Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Калина Богоева: Балетният конкурс във Варна е културната ценност на България

Балетният конкурс във Варна да бъде възстановен. Да се предоговорят ангажиментите на държавата, в лицето на Министерството на културата и на Община Варна, с участие на легитимно избрани представители в управлението на Фондация „Международен балетен конкурс - Варна“. В отворено писмо  до институции и медии лауреати на Международния балетен конкурс - Варна и представители на балетната общност в България настояват да бъдат взети спешни мерки, за да се гарантира бъдещето на престижния форум.

"Никога не съм си представяла, че този конкурс някога ще престане да съществува, че един министър на културата може да реши, че този конкурс трябва да излезе от държавата и да отиде в ръцете на фондация", коментира за Радио Варна Калина Богоева - лауреат от първото издание на конкурса през 1964 г. и доайен на българския балет. Тя допълни, че регламентът на варненския балетен конкурс е гарантирал високо ниво на професионализъм и е изисквал сериозна подготовка на участниците. "В момента всички бихме искали да се върне нашият конкурс, защото това е културна ценност на България - друга дума не мога да определя! България стана известна в цял свят с този конкурс", посочи Богоева. 

По думите ѝ, никой все още не е потърсил представители на балетното съсловие, с които да се обсъди проблемът. "Минава година след година. Стигнахме до 60-годишнината, а конкурсът го няма", допълни Калина Богоева.

Подписите в подкрепа на Международния балетен конкурс във Варна се събират в онлайн петиция. 

Целия разговор с нея чуйте в прикачения звуков файл:



Калина Богоева е прима на Софийската опера и балет в периода 1958-1988 г. Цели 30 години тя работи на сцената и радва с изкуството си публиката. Сред коронните ѝ роли са Одета-Одилия, Мирта, Китри, Зарема, Раймонда, Медея и др. 

Признат авторитет у нас и в чужбина в областта на методиката на класическия танц (руска школа), както и в изследването и изучаването на класическия балетен репертоар. Създател и ръководител на специалността Балетна педагогика в Държавната музикална академия, гр. София и на филиал на академията в гр. Атина, Гърция. Преподавател по методология на класическия танц, класически репертоар, композиция на танца и балетна педагогика. Президент на Международна лятна академия по танц, гр. Варна. В периода 1994 – 1998 е директор на балет "Арабеск". През 1995 г. създава конкурса за хореография върху българска музика и учредява награда на името на голямата българска хореографка и директор на балет "Арабеск" в продължение на 20 години Маргарита Арнаудова. 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ремонтът на ветрохода "Калиакра" ще приключи до 15 дни

Класовият ремонт на учебния ветроход „Калиакра“ започна в началото на седмицата в „Терем – Флотски арсенал“. Ремонтните дейности трябва да приключат до 15 дни. Тази година ще бъде отбелязана 40-годишнината от построяването на баркентината. По този повод се провежда благотворителна кампания за осигуряване на средства за поддръжката и обновяването на..

обновено на 29.05.24 в 10:39

ВиК-Варна с нови багери и самосвали за 2 млн. лева

Близо 2 млн. лева без ДДС са инвестициите в нова техника за нуждите на „Водоснабдяване и канализация – Варна“ ООД. В подвижния състав на дружеството вече има пет чисто нови багер-товарачи, мини багер , удобен за работа в ограничени пространства и четири самосвала с тристранно разтоварване, съобщават от ВиК. Нова строителна техника за нуждите на..

публикувано на 29.05.24 в 10:32
Влакове се сблъскаха на Централна жп - гара

Нощният влак от София за Варна закъснява с почти три часа (ОБНОВЕНА)

Вчерашният инцидент на Централната жп-гара в София стана причина за промени в разписанията на влаковете, които продължават и тази сутрин.  Справка в сайта на БДЖ показва, че нощният влак от София ще пристигне във Варна със закъснение от почти три часа. В този час влаковата композиция се движи по направлението Шумен - Варна...

обновено на 29.05.24 в 09:51
Цар Фердинанд І

Връщат тленните останки на цар Фердинанд от град Кобург в София

Тленните останки на цар Фердинанд ще бъдат пренесени в България на 29 май. Траурната церемония започва в 15:30 ч. в царския дворец „Врана“ и е отворена за граждани, съобщиха от Фонд "Цар Борис и Царица Иоанна". Първият цар от Третото българско царство лежи непогребан от 1948 г. в криптата на църквата "Св. Августин" в баварския град Кобург. Там цар..

публикувано на 29.05.24 в 09:01

Черно море e ключово за НАТО. Къде е България?

Само преди дни, в понеделник – 27 май, Парламентарната асамблея на НАТО прие декларация на Украйна да се позволи да използва изпратената ѝ военна помощ за удари по военни цели на руска територия. Декларацията беше приета на пленарното заседание на Асамблеята в София. До момента това беше едно от твърдите условия, с които страни от НАТО..

публикувано на 29.05.24 в 08:14
Варна, морето и регатата

Слънчево, с облаци и дъжд

Днес преди обяд ще има повече слънчеви часове.  Около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни, на места интензивни валежи, придружени от гръмотевици. Възможни са и градушки.  Вятърът ще е слаб от запад и югозапад, но следобед ще се усили до умерен, а по крайбрежието ще се ориентира от юг и югоизток...

публикувано на 29.05.24 в 06:43

Къде няма да има ток на 29 май

Поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия , ще бъде прекъснато електрозахранването днес в следните райони: В периода 09:00 ч. до 17:00 ч. - районите на Провадия – ул. Дунав, ул. Цар Освободител, ул. Георги Кирков, ул. Александър Стамболийски, ул. Преслав, ул. Софроний Врачански, ул. София, ул. Драгоман,..

публикувано на 29.05.24 в 06:38