Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 38 хиляди заявления за гласуване извън страната, най-много са тези от Турция

Автор:
Снимка: Ани Петрова

38 288 са потвърдените заявленията за гласуване извън страната подадени от наши сънародници през електронната система на Централната избирателна комисия .

В полунощ изтече срокът за подаването им, най много са те от Турция – 23 500,  а от Германия малко над 2 700.

До дни ЦИК ще обобщи и заявленията, подадени до посолствата ни, и ще определи местата и броят на секциите зад граница за изборите на 9-ти юни.

Дипломатическите и консулските ни служби ще изпратят до 17-ти май мотивирани предложения за образуване на секции в чужбина.

Избирателите с потвърдени заявления се вписват в избирателните списъци по места.

Тези, които гласуват в разкритите секции в чужбина, без да са фигурират в списъците, ще попълват декларация, че не са гласували и няма да гласуват на друго място.

През системата на ЦИК  заявленията за гласуване за евродепутати са подали над 9 700 наши сънародници.

Най много - 2 600 от Германия и над 1 300 от Испания.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЦИК публикува симулатор за машинно гласуване

Онлайн симулатор на машинното гласуване за изборите 2 в 1 на 9 юни публикуваха от Централната избирателна комисия.  Бюлетината на симулатора не съдържа имена на кандидати, но позволява на избирателите да се ориентират как технологично протича гласуването.  Симулатора може да видите  тук. 

публикувано на 06.06.24 в 12:41

В пет секции в община Балчик ще има кандидатски листи на Брайлова азбука

На 9 юни г ласуване с подвижна избирателна кутия в общината няма да се организира заради изисквания минимум от 10 желаещи. Изборната администрация обявява, че са определени секции за гла­су­ва­не на из­би­ра­те­ли със зат­руд­не­ния в прид­виж­ва­не­то в гр. Бал­чик – това са двете секции в Мелницата. Из­би­ра­те­ли­те, нуж­дае­щи се от по­мощ за..

публикувано на 04.06.24 в 15:29

Хартиените бюлетини за изборите 2 в 1 ще са със синьо и зелено мастило

Хартиените бюлетини за двата избора на 9 юни  - за Народно събрание и европарламент, ще се с различен цвят мастило, за да не се бъркат. Тази за Народно събрание ще е напечатана със зелено, а за Европейски парламент - със синьо. Това припомни председателят РИК - Варна Велин Жеков. Той каза, че заради изборите 2 в 1 се създава и двойна работа за..

публикувано на 04.06.24 в 13:18

750 души от гласоподавателите за Народно събрание в Балчик - без право за евровота

В изборите на 9 юни за Европейски парламент с право на глас в община Балчик, след изтичане на срока за подаване на заявления за гласуване по настоящ адрес, са 16 555 души, а за Народно събрание – 17302, според данните, обявени на сайта на Централната избирателна комиси към 27 май 2024. Това означава, че почти 750 души имат право да гласуват само за..

публикувано на 03.06.24 в 17:51

В 28 секции ще могат да гласуват българите в Гърция

Българите в Гърция ще могат да гласуват в общо 28 секции, съобщава БНР.  В Атина, където живеят най-много наши сънародници, ще отворят пет секции. Те са на удобни и лесно достъпни с транспорт места.  На Халкидики ще има 3 възможности за гласуване, което ще улесни както туристите, така и десетките българи, които работят в туристическия сектор...

публикувано на 03.06.24 в 14:04
Подвижна избирателна кутия

Без гласуване с подвижна избирателна кутия в община Балчик

Възможност за гласуване с подвижна избирателна кутия в община Балчик няма да бъде предоставена на хората с трайни увреждания, които не им позволяват да  упражнят избирателното си право в изборно помещение. Причината е, че са подадени само две заявления в указания срок 25 май при необходим минимум от десет, съобщиха от изборната администрация в Белия..

публикувано на 27.05.24 в 18:01

На 25 май изтича срокът за подаване на заявления за гласуване по настоящ адрес или с подвижна избирателна кутия

Община Балчик напомня, че на 25 май (събота) изтича срокът, в който могат да се подават заявления за гласуване по настоящ адрес и заявления за гласуване с подвижна избирателна кутия от избиратели с трайни увреждания, които не им позволяват да упражнят избирателното си право в изборно помещение. До момента е подадено едно заявление. В тази връзка е..

публикувано на 23.05.24 в 18:36