосрочни кандидати в..

публикувано на 07.05.24 в 12:45

Изтича срокът за регистрация на листите в ЦИК

Изтичат последните часове, в които партиите и коалициите могат да регистрират кандидатските си листи за изборите 2 в 1 на 9 юни. Някои от участниците изчакват до последно. Финалният срок за регистрация е днес в 17:00 часа. На 8 май, в сряда, от ЦИК ще определят чрез жребий поредните номера в бюлетините, с които партиите, коалициите и инициативните..

публикувано на 07.05.24 в 10:41