Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За Видинската гимназия - с благодарност и любов

23
Снимка: Светослав Цветанов, Радио Видин
Средно училище "Цар Симеон Велики" Видин или както е известно също Видинската гимназия отбеляза своята 140 годишнина. През стотиците години прага ѝ са прекрачили хиляди ученици. Много от тях са известни имена в обществения живот, в науката, в медицината, в културата, в образованието. 


А историята  започва през 1850 г., когато стремежът към светска просвета във Видин намира своя израз в откриването на начално училище, което постепенно става класно. На 11 май 1882 г. четирикласното училище е провъзгласено за пълна реална гимназия - "Скобелева реална гимназия".

Възпитаникът на Видинската гимназия проф. Александър Цанков, министър председател на България, е основен инициатор за построяването на сграда, която да бъде устроена по подобие на английските училищни сгради. Основният камък е положен през август 1925 г., а първите ученици започват да се обучават в нея на 11 юни 1931 г.

За историята на най-старото видинско училище разказва неговият директор Ирена Гъркова:

"Според протоколите на Общински  градски съвет Видин от 1881 година  на 13 юли се обсъжда кой да отиде да занесе специален адрес на княз Александър  Първи Български, в който се излага необходимостта да има реална  гимназия. Избрани са Иван Петрович и Севастаки Иванов, които са упълномощени от видинските граждани да стигнат до княза. Резултатът не закъснява, на 11 май 1882 г. четирикласното  училище във Видин е обявено за пълна реална гимназия.  Това е началото на средното  образование  в нашия край и е началото на училището, чийто наследник сме ние СУ "Цар Симеон Велики". Първият директор е Никола Недялков... Видинчани са имали проблем с това да издържат гимназията и са започнали да правят постъпки за превръщането на гимназията  в държавно училище. Видинският депутат Захари Градинаров съдейства за това начинание, което се оказва успешно... От 1 януари 1890 реалното училище  вече е държавно под името "Цар Симеон". Точно заради заслугите на Стефан Стамболов гимназията да стане държавна, той е обявен за почетен гражданин на Видин..."  


В момента в училището учат 909 деца, ученици, от 1. до 12. клас, има 14 деца в подготвителната група. Училището извършва  профилирано обучение в областта на чуждите езици,  хуманитарните  и природните науки.


Представяме ви част от  възпитаниците на видинската гимназия, завършили през годините.


През 1960 година в това училище завършва средното си образование Димитър Стоянов, днес проф. д-р инж. doctor honoris causa Димитър Стоянов.  С интереса си  към техниката и участието си  в различни кръжоци - авиомоделизъм, киномеханика и радиотехника продължава образованието си в Московския институт за инженери по транспорта /МИИТ/ по специалността "Дизелови локомотиви и локомотивно стопанство". Има  различни степени в научната си дейност. Проф. Стоянов е заемал ръководни длъжности и в различни институции на национално равнище. През 2018 г. издава публицистичната книга "Алтернативата. Защо трябва да променим света, в който живеем". Ето какво си спомня той за СОУ "Димитър Благоев"-Видин през 1960 година:

"Толкова много ми е дала гимназията, трудно ми е да изразя чувството си на благодарност... Спомените ми са толкова живи... Има една картина, която дълбоко се е врязала в съзнанието ми - празнуването на 24 май... Пожелавам на учителите да учат на ум и разум младите и да продължават традициите на това училище."


Богдан Антонов Мусев  учи в тогавашната Мъжка гимназия  в периода 1951 - 1955 година, това е бил последният випуск на мъжката гимназия. Днес той е на 86 години.  Това е човекът, който е основният двигател и организатор за построяването на Химическите заводи край Видин. Ето и неговите спомени за видинската гимназия:

Богдан Мусев"Видинската гимназия беше елитна гимназия, с много висока дисциплина и имаше взаимодействие между родителите и учителите... Учителите бяха на високо ниво... Педагогически похват и строгост, влязохме студенти веднага благодарение на учителите... Това, което съм постигнал в живота си се дължи на моите учители от гимназията... Видинската гимназия ми даде и съпруга, Виктория Лачкова, тя също е възпитаничка на девическата видинска гимназия."

