Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вярвайте в силата на Светия Дух, вярвайте в силата на Господа!

Снимка: www.dveri.bg

В първата неделя след Петдесетница, която отбелязваме днес, Църквата почита и възхвалява всички свои светии.

"Братя и сестри, в днешното евангелско повествование ние чухме думите на Господа, отправени към учениците и към всички, които Го следват. Тези думи са обнадеждаващи, но в същото време отговорни и страшни, защото това, което изисква Господ, понякога изглежда неизпълнимо за човешката природа. Изглежда неизпълнимо за нашето себелюбие, за това егоистично "аз", което живее в нашето сърце. Ние мислим за Господа, а живеем според светските критерии. Четем Евангелието, четем за подвизите, които са вършели светите мъченици, а сами не искаме понякога заради Христос даже да пожертваме от времето си. Не сме готови за лишения, не сме готови да отдадем на Бога своето сърце, още повече своя живот. Но, въпреки това, Господ гледа на всеки от нас с надежда. Христос възлиза на кръста заради нас с надеждата, че всеки човек ще пожелае да наследи вечен живот. За да наследим живот вечен, е нужно само да вземем своя кръст и да последваме Христос.

Кръстът, който ние носим – това е този избор, който ние веднъж сме направили. Някой е приел Свето Кръщение в младенчество, а някой е станал член на Църквата осъзнато, в зряла възраст. Но всеки от нас, стоящ в храма, в един или друг момент от своя живот е станал причастник на славата Божия, съединил се е с Господа и е възприел Неговата Божествена сила. За съжаление, много често ние не използваме тази сила. Ние не умеем да призоваваме Божията благодат, не умеем да се борим за нея и не умеем да отговаряме за нея. Твърде често ние използваме всички дарове на Господа само за себе си, само за своите нужди, за своето време и пространство. Но Господ ни дава тази сила не за лична изгода, а за да служим на Църквата, за да служим на народа Божи, според силите си да проповядваме Евангелието и да се трудим за слава Божия.

Да даде Бог всеки да продължава да носи своя кръст и да продължава да служи на Господа даже в тези минути, когато не чувства Неговото присъствие в своя живот. В Църквата живее Дух Свети, живее във всеки от нас. Вярвайте в силата на Светия Дух, вярвайте в силата на Господа и не се съмнявайте, че Той може да ни въздигне, колкото и дълбоко да сме затънали в нашите грехове. Господ винаги е с нас. Той не ще ни остави, ще ни укрепи и Църквата Христова ще бъде славна, въпреки всички козни на ада."

Протойерей Сергий Титов

В рубриката "Съвременна Библия" – объркването, което цари на българската политическа сцена силно обезсърчава. Не сме щастливи от това, което се случва. Къде е проблемът? Маркс казва: "Парите!" Бог казва: "Злото!" Кой е прав? Пари има, но има ли зло в българската политика? Ами ние? Има ли зло в мен и теб? Сигурно думичката "зло" ви се струва твърде силна. А не бива! Тази думичка я намираме още в началото на Библията. Тя е описвала част от природата на онзи плод, който не остана на дървото, а влезе у нас, децата на Адам и Ева.

Слушайте ни всяка неделя сутрин след новините в 8:00 ч. и в ранното утро на понеделник от 01:00 ч. през нощта.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Vivo Montana"- 15 години музика и страст

Днес в "Професия хоби" ще ви срещна с една група, която не се нуждае от представяне - бандата "Vivo Montana" . Поводът- днес навършват 15 години.  Групата се състои от 9 младежи, които изпълняват балканска и ъндърграунд музика с иновативно звучене. В техния репертоар присъстват елементи от български фолклор, етно, джаз, фънк и поп. Те..

публикувано на 31.05.24 в 17:09

"Някъде все още има слънце" - личния дневник на едно чешко момче

Майкъл Грюнбаум , наричан просто Миша от всички, които го познават, е само на девет години, когато нацистката армия на Хитлер нахлува в родната му Прага на 15 март 1939 г. Той не знае, че това е не просто последния нормален ден в живота му за следващите пет години, а е първия ден от една смъртоносна лудост, опитала и почти успяла да отрови света...

публикувано на 31.05.24 в 13:00

Родители във Видин предупреждават за рискова детска площадка

Остатъци от детски люлки, изгнили, счупени и липсващи седалки, заменени с ламарини от пералня. Това е реалното описание на единствената за живущите  във видинския квартал "Панония"   детска площадка в близост.  Историята на това обособено  място  за деца  не започва днес, нито вчера, нито преди месец. Историята ѝ започва преди много години, когато..

публикувано на 30.05.24 в 17:34

Инициативата "Научи, разкажи заснеми" стартира във Видин

Видинската библиотека "Михалаки Георгиев" беше домакин на съвместна инициатива, която цели да срещне изкуството с климата и екологията. Насочена е към младежи между 13 и 18 години, като Видин е едно от трите населени места в страната, в които се провежда. Срещата с младежите се състоя във видинската библиотека. Откри я  директорът Десислава..

публикувано на 30.05.24 в 15:53

Без фрапиращи нарушения в периода на забраната за риболов

Приключва периодът на забраната за риболов на пролетно- лятно размножаващи се риби. Нарушенията по време на забраната не са фрапиращи, съобщи Ростислав Василев- началник сектор "Рибарство и контрол"- Монтана към Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА). Забраната остава в сила до 15 юни за водни обекти от 500 м до 1500 м надморска..

публикувано на 30.05.24 в 15:38

Студентка по режисура в Чехия засне дебютния си филм във Видинско

Дебютният филм на Анастасия Ангелова, с тудентката по режисура в световноизвестното филмово училище ФАМУ в Прага, Чехия, бе заснет във Видин и Брегово.  Авторката, родена и израснала в Полша, сама избира за снимките България, с която я свързват семейството ѝ и хубавите спомени от летните ваканции, прекарани в страната. Освен това се надява филмът ѝ..

публикувано на 30.05.24 в 13:56

Прекратена е стачката на служителите от базата на ”Ел Би Булгарикум” във Видин

Служителите на производствената база на държавното предприятие за млечни продукти във Видин прекратиха предупредителната си стачка.  Това се случи след проведена среща между техни представители и министъра на икономиката и индустрията Петко Николов, който е поискал оставките на ръководството на ”Ел Би Булгарикум”.  Иван Спиридонов,..

публикувано на 30.05.24 в 12:03