Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерт: Трябва да се наложат ограничения на младите шофьори

Снимка: БГНЕС

Пореден трагичен инцидент разтърси страната. В ранните часове на понеделник двама души загинаха в Пловдив след жестока катастрофа. Джипът, който е бил управляван от 21-годишен младеж, се е движил с много висока скорост преди да се забие в крайпътни дървета. От удара автомобилът се е разцепил на две.

Докато не се въведат адекватни мерки, няма да спрат нещастните случаи по пътищата. Това коментира за Радио Варна Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи. По думите му скоростта трябва да се контролира с камери, както е в цял свят:

„В Пловдив, например, стационарни камери за скорост няма. Предполагам, че и в много други градове няма. Проблемът с камерите е много сериозен и докато той не бъде решен ще има такива гонки, ще има каране с 200 км/ч и ще продължат смъртните случаи,“ допълни Тодоров.

Друга мярка е да се повиши събираемостта на глобите. Подобни действия, обаче са непопулярни и управляващите ги отбягват, особено в толкова нестабилна политическа обстановка:

„Нямат смелостта да ги въведат, защото през 6-9 месеца ние сме на избори. Ако имаме стабилно управление с 4-годишен хоризонт, първите две години правиш непопулярните мерки във всяка една сфера и следващите две години почваш да жънеш плодовете“, обяснява експертът.

Според Тодоров не е достатъчно младите шофьори да започват с по-малко контролни точки, а са необходими допълнителни мерки:

„Най-добрият вариант, според мен, е да бъде ограничена скоростта на тези хора – примерно, по магистрали да карат със 110-120 км, да им бъде забранено да шофират вечер или пък, друг подход е да им се забранят мощните коли,“ отбеляза Тодоров.


Той коментира и започналата веднага след трагедията в Пловдив акция на пътната полиция в цялата страна. От МВР посочиха, че тя е безсрочна и е продължение на предприетата от ведомството политика за нулева толерантност към водачите, грубо нарушаващи правилата за пътна безопасност.

„Такива безсрочни акции няма да имат никакъв ефект, ако нямат начало, нямат край и нямат отчитане на резултатите. Това е, типично по български, след дъжд качулка, защото нищо няма да се промени. Освен да хванат някой пиян шофьор, друго нищо няма да произлезе от тази акция. Тук всъщност не е виновна Пътна полиция, проблемите са много по-дълбоки и по-сериозни,“ посочи Тодоров.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Даниел Стефанов

СИК-овете имат много повече отговорности в сравнение с изборите през 90-те години, но обучението им не се променя

Хартиените бюлетини за изборите на 9 юни са направени достатъчно различими, което минимизира допускането на грешки. Това каза за Радио Варна изборният експерт Даниел Стефанов. Често допускана грешка, по думите на Стефанов, е при гласуване с хартия да се попълва само преференцията, но не и партията, което прави вота невалиден. Липсва подробно..

публикувано на 28.05.24 в 15:23

Проф. Драгомир Пламенов: 13 са пълните отличници в ТУ-Варна

750 са абсолвентите, завършили през 2023 година Техническия университет във Варна. Преди дни те получиха дипломите си на церемония във Фестивалния и конгресен център във Варна. 13 са пълните отличници от четирите факултета. „Успехът на абсолвентите е много добър, както на тези, които се обучаваха с образователно-квалификационна степен..

публикувано на 28.05.24 в 13:47

Guilhermino Martins (SERRABULHO): От едната страна е Роналдо, от другата сме ние

Интервю с Guilhermino Martins (SERRABULHO) 31 май и 1 юни са датите, на които София ще бъде домакин на екстремната танцова вечеринка „Grind Over Sofia 2024”. Мястото е клуб „При черепите”. Органзатори са  сат „Autumn Souls of Sofia”. Големият хедлайнър са SINNISTER, а една от другите основни банди са протугалците от SERRABULHO. Техният басист..

публикувано на 28.05.24 в 09:05
Яна Дамс

Яна Дамс и златната връзка между културите

Художничката Яна Дамс откри изложбата „Златен диалог: златната връзка между културите“ в Археологическия музей във Варна. Яна Дамс е родена през 1972 година в Германия, днес работи и живее в Дрезден, където изследва универсалния език на формата, който свързва различни епохи и култури. Показва творбите си в контекста на исторически колекции, за..

публикувано на 27.05.24 в 09:10

Alex Staropoli (RHAPSODY OF FIRE): Планината е най-голямото ми вдъхновение

Интервю с Alex Staropoli (RHAPSODY OF FIRE) Близо 30 години италианската банда RHAPSODY OF FIRE разказва под формата на пауър метъл своите фентъзи истории. В края на май групата ще издаде третата част от тяхната "The Nephilim's Empire Saga" под името „Challenge the Wind”, а в средата на юли тази година и ще свири на четвъртия „Мидалидаре – Рок в..

публикувано на 27.05.24 в 08:20

Мариана Хил: Родният език е това, което те прави такъв какъвто си

Българският език има уникалната възможност да бъде много многопластов. Винаги може да предаде нещо, което е заимствано отвън. Това заяви в интервю за БГНЕС Мариана Хил. Мариана Хил е един от най-известните преводачи в България. От телевизионния екран често звучи гласа й – от традиционния..

публикувано на 24.05.24 в 16:25

Axel Julius (SCANNER): Има хора, които винаги ще чакат някой да им каже как да живеят

Интервю с Axel Julius (SCANNER) SCANNER издават дебюта си „Hypertrace” през 1988 година. За съжаление различни неизбежни проблеми се оказват препъни камък бандата да получи заслуженото признание. Единствено волята на Axel Julius успява да задържи групата на повърхността вече близо 40 години. На 6 юни SCANNER ще направят първи хедлайнърски концерт..

публикувано на 24.05.24 в 15:25