Сред завършилите видинската гимназия през 1957 година е  проф. чл. кор. д-р инж. Венелин Стоянов Живков. Той има дълга професионална биография, бивш ректор е (1999 - 2005) на Техническия университет в София (ТУС), член-кореспондент на БАН, доктор на техническите науки. Развива научна и преподавателска дейност. Завършва средното си  образование  с отличен успех и си спомня с преклонение и уважение за своите преподаватели:

"С умиление си спомням за моите учители... Учителите се ползваха с огромно уважение от видинското гражданство... Това, което съм постигнал го дължа най-вече на моите учители, дълбок поклон към тях!"

От видинската гимназия излиза випуск 1956, випуск, в който голяма част от учениците кандидатстват медицина и са приети в медицинския университет.  Сред тях е и проф. Радослав Гайдарски, според него випуск 1956 е най-силният випуск, излизал някога от тази гимназия:


"Над 100 човека бяха отличниците на този випуск, 1956 година, почти над половината влязохме във ВУЗ... Само лекарите бяхме около 10-15 човека в Медицинска академия, това си го обяснявам с това, че имахме страхотни учители... Те бяха влюбени в професията си... На учителите пожелавам да си обичат професията, това е много важно."

Вили Лилков е професор по физика в Минно-геоложкия университет "Свети Иван Рилски". Освен това е известен  български политик,  един от учредителите на Демократи за силна България, заместник-председател на Столичния общински съвет. През 2014 г. е избран за народен представител за София от групата на Реформаторския блок  и през този период развива дейност като народен представител на нашия град Видин, състезател по баскетбол. Проф. Лилков постъпва в гимназията през 1970 година:

"За мен гимназията беше като храм, в който трябва да се влезе на пръсти... Беше стълб в образованието  с елитни учители... Гимназията ме формира като човек и ме насочи в две сфери - спорта и физиката. Учителката ми по физика в 9. клас ми каза, че трябва да се готвя по физика... Оказа се права... моето формиране като човек е било зададено в тази гимназия."

Д-р Сашка Бизеранова е от випуск 1979 година. Днес тя работи като  етнограф в Регионален исторически музей Видин:


"Попаднах на изключителни учители, моя класна беше Цветана  Конова... Аз съм второ поколение възпитаник на видинската гимназия... След това и моите синове учиха в гимназията, която вече носеше името  "Цар Симеон Велики"... Нивото на учителите във всички тези поколения е било изключително високо... Ние никога не сме пропуснали годишнини, на всеки 5 години се събира нашият клас.."


сашка бизеранова етнолог видин музейЕдин от възпитаниците на най-старото учебно заведение в града е художничката Венера Константинова. Тя е родена във Видин и е единственият български художник, който създава композиции, съчетаващи техниката на витража и живописта. Радост и гордост е за нея да създаде големия витраж във  видинската гимназия, който и днес краси главния вход на училището, казва Венера Константинова:  

"Гимназията е една легендарна гимназия за града.  Спокойно може да бъде наречена "духовна съкровищница" на града  след църквата, защото в тези години са отеквали стъпките на бележити учители и ученици. Радвам се, че сега е в такъв блестящ вид и най-вече в резултат на усилията на Венцислав Станев, наскоро напуснал ни... Радост за мен е, че оставих името си в тази гимназия с големия витраж, който го проектирах и изпълних 1985 година... "Науката е слънце" е мотото на витража, с размер 33 кв. м."
СУБогомил Петров познат на видинското гражданство като еколог, спортист и турист. Любопитното при него е, че той не завършва със  съучениците си, защото не успява да си вземе изпитите.  Успява да завърши с помощта на своите учители през 1965 година, разказът му е много искрен и честен:

"Спомням си факта ,че аз бях един немарлив ученик, като се хванах с вдигане на тежести, малко време обръщах на ученето... И така останах с два поправителни в 11. клас. След казармата и след като поставих световен рекорд, останах без образование... Явих се на изпит и завърших с 3,75. Влязох във ВИФ и завърших с отличие с три специалности... Благодарен съм на директора Стоян Живков и на директора Топалов за това, че ме активизираха и завърших училище..."


Изложба на Богомил Петров, Снимка: Ваня Минева
 


С много любов и с много усмивка си спомня своите учители и съученици  проф. д-р Елена Александрова, дмн, известен хирург и онколог:  

"Учителите ни бяха изключителни и не ни оставяха, те ни даваха всичко, което трябва  да получим като знания... иначе манифестациите бяха страхотни празници за цялата гимназия..."

