Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Антов с втора песен в Германия за година

12
Снимка: Личен архив

Николай Антов е от Враца, но от няколко години живее с родителите в Германия. В писмо до Радио Видин той разказва своята нелека история:

"Здравейте!

Казвам се Николай, но съм познат на хората като NICK.  На 21 години съм, роден съм във Враца и съм с диагноза Детска Церебрална Парализа.

Още от ранна детска възраст музиката ми помага да се справям с трудностите в ежедневието. На 7- годишна възраст започнах да посещавам училище по изкуствата в град Враца. В първи клас започнах да пея във вокалната група на училището,а от трети клас започнах да посещавам уроци по пиано. Още от малък си мечтаех да пиша своя собствена музика и да бъда на голямата сцена.

Първият си опит да напиша песен, направих на 11 годишна възраст, а от девети клас започнах да посещавам и уроци по "Поп и Джаз" пеене, за да продължа своето творческо развитие..."

Писмото е от пролетта, а поводът да се срещнем отново с него е втората му самостоятелна песен за тази година - "Не вярвам".

Николай живее в град Ашафенбург - университетски град в провинция Бавария с близо 70 000  жители. Градът се намира на реките Майн и Ашаф и на 41 км югоизточно от Франкфурт на Майн. Тук Николай завършва и средното си образование:

"В Германия, нещата са много по-различни отколкото в България. В образователната система има различни степени - има начално училище и след като завършиш 4.клас и оценките ти са добри, можеш да си избереш дали да влезеш в нормално училище или в гимназия. Нормалното училище в случая означава, че ти учиш до едно време и после отиваш да работиш някъде - в производството, в услугите, в сферата за грижа за хората с увреждания, за стари хора или деца без родители например. В германското училище оценките са по-различни от българското училище. Тук най-високата оценка е 1, която се счита и за отличен. 


Когато тук започнах училище, бях приет много топло- нещо което аз не очаквах, защото за германците се говори, че са студени хора. Това обаче няма нищо общо с действителността. Приеха ме добре, нищо че съм чужденец, а и от 4 години вече съм един от тях. В училище всички сме равни, независимо кой може да ходи и кой - не. Дори хората с увреждания се толерират.
От личен опит мога да кажа, че в Германия мога спокойно сам да стигна от автобусната спирка до вкъщи без проблеми и без препятствия, които да са опасни за здравето и живота ми. За разлика от България.

Инфраструктурата в Германия е много добра - има изградени специални спирки за хората с увреждания. Това за мен е много добре и смятам, че така трябва да бъде и в България, но надали ще стане. Конкретно във Враца най-трудното нещо за мен бяха тротоарите. Те са толкова високи и ако искаш да слезеш от него, а си сам, ти се преобръщаш с инвалидната количка на шосето и опасността е много голяма. В Германия масово тротоарите са подравнени, за да може съвсем спокойно една инвалидна количка да мине. Същото важи и за незрящите. И така трябва да е и в България...  

Заболяването ми е вродено, а лечение срещу Детска церебрална парализа няма. Има поддържащи процедури, а целта е да се чувстваш добре в собствената си кожа, напук на заболяването и да се научиш да го приемаш. Т.е., да се научим да се приемаме такива, каквито сме..."

Благодарение на добрата среда за живот и изява, Николай се е приел такъв, какъвто е. И понеже е талантлив, не спира да се развива в музикалната сфера.

И сега - месеци след големият успех на песента "Не Те Заслужавам"- песен, която както сам казва се ражда в една безсънна февруарска нощ и с която доказва пред себе си, че няма невъзможни неща, идва време за поредната стъпка напред, а именно новата песен "НЕ ВЯРВАМ" , която излезе на 2 септември.

През лятото на 2019-та Николай написва своята дебютна песен "Бягам", която се приема много добре от публиката и за отрицателно  време достигна хиляди гледания в YouTube.

След успеха на дебютната му песен, през юли 2020 година издава първия си мини албум  "Продължавам" който успява да излезе извън пределите на страната. На 12- ти ноември същата година, Николай издава и втория си мини албум носещ името "Летя", който включва общо 6 песни написани изцяло от него.

"Благодаря на всички за огромната подкрепа ,защото без нея нищо от това нямаше да е възможно.", споделя Николай Антов, известен още като NICK.


Цялото интервю с Николай Антов - в звуковия файл

* снимки-личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В страданията Бог ни посещава

В шестата неделя след славното Христово Възкресение - Пасха, Църквата възпоменава събитието от Новия Завет, известно като "Изцелението на Слепия". "Ние людете често си мислим, че сме създадени изключително за радост в света, но никога не можем да се откъснем от мъката и страданията като наша неизменна жизнена съдба. Човешкото сърце..

публикувано на 09.06.24 в 08:00

Да помогнем на Галя от Дондуково

Кампания в социалната мрежа помага на млада жена от монтанското село Дондуково . Галя Маринова страда от заболяване, за лечението на което лекарите у нас не могат да помогнат. Предстоят генетични изследвания в Турция. Те ще дадат информация за най-правилната терапия за Галя, каза съпругът ѝ  Андриян Маринов . "От миналата година започнахме..

публикувано на 07.06.24 в 17:07

Започва раздаването на пакетите с хигиенни материали за уязвими групи

От  11 юни започва раздаването на пакетите от втория транш по Програмата "Храни и основно материално подпомагане" , съфинансирана от Европейския социален фонд плюс (ЕСФ+). Помощта включва предимно хигиенни материали, каза председателят на Областния съвет на Червения кръст във Видин Цветелина Петрова .  "Това са тоалетен сапун, препарат за под,..

публикувано на 07.06.24 в 16:32

Отбелязваме Световния ден за безопасност на храните

На 7 юни се отбелязва Световният ден за безопасност на храните . Той се чества за пета поредна година по инициатива на ООН.  Всяка година милиони хора по света се разболяват от хранителни отравяния, което прави темата изключително важна за здравето на хората. Асоциация "Активни потребители" работи усилено, за да информира обществеността за..

публикувано на 07.06.24 в 15:13

Опростачването - тенденция или единични случаи

Отпадъци , разхвърляни до кофа за боклук, предизвикаха възмущението на видинския актьор Ивайло Петков . След като се натъкнал на неприемливата гледка, младият мъж собственоръчно почистил улицата, преминаваща край дома му, а в социалните мрежи и пред екип на Радио ВИДИН даде ясно да се разбере, че това е не просто изхвърлен не на място боклук...

обновено на 07.06.24 в 11:29

Политологът Румян Русинов: Народът и политиците стоят с гръб един към друг

В края на предизборната кампания търсим отговор на въпросите ясни ли бяха посланията на политиците и достигнаха ли до хората. Наблюдавахме една вяла кампания, коментира политологът Румян Русинов.  "Това, което правеше впечатление от това, което се виждаше като кампания е, че политиците говореха повече на хората, отколкото с хората. Виждахме..

публикувано на 06.06.24 в 17:50

Учител от Враца с награда за особени заслуги в област "Екология"

Учителят по немски език от Враца Жулиета Босилкова получи почетна грамота "Златна детелина" от фондация "Вигория" за особени заслуги в област "Екология". Наградата ѝ беше връчена на тридневен форум в София за чиста околна среда и устойчиво развитие, който се проведе в Професионална гимназия по електроника "Джон Атанасов" в навечерието на 5..

публикувано на 06.06.24 в 16:17