Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празнуваме Летен Никулден

Днес Православната църква отбелязва т.нар. “Летен Никулден”. На този ден християните честват пренасянето на мощите на св. Николай Мирликийски от гр. Мира (Мала Азия) в гр. Бари (Италия).

Николай Мирликийски е роден през 3 век в Патара, днешна Мала Азия. След праведен монашески живот е избран за архиепископ на град Мир, Ликийска област. През целия си живот Св. Николай помагал на страдащите, защитавал невинните, укрепвал слабите със словото на истината и вярата. Смята се, че е починал през 342 г. в Мира.

През 1077 година градът му бил завладян от селджукските турци. За да не бъдат поругани светите му мощи, светецът се явил в съня на един свещеник от Бари и му поръчал да пренесе мощите му в своя град. Това се случило на 9 май 1087 година. През 1139 година местното население построило и храм в чест на светеца. Останките на Свети Николай се съхраняват там и до днес.

Няколко са поверията, свързани с днешния ден. Според някои, на тази дата не бива да се работи, за да не ни накаже светецът с природни бедствия. Жените не трябва да шият, защото с иглата ще избодат очите на Св. Николай. По някои земи организират молебени за дъжд, който да даде сили на реколтата, а празникът е известен като Сухи Свети Никола. Сред най-известните обичаи е “Пеперуда” - общността избира малко момиченце, задължително сираче, което трябва да трогне небето и да измоли дъжд.

На днешния ден празнуват всички с имена Никола, Николай, Николина, Ненка, Нина, Нено, Ненка, Нино и Кольо.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Три нови изложби от Нощта на музеите в Балчик очакват своята публика със специални послания

Над 800 души станаха съпричастни към Европейската нощ на музеите и галериите – 18 май, организирана в обектите на Исторически музей – Балчик. Такава е равносметката на директора Радостина Енчева след фолклорния събор на любителски състави „Св. Атанасий“ в село Оброчище на този ден, изложбите и събитията в Балчишката художествена галерия, както и..

публикувано на 20.05.24 в 15:19

Лесна работа: Урок по щастие

Снощи се оказах неволен свидетел на очарователна и вълнуваща случка. Излязох на балкона, за да се насладя на залеза с чаша вино в ръка. Всъщност... бях доста закъсняла за залеза... Оставаше да погледам романтичната майска нощ, да послушам тихата мелодия на водата и шепота на дърветата, които винаги ѝ пригласят като дискретни кастанети и сякаш казват,..

публикувано на 20.05.24 в 15:00

Хиляди се докоснаха до дългия път на медицината в Нощта на музеите във Варна (СНИМКИ)

До полунощ в Нощта на музеите преминаха хиляди варненци и гости на морската столица през Музея по история на медицината, съобщават оттам.  „Слонска паста за зъби“, „Светофар“, „Духът от бутилката“, „Огнен змей“, „Вулкан“, „Дъга“ и „Огън, който не е горещ“ бяха само част от атрактивните реакции, които оживяха пред очите на деца и възрастни.  И тази..

публикувано на 20.05.24 в 13:19

Делфинариумът във Варна с безплатни представления за 1 юни

Четири безплатни представления организира за Деня на детето Делфинариумът във Варна.  Те ще са от 10:30, 12, 15:30 ч. и 17 часа на 1 юни.  Спектаклите ще бъдат с вход свободен за всички деца до 12 години, но платени - за по-големи и възрастни, уточняват от Делфинариума. 

публикувано на 20.05.24 в 12:28

Нов музикален фестивал във Варна дава сцена на световни звезди през август

Върху организирането на нов музикален фестивал за поп, хаус и рейв музика се работи във Варна. Това съобщи за Радио Варна кметът Благомир Коцев.  Събитието ще бъде организирано по модел на "Spirit of Burgas" и се очаква за празника на морската столица 15 август. Целта е то да се превърне в традиционно за фестивалния календар на Варна, допълни Коцев...

публикувано на 20.05.24 в 10:45

20 май - Световен ден на пчелите

Датата 20 май се отбелязва като Световен ден на пчелите от 2018 г.  по инициатива на Словенската асоциация на пчеларите с подкрепата на правителството на Словения.  Денят е одобрен с резолюция A/RES/72/211 на Общото събрание на ООН от 20 декември 2017 г., с цел да се информира обществеността за значението на пчелите и пчелните продукти, както и по..

публикувано на 20.05.24 в 08:45

Стана известно защо Бетовен е оглушал

Слухът на изключителния композитор Лудвиг ван Бетовен започва да се влошава в младостта му и геният умира напълно глух. Причините за неговата глухота остават загадка. Но почти 200 години по-късно анализ на косата му показва високи нива на олово, арсен и живак, пише „Билд“. Както отбелязват учените,..

публикувано на 19.05.24 в 13:44