Жени Жикова завършва СУ "Цар Симеон велики"  през 2006 година, преподава старобългарски език в Софийски университет  на студенти първи и втори курс, във факултета по Славянски филологии. За нея и за нейните съученици училището е било платформа, а не социалната мрежа. Имаше го духът и се усещаше, казва тя:

"Аз учех 12 години в училището, от 1. до 12. клас... Спомените се преплитат исторически с един друг начин на общуване. Бяхме по-съсредоточени около собствените си личности... Цареше едновременно справедливост и симпатия, това отчетливо личеше тогава..Тези форми на близост и човещина ни провокираха да се заемем с професии, посветени на хората... Имаше го духът и се усещаше!"

Доц. д-р Цветелина Паунска завършва през 1996 година средното си образование  с хуманитарен профил, с класен ръководител Юлиян Ангелов, в момента е преподавател във физически факултет на Софийския университет  в катедра, "Радиофизика и електроника", работи в научна област "Физика на плазмата и газови разряди", благодарна е на учителката си по физика Перка Петрова, която ѝ помага да се ориентира към физиката:

"Гимназиалните години за мен бяха едно много хубаво време. Положих основите на моето образование... Учителите ми по природни науки бяха изключителни... Посланието ми към учениците - да намерят това, в което се чувстват най-добри."

Повече може да чуете в прикачения звуков файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Vivo Montana"- 15 години музика и страст

Днес в "Професия хоби" ще ви срещна с една група, която не се нуждае от представяне - бандата "Vivo Montana" . Поводът- днес навършват 15 години.  Групата се състои от 9 младежи, които изпълняват балканска и ъндърграунд музика с иновативно звучене. В техния репертоар присъстват елементи от български фолклор, етно, джаз, фънк и поп. Те..

публикувано на 31.05.24 в 17:09

"Някъде все още има слънце" - личния дневник на едно чешко момче

Майкъл Грюнбаум , наричан просто Миша от всички, които го познават, е само на девет години, когато нацистката армия на Хитлер нахлува в родната му Прага на 15 март 1939 г. Той не знае, че това е не просто последния нормален ден в живота му за следващите пет години, а е първия ден от една смъртоносна лудост, опитала и почти успяла да отрови света...

публикувано на 31.05.24 в 13:00

Родители във Видин предупреждават за рискова детска площадка

Остатъци от детски люлки, изгнили, счупени и липсващи седалки, заменени с ламарини от пералня. Това е реалното описание на единствената за живущите  във видинския квартал "Панония"   детска площадка в близост.  Историята на това обособено  място  за деца  не започва днес, нито вчера, нито преди месец. Историята ѝ започва преди много години, когато..

публикувано на 30.05.24 в 17:34

Инициативата "Научи, разкажи заснеми" стартира във Видин

Видинската библиотека "Михалаки Георгиев" беше домакин на съвместна инициатива, която цели да срещне изкуството с климата и екологията. Насочена е към младежи между 13 и 18 години, като Видин е едно от трите населени места в страната, в които се провежда. Срещата с младежите се състоя във видинската библиотека. Откри я  директорът Десислава..

публикувано на 30.05.24 в 15:53

Без фрапиращи нарушения в периода на забраната за риболов

Приключва периодът на забраната за риболов на пролетно- лятно размножаващи се риби. Нарушенията по време на забраната не са фрапиращи, съобщи Ростислав Василев- началник сектор "Рибарство и контрол"- Монтана към Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА). Забраната остава в сила до 15 юни за водни обекти от 500 м до 1500 м надморска..

публикувано на 30.05.24 в 15:38

Студентка по режисура в Чехия засне дебютния си филм във Видинско

Дебютният филм на Анастасия Ангелова, с тудентката по режисура в световноизвестното филмово училище ФАМУ в Прага, Чехия, бе заснет във Видин и Брегово.  Авторката, родена и израснала в Полша, сама избира за снимките България, с която я свързват семейството ѝ и хубавите спомени от летните ваканции, прекарани в страната. Освен това се надява филмът ѝ..

публикувано на 30.05.24 в 13:56

Прекратена е стачката на служителите от базата на ”Ел Би Булгарикум” във Видин

Служителите на производствената база на държавното предприятие за млечни продукти във Видин прекратиха предупредителната си стачка.  Това се случи след проведена среща между техни представители и министъра на икономиката и индустрията Петко Николов, който е поискал оставките на ръководството на ”Ел Би Булгарикум”.  Иван Спиридонов,..

публикувано на 30.05.24 в 12:03