Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Надя Захариева: Усещам Северозапада като заряд. Тук се чувствам по-европейка отколкото в София

Тази събота "Калейдоскоп"  гостува в близкия до Видин град Дунавци,  в дома на Надя Захариева. Домакинята  ни приема любезно и гостоприемно в голямата красива къща, строена от нейния дядо. Надя е родена през 1941 година в Дунавци, тогава Гурково. Завършва училището в родното си село, една година учи в гимназията в град Видин. Родителите ѝ се преместват в София и тя продължава средното си образование  в софийска гимназия. В семейството ѝ на почит са книгите, образованието, музиката. Самата тя има подчертан интерес към езиците. Кандидатства с английски и италиански. Записва се в специалност  "Английска филология" в Софийския университет "Свети Климент Охридски". Редовно ходи на лекции и упражнения, няма часове, които да пропусне. Подготовката ѝ по езика е перфектна, затова веднага си намира работа като  кореспондент във въшнотърговско предприятие, продължава в Химимпорт, Минералимпекс.  Започва да преподава във финансово-стопанска гимназия, по-късно в СУ "Свети Климент Охридски" английски език на студенти различни филологии, както и в частна езикова школа. 50 години работи без никакво прекъсване, а днес Надя Захариева е пенсонерка, но това не ѝ пречи да чете, да твори,  да продължава да се образова, да учи нови езици - в момента учи испански език. Не остава без работа. Живее предимно в София, и много често, най-вече през летния сезон, се връща в родния дом, в Дунавци.


За детството: 
 
"Произхождам от едно семейство, в което има традиции и културни. Освен че са били земеделци, те са били много любознателни, вдъхновени нещо да творят и да правят. Баща ми е бил счетоводител, майка ми се занимаваше с отглеждането на мен и на сестра ми. Моите  баби и майка ми са се занимавали с много други неща. Обичаха с удоволствие да седнат на стана, имаме много пътеки и черги, тъкани от тях. А пък другата ми баба гледаше овце, това е било не само удоволствие, но и спасение донякъде, затова са били богати. Дядо ми е гледал към 35 овце. Моят дядо е изпращал пари на своя брат, който е следвал медицина във Франция, издържал го е без да иска нещо, просто защото му е брат. Казваше се д-р Георги Първанов, той работи няколко години във Франция и се върна в България, отиде да работи в Юндола. Идваше и тук, преглеждаше болни хора и не искаше от никой пари, как да не се възхитя. Моят баща ме научи да бъда много почтена, концентрирана, амбициозна, той разбра, че съм музикална и на 12 години ми купи цигулка."   



Учителите

"Добре се справяха, мотивираха ни, и ние имахме желание да учим и имаше една борбеност за успех, най-много ми харесваше, че ти дават възможност да се изкажеш, да дадеш мнение... В Англия съм била на специализация и съм видяла, че там поощряват децата, а на най-слабото му помагат най-много, никога не ги обиждат, а тук ги делят децата на добри и на не толкова добри, това е погрешно. Студентите, днешните са не особено дисциплинирани... Граматиката за 5-ти, 6-ти, 7-ми клас е написана на академичен език и децата не са в състояние да го разберат. Предлагам да се върнат старите учебници по граматика. От англичаните съм научила - изразявайте всичко по най-лесния и достъпен начин. В Англия учениците не ги стресират, кой колкото може, кой както може. Най -голямо впечатление ми направи, че всички са окуражени, никой не е подценен.  И другото нещо - там не се държи на оценката. Не че няма оценки, не се пишат всеки път."


Родният край

"Усещам този район като някакъв стимул, като някакъв заряд, тук се чувствам по-европейка отколкото в София.
Хубаво е хората да пътуват, но би трябвало да се връщат. Ето аз се връщам тук непрекъснато. Защото това е родното място, защото ме влече, защото тук си почивам, тук се опитвам и да творя. Тук имаме и приятели и роднини. Научила съм се да оценявам това, което е ценно и да забравям това, което е невъзвратимо. По-добре ще е за хората след като са работили и са спечелилил малко парички да се върнат в България. Как мога да бъда безразлична? Толкова красиви къщи изоставени, заключени в България. А в чужбина живеят в една стая четирима, петима. Защо? Чувството за притежание. Българите като се върнат с чувал пари, се връщат болни и нещастни. Това, към което бих призовала българите е да се върне истинския здрав разум. Всичко трябва да бъде здраво. Значи липсва правилно разсъждение на българина. Една от най-опасните думи е "more, and more and more" (още и още, и още бел. ред.). До къде ни води - до диструкция..."


