Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 400 проверки на ИАРА в Северозапада

Снимка: Радио ВИДИН архив

Над 400 са проверките по водоемите в Северозапада, извършени от инспекторите от Агенцията по рибарство, след 1 юни, когато се открива сезона за риболов. Това е текущ контрол, има наложени и актове за установяване на административни нарушения /АУАН/. Контролът на любителите риболовци на язовир "Дъбника" до Враца последните месеци е рутинен. Щатът вече е запълнен и нещата се нормализираха, каза по повод проверките на водоема Росен Николов- началник на отдел ''Рибарство и контрол - Западна България'' в Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури /ИАРА/.

От 1 юни до момента инспекторите от "Териториално звено" - Враца са извършили 177 проверки, от "Териториално звено" - Монтана са извършили 115 проверки, 137 са проверките на инспекторите във Видин. Във Враца са съставени 28 акта предимно за любителски риболов без билет,  за улов на маломерни видове риби, два от тях са за стопански риболов. В Монтана имат 19 акта, съставени във вътрешните водоеми като основно са за без билет, 5 за стопански риболов, другите са за маломерни видове риба и нощен риболов. Инспекторите от Видин са съставили 7 акта, като за стопански риболов са 3, 2 за улов на маломерни видове риба, два са за любителски риболов без билет.

"При нас тези актове, които са съставени за стопански риболов във вътрешни водоеми, не са по река Дунав. Това е с мрежести уреди, мрежи използват нощно време. Общо взето за това са ни АУАН-ите, за риба във вътрешните водоеми, в Дунав нямаме нарушения по стопански риболов, там рядко се намират без маркирани мрежи и т.н. Но засега други нарушения не са открити. Може би ще почнат сега нарушенията. Вече се забелязва подготовка за пускане на кърмаци, знаете че сега почва сезонът в това отношение и там ще наблегнем от края на месеца - началото на другия", уточни Росен Николов.

Стопанският риболов е разрешен единствено в Черно море с определен билет и само в река Дунав, вътрешните водоеми са забранени за стопански риболов, допълни Росен Николов.

Всички язовири са забранени за нощен риболов, но със заповед на министъра на земеделието всяка година се разрешава този вид риболов на определени места, припомни Росен Николов: 


"Мога да ви кажа къде е разрешен нощният риболов. Област Монтана- река Дунав в района на километър 764 до речен километър 706. Следващото е язовир "Огоста" в района на 200 метра от водовземната кула западно в посока полуостров Расника до района на Живовската чешма. В област Видин разрешени са язовир "Кула", язовир "Полетковци", община Кула, язовир "Рабиша" и река Дунав от речен километър 825 до речен километър 810, от речен километър 769 до км 764 и от речен километър 791 до речен километър 789. И в област Враца разрешени са язовир "Бели Извор", язовир "Мраморчица", община Враца, река Дунав от речен километър 706 до речен километър 650".

Нощният риболов е разрешен до 1 ноември.

Зарибявания тази година на водоеми в Северозападна България са извършвани на река Огоста и притоците с балканска пъстърва, на язовир "Огоста" с амур и шаран, река Огоста с шаран, река Дунав с шаран и река Шабовица в Берковица с балканска пъстърва. Предстои да се уточни кои водоеми ще бъдат зарибени в област Видин. Средствата за зарибяване са от продажбата на любителски риболовни билети от сдружения. 5% се отделят за зарибяване.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Милена Вълкова: Италианско вдъхновение в сладкарница във Видин

Понякога ви представям чужденци, които са избрали да живеят  по нашите ширини, но освен тях са ми интересни и българите, които са се завърнали от чужбина в родния Северозапад. Наскоро попаднах на една публикация във Фейсбук на Милена Вълкова , която пишеше така: "Ciao amici, казвам се Милена и преди месец сбъднах своята най-голяма мечта - да имам..

публикувано на 10.06.24 в 17:00

Проблемът чупливи зъби

Проблемът чупливи зъби се наблюдава и при децата, и при възрастните. Това каза в "Час при зъболекаря" лекарят по дентална медицина д-р Олга Папушева и обясни кои са факторите, които могат да доведат до него.  "При възрастните чупенето на зъби се получава, когато един зъб е изстрадал достатъчно много - бил е жив, впоследствие е бил умъртвен,..

публикувано на 10.06.24 в 16:22

Автоинструктор: Предложението за ограничаване на броя на изпитите за шофьорска книжка е адекватно

От Министерството на транспорта предвиждат ограничаване на броя на изпитите на кандидат-шофьорите . Те ще могат да се явяват максимум четири пъти за шест месеца, а ако и четвъртият път е неуспешен, обучението трябва да започне отначало. Това обяви служебният министър Георги Гвоздейков по време на дискусия за пътната безопасност.  Как гледат..

публикувано на 10.06.24 в 14:00
Драматично-куклен театър - Враца

Започва Националният фестивал на малките театрални форми във Враца

Тридесет и четвъртото издание на Националния фестивал на малките театрални форми ще се проведе от 10-и до 16 юни във Враца. В програмата са включени 14 постановки, които ще представят разнообразни жанрове и теми. Селекцията е на драматурга на Народен театър „Иван Вазов“ Мирослава Тодорова и театралните режисьори Дина Маркова и Благой Бойчев. Това..

публикувано на 10.06.24 в 13:00

В "Музикална зона" слушаме Amy Winehouse

 Огромна, бухнала прическа, която на английски наричат beehive (от англ. „пчелен кошер“); плътна и силно извита очна линия; крехко, слабо  тяло; глас- чудо; наркотици и алкохол... Най- вероятно свързвате Ейми Уайнхаус с всичко това. Една от най- талантливите певици в историята на британската музика почина на 27 години от сърдечен пристъп, предизвикан..

публикувано на 10.06.24 в 09:00

В страданията Бог ни посещава

В шестата неделя след славното Христово Възкресение - Пасха, Църквата възпоменава събитието от Новия Завет, известно като "Изцелението на Слепия". "Ние людете често си мислим, че сме създадени изключително за радост в света, но никога не можем да се откъснем от мъката и страданията като наша неизменна жизнена съдба. Човешкото сърце..

публикувано на 09.06.24 в 08:00

Да помогнем на Галя от Дондуково

Кампания в социалната мрежа помага на млада жена от монтанското село Дондуково . Галя Маринова страда от заболяване, за лечението на което лекарите у нас не могат да помогнат. Предстоят генетични изследвания в Турция. Те ще дадат информация за най-правилната терапия за Галя, каза съпругът ѝ  Андриян Маринов . "От миналата година започнахме..

публикувано на 07.06.24 в 17:07