Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Ангелов: Зърнена криза в България няма да има

Снимка: Радио ВИДИН


Промяната в климата и отражението при земеделското производство, политическата ситуация, високите цени на горива, семена, торове и препарати, несигурната цена на продукцията- това са все въпроси, които вълнуват зърнопроизводителите. След края на жътвата при пшеницата навсякъде се отчитат по-ниски добиви. По данни на Националната асоциация на зърнопроизводителите, в почти цялата страна е започнала и жътвата на слънчоглед, а заради сушата стопаните очакват три пъти по-ниски добиви. 

За добиви, наличности, цени, качество, търговия- за това говорим в "Земята, която ни храни" с Борис Ангелов, представител на Софийската стокова борса в Монтана:

Застъпват се количества зърно от старата и новата реколта. Купувачите търсят, продавачите не бързат да продават в очакване на по-високи цени. Ситуацията е несигурна и причината не е в зърното от Украйна, а в желанието на производителите да продават на по-високи цени, казва Борис Ангелов от стоковата борса в Монтана. Влияние оказват и външни, и вътрешни фактори, както и политическата и икономическа обстановка в световен мащаб, която също е променлива. Между 600 и 700 лева за тон се търси пшеницата, търсенето при царевицата е за цени 500-600 лева, Около 1000 лева е прогнозната цена на слънчогледа, но търсене няма. 

Да се задържа зърното в очакване на по-високи цени е нормална практика сред производителите. Една от причините е вносното зърно от Украйна, което е с нормално качество. Дори и в условия на война, Украйна продължава да е фактор на пазара, въпреки спада в производството, смята Борис Ангелов:

"И друга година се  е случвало, засичали са се зърно от старата и новата реколта...Тази година цените няма да са драстично по-високи, ще повлияе и украинското зърно... Зърното от Украйна е с добро качество, не е заразено - такива спекулативни предположения имаше... 
Украйна е в десетката на производителите на зърно. Европа изкупи много зърно от Украйна по сухопътната граница. Те имат голямо производство, за Европа са "хамбара"- имат качествено производство. Не бяха занулени като производители, продължават да са фактор, въпреки че произвеждат наполовина... Имат и доста запаси... Това успокои потребителите в световен мащаб... Украинското зърно влияе на тези, които купуват от нас". 

Няколко милиона тона българско зърно чака да бъде продадено. Около 6 милиона тона е произведената пшеница, за вътрешно потребление са необходими около 2,5 милиона тона. Нашите производители произвеждат близо 2 милиона тона слънчоглед, а потреблението у нас е около 500 хиляди тона. Стабилно е положението, криза на продоволствието няма да има, категоричен е Борис Ангелов. По думите му кризата е в управлението на държавата, защото дори и при пазарна икономика процесът се следи и се управлява. 

Според Борис Ангелов високата цена на хляба е неоправдана. А не важи ли това и за цената на много други продукти?!?. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Vivo Montana"- 15 години музика и страст

Днес в "Професия хоби" ще ви срещна с една група, която не се нуждае от представяне - бандата "Vivo Montana" . Поводът- днес навършват 15 години.  Групата се състои от 9 младежи, които изпълняват балканска и ъндърграунд музика с иновативно звучене. В техния репертоар присъстват елементи от български фолклор, етно, джаз, фънк и поп. Те..

публикувано на 31.05.24 в 17:09

"Някъде все още има слънце" - личния дневник на едно чешко момче

Майкъл Грюнбаум , наричан просто Миша от всички, които го познават, е само на девет години, когато нацистката армия на Хитлер нахлува в родната му Прага на 15 март 1939 г. Той не знае, че това е не просто последния нормален ден в живота му за следващите пет години, а е първия ден от една смъртоносна лудост, опитала и почти успяла да отрови света...

публикувано на 31.05.24 в 13:00

Родители във Видин предупреждават за рискова детска площадка

Остатъци от детски люлки, изгнили, счупени и липсващи седалки, заменени с ламарини от пералня. Това е реалното описание на единствената за живущите  във видинския квартал "Панония"   детска площадка в близост.  Историята на това обособено  място  за деца  не започва днес, нито вчера, нито преди месец. Историята ѝ започва преди много години, когато..

публикувано на 30.05.24 в 17:34

Инициативата "Научи, разкажи заснеми" стартира във Видин

Видинската библиотека "Михалаки Георгиев" беше домакин на съвместна инициатива, която цели да срещне изкуството с климата и екологията. Насочена е към младежи между 13 и 18 години, като Видин е едно от трите населени места в страната, в които се провежда. Срещата с младежите се състоя във видинската библиотека. Откри я  директорът Десислава..

публикувано на 30.05.24 в 15:53

Без фрапиращи нарушения в периода на забраната за риболов

Приключва периодът на забраната за риболов на пролетно- лятно размножаващи се риби. Нарушенията по време на забраната не са фрапиращи, съобщи Ростислав Василев- началник сектор "Рибарство и контрол"- Монтана към Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА). Забраната остава в сила до 15 юни за водни обекти от 500 м до 1500 м надморска..

публикувано на 30.05.24 в 15:38

Студентка по режисура в Чехия засне дебютния си филм във Видинско

Дебютният филм на Анастасия Ангелова, с тудентката по режисура в световноизвестното филмово училище ФАМУ в Прага, Чехия, бе заснет във Видин и Брегово.  Авторката, родена и израснала в Полша, сама избира за снимките България, с която я свързват семейството ѝ и хубавите спомени от летните ваканции, прекарани в страната. Освен това се надява филмът ѝ..

публикувано на 30.05.24 в 13:56

Прекратена е стачката на служителите от базата на ”Ел Би Булгарикум” във Видин

Служителите на производствената база на държавното предприятие за млечни продукти във Видин прекратиха предупредителната си стачка.  Това се случи след проведена среща между техни представители и министъра на икономиката и индустрията Петко Николов, който е поискал оставките на ръководството на ”Ел Би Булгарикум”.  Иван Спиридонов,..

публикувано на 30.05.24 в 12:03