Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна кампания за безплатно силанизиране на детските зъби във Видин

Снимка: https://oralnaprofilaktika.bg/


Кампания за безплатно силанизиране на първите постоянни дъвкателни зъби на децата от 5 до 8 години започна във Видин. Организирана е в рамките на Националната програма за профилактика на оралните заболявания при децата от 0 до 18 години, каза председателят на Районната колегия на Български зъболекарски съюз д-р Нели Драгинова и припомни какво представляват силантите:

"Това е материал, който предпазва, профилактира появата на кариес при децата. Покриват се напълно здрави зъби, без никакви лезии, без никакви разрушения, абсолютно безболезнено е и ползите му са абсолютно доказани във времето. Кампанията стартира на 1 септември и ще приключи на 30 ноември. Приканвам всички родители, педагогическия, непедагогическия персонал в детските градини и училищата да са съпричастни и да бъдат активни."
Д-р Нели Драгинова, председател на РК на БЗС Видин. Снимка: Радио Видин
Шестима лекари по дентална медицина участват в кампания и извършват силанизирането във Видин. Имената им и информация как пациентите да се свържат с тях е публикувана в сайта на Националната програма за профилактика на оралните заболявания при децата от 0 до 18 години. 

Времето е достатъчно да бъдат обхванати всички желаещи, лекарите също, дано да има активност, добави д-р Драгинова. По думите ѝ интересът през последните години не е достатъчно изявен и броят на обхванатите деца намалява, което е притеснително. 

Д-р Драгинова коментира и пакета от дентални дейности, които здравноосигурените пациенти ще могат да ползват по силата на Националния рамков договор за периода 2023-2025 година. 

Чуйте повече в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Vivo Montana"- 15 години музика и страст

Днес в "Професия хоби" ще ви срещна с една група, която не се нуждае от представяне - бандата "Vivo Montana" . Поводът- днес навършват 15 години.  Групата се състои от 9 младежи, които изпълняват балканска и ъндърграунд музика с иновативно звучене. В техния репертоар присъстват елементи от български фолклор, етно, джаз, фънк и поп. Те..

публикувано на 31.05.24 в 17:09

"Някъде все още има слънце" - личния дневник на едно чешко момче

Майкъл Грюнбаум , наричан просто Миша от всички, които го познават, е само на девет години, когато нацистката армия на Хитлер нахлува в родната му Прага на 15 март 1939 г. Той не знае, че това е не просто последния нормален ден в живота му за следващите пет години, а е първия ден от една смъртоносна лудост, опитала и почти успяла да отрови света...

публикувано на 31.05.24 в 13:00

Родители във Видин предупреждават за рискова детска площадка

Остатъци от детски люлки, изгнили, счупени и липсващи седалки, заменени с ламарини от пералня. Това е реалното описание на единствената за живущите  във видинския квартал "Панония"   детска площадка в близост.  Историята на това обособено  място  за деца  не започва днес, нито вчера, нито преди месец. Историята ѝ започва преди много години, когато..

публикувано на 30.05.24 в 17:34

Инициативата "Научи, разкажи заснеми" стартира във Видин

Видинската библиотека "Михалаки Георгиев" беше домакин на съвместна инициатива, която цели да срещне изкуството с климата и екологията. Насочена е към младежи между 13 и 18 години, като Видин е едно от трите населени места в страната, в които се провежда. Срещата с младежите се състоя във видинската библиотека. Откри я  директорът Десислава..

публикувано на 30.05.24 в 15:53

Без фрапиращи нарушения в периода на забраната за риболов

Приключва периодът на забраната за риболов на пролетно- лятно размножаващи се риби. Нарушенията по време на забраната не са фрапиращи, съобщи Ростислав Василев- началник сектор "Рибарство и контрол"- Монтана към Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА). Забраната остава в сила до 15 юни за водни обекти от 500 м до 1500 м надморска..

публикувано на 30.05.24 в 15:38

Студентка по режисура в Чехия засне дебютния си филм във Видинско

Дебютният филм на Анастасия Ангелова, с тудентката по режисура в световноизвестното филмово училище ФАМУ в Прага, Чехия, бе заснет във Видин и Брегово.  Авторката, родена и израснала в Полша, сама избира за снимките България, с която я свързват семейството ѝ и хубавите спомени от летните ваканции, прекарани в страната. Освен това се надява филмът ѝ..

публикувано на 30.05.24 в 13:56

Прекратена е стачката на служителите от базата на ”Ел Би Булгарикум” във Видин

Служителите на производствената база на държавното предприятие за млечни продукти във Видин прекратиха предупредителната си стачка.  Това се случи след проведена среща между техни представители и министъра на икономиката и индустрията Петко Николов, който е поискал оставките на ръководството на ”Ел Би Булгарикум”.  Иван Спиридонов,..

публикувано на 30.05.24 в 12:03