Най-важното
"Най-важното в живота на човека е детството на човек. Аз съм имала прекрасно детство, не съм била глезена, но всичко имах. Едно прекрасно, съзидателно детство. Едно от най-важните неща е човек да може да преодолява негативните неща. Нагаждам се към преодоляването с разбиране, че нещото се е случило и че аз трябва да живея. Не може това, което се е случило негативно, да се върне. Това се преодолява най-вече с ангажираност."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Отвориха "завета към поколенията" в чипровското училище "Петър Парчевич"

400 години от своето създаване отбелязва тази година Основно училище "Петър Парчевич" в Чипровци. По този повод днес в училището бе отворен  Заветът към поколенията, написан и оставен през 1984 година от тогавашното училищно ръководство,  каза директорът Лена Георгиева: "Това е една вълнуваща инициатива, защото са минали 40 години и..

публикувано на 28.05.24 в 15:00

Врачански ученици с призови места в международен конкурс

Четирима ученици от СУ "Козма Тричков" Враца спечелиха призови места в конкурса "История, патрони и дарители на моето училище".  Конкурсът се организира от Национална Априловска гимназия - Габрово и фондация "Радетел" и е с  международно участие. Темата тази година бе  "Каквото можах - направих, по-хубаво нека направят могъщите" цитатът е на..

публикувано на 28.05.24 в 14:15

Фестивалът на патриотичното творчество "С Ботевски пламък в сърцето" раздаде наградите си

Отличени са  творците с най-добрите есета и стихотворения, участвали в шестия Фестивал на патриотичното творчество "С Ботевски пламък в сърцето". Темата беше  "Днес имаме ли свободата, за която се е борил Христо Ботев".  37 бяха участниците в категория "Есе", и 41 в категория "Стихотворение".  Ето и кои са победителите в конкурса, след като..

публикувано на 28.05.24 в 12:40

Въстанието от лятото на 1850 година: Героична десетдневна обсада

174 години от въстанието в Северозападна България отбелязваме на 29 май. Въстание, което по своето величие и трагизъм не отстъпва на Априлското и в същото време е потънало в забрава. Въстанието от 1850 година е събитие, което заслужава своето внимание в историческата си страница, която е и част от историята ни, но за жалост тя не е имала..

публикувано на 28.05.24 в 10:50

Благотворително събитие събра над 5000 лева в подкрепа на жени с онкологични заболявания

Над 5000 лева събра благотворителен коктейл във Враца за закупуване на помощни средства за жени с онкологични заболявания от Северозападна България. Събитието, органирано от Инициативен комитет за борба с рака на гърдата, получи много широка подкрепа, обясни председателят на организацията Албена Кисьова.  "Лично за мен резултатите са много..

публикувано на 27.05.24 в 17:55

Абитуриентските балове - повод за празник или излишна суета?

Абитуриентските балове са уникално преживяване не само за завършващите, но и за техните родители, учители и приятели. Всеки млад човек иска да направи този момент специален и запомнящ се. С какво, обаче се свързва абитуриентският бал - последно сбогом с класа, учителите и безгрижието или с излишното суетене и влагане на много средства?..

публикувано на 27.05.24 в 17:00

Актрисата Теа Абрашева: Винаги съм обичала да ходя на зъболекар

Актрисата Теа Абрашева, която от няколко месеца е част от трупата на Държавен куклен театър Видин, не си спомня първата си среща със зъболекар, но разказа в "Час при зъболекаря", че за разлика от много други хора, тя никога не е имала притеснение и страх да посещава зъболекарския кабинет:   "Аз винаги съм обичала да ходя на зъболекар. Това може..

публикувано на 27.05.24 в 16:59