Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изкуствените подсладители - полезни или не съвсем

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Изкуствените подсладители са част от живота на почти всеки човек. Те придават сладост на храните и напитките, но без да увеличават тяхната калорийна стойност. Някои хора ги използват по здравословни причини, други, за да намалят теглото си. Дали обаче са безвредни? На този и още въпроси отговори диетологът д-р Йорданка Господинова. По думите ѝ, първоначалната идея за създаването на изкуствените подсладители е да се достави сладост в храната, без да се натоварва с допълнителни калории. От тази гледна точка изкуствените подсладители са сбъднатият сън и мечтата на всички хора, твърди още диетологът, но отбеляза и няколко важни факта:

"Много хора си мислят, че заменяйки захарта с изкуствените подсладители, те са открили панацеята и ще започнат да свалят килограми, реалността обаче е малко по-различна. Доста сериозни меицински проучвания сочат, че хората, които консумират изкуствени подсладители, често имат по-висок индекс на телесна маса и това е парадокс. Какво се случва? ..Някои проучвания водят до извода, че замяната на например напитки със захар с диетичните им версии би помогнало за намаляване на риска от затлъстяване. Но това не е универсално решение. Когато става въпрос и за риска от заболявания, картината става още по-неясна.."


Резултатите от проведени изследвания показват, че всекидневната консумация на храни и напитки, съдържащи изкуствени подсладители, създава 35% по-висок риск от развитие на метаболитен синдром и 67% по-висок риск от диабет тип 2. Изследване, публикувано в Inflammatory Bowel Diseases сочи, че изкуствените подсладители и най-вече сукралозата, увеличават броя на протеобактериите и провокират възпалителни заболявания на червата. 


Д-р Господинова препоръчва да сме внимателни по отношение на подсладителите, особено ако подхождаме с идеята за намаляване на теглото.


"Трябва да сме много добре запознати и да четем етикета на храните, да бъдем внимателни и да не подхождаме към подсладителите като към панацея... Напълно в наши ръце е да бъдем отговорни към собственото си здраве."


Радостина Костова от Видин е диабетик повече от 15 години. Разказва, че предпочита да не ползва подсладители както за себе си, така и за децата си. 


"Тъй като трябва да избягвам сладкото, се опитах в началото да ползвам, но видях, че се отразяват зле на здравето ми. Например шоколадът за диабетици се отразява много по-зле, отколкото такъв със захар. Оттогава предпочитам да слагам в нещата, които аз приготвям, по малко мед или захар, но по малко. Другата алтернатива е стевия. Напоследък има един подсладител, който поне на мен ми понася относително добре. Но тези, които са в тъй наречените диабетични стоки, от рода на аспартам и тези, които преди по-генерално наричаха захарин, тях не ги използвам, защото лично на мен се отразяват определено зле. Лекар ми беше обяснявал преди доста време, че това, че няма захар, се компенсира с по-наситени мазнини в съответния продукт, което пък е много вредно за здравето също така. И те са изкуствени. Съдейки по собствения си опит, не използвам изкуствени подсладители, не бих ги давала и на децата си и вкъщи, когато мога, предпочитам да използвам наистина ограничено количество захар или мед, но не и тях"- каза за Радио ВИДИН Радостина Костова.


Въпреки сериозните рискове за здравето, които изкуствените подсладители крият, те се съдържат в редица хранителни и нехранителни продукти. Такива са пастите за зъби, водата за уста, сиропът за кашлица, други лекарства в сиропни форми, дъвки, витамини за дъвчене, алкохолни напитки, салатни дресинги, замразени десерти, бонбони, сладолед, печива, кисело мляко, зърнени закуски, диетични напитки, снаксове, преработени меса и други.



Целия разговор с д-р Господинова може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Християна Страхилова

Ученичка от Видин е с две пълни шестици на матурите

Християна Страхилова е възпитаник на Профилираната природо-математическа гимназия "Екзарх Антим I" във Видин . Тази година тя завърши гимназиалния етап на своето обучение и го направи по блестящ начин - с две отлични оценки на държавните зрелостни изпити. Хриси има две пълни шестици на задължителната матура по български език и литература и на..

публикувано на 11.06.24 в 17:30

Разказ за видинската синагога донесе признание на авторката си

Зрелостничката Виктория Борисова от СУ “Цар Симеон Велики“ във Видин получи "Отличен 6.00" в националното състезание за разработки на УНСС на тема: “Историята, която заслужава да бъде разказана”.  Това, за което Виктория избира да пише, е историята на видинската синагога : "Първо, дълго време се колебаех коя специалност да запиша. Тъй..

публикувано на 11.06.24 в 15:00

Преподаватели създадоха филм за своите ученици

Преподавателите от училище "Отец Паисий" в монтанското село Медковец направиха д окументален филм за зрелостниците си.  Всички учители се включват с желание  , за да зарадват младежите. Идеята е да покажат колко способни, дейни и любопитни ученици учат в едно малко населено място, казва преподавателят по информатика и информационни технологии..

публикувано на 11.06.24 в 14:00

Как се поддържат чешмите във Видин

Чешмите във Видин се нуждаят от почистване и от по-добра поддръжка, това констатират видинчани.  В града броят на чешмите не е голям . В Крайдунавския парк има три - едната е до Художествената галерия, другата е пред Паметника на свободата и една има до крепостта "Баба Вида". Не са почиствани от зимата, по тях има мъх и налепи. Не е..

публикувано на 11.06.24 в 13:00

По-високи са резултатите на матурите в област Видин

Много по-добър е резултатът от матурите тази година в сравнение с миналата учебна година. Направена е съпоставка с националния среден резултат на зрелостниците. С 11,15 точки е по-висок резултатът по български  език и литература в сравнение с миналата година, казва Веселка Асенова, началник на Регионалното управление на образованието във Видин...

публикувано на 11.06.24 в 12:00

Започва раздаването на пакетите с хигиенни материали за уязвими групи

От  днес, 11 юни, започва раздаването на пакетите от втория транш по Програмата "Храни и основно материално подпомагане" , съфинансирана от Европейския социален фонд плюс (ЕСФ+). Помощта включва предимно хигиенни материали, каза председателят на Областния съвет на Червения кръст във Видин Цветелина Петрова .  "Това са тоалетен сапун, препарат..

обновено на 11.06.24 в 09:51

Милена Вълкова: Италианско вдъхновение в сладкарница във Видин

Понякога ви представям чужденци, които са избрали да живеят  по нашите ширини, но освен тях са ми интересни и българите, които са се завърнали от чужбина в родния Северозапад. Наскоро попаднах на една публикация във Фейсбук на Милена Вълкова , която пишеше така: "Ciao amici, казвам се Милена и преди месец сбъднах своята най-голяма мечта - да имам..

публикувано на 10.06.24 в 17:00