Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ани Пачалова-Блажева: Мечтая да творя и това е щастието за мен

Автентичният фолклор е в душата ми

2
Снимка: личен архив

В "Калейдоскоп" ви срещам с Ани Пачалова-Блажева. Тя е от Враца, един от младите таланти на Северозапада. Дама с интерес към изкуствата - към музиката, поезията, красотата и към техниката. 

Ани е родена във Враца и има сестра близначка. Определя се като дете на крайностите- ту много тихо, ту много активно, но не и палаво. Израства в семейство на разделени родители, но въпреки това винаги се е чувствала обичана и обгрижвана. 

Със сестра си от малки се занимават с музика, пишат детски песнички, пеят, свирят на пиано. Наследяват интереса към музиката от баща си, който е професионален музикант. Майка им, която работи като медицинска сестра, създава условия този техен талант да разцъфне и да се разгърне. Имат пиано у дома, записани са при най-добрите музикални педагози в града. Учат в училището по изкуствата с профил пиано. 



Въпреки факта, че Ани проявява своя интерес към музиката, тя е убедена, че ще следва медицина. Подготвя се по биология и химия и е приета в Плевен. Но едно пътуване до Милано и участието й в концерти пред публика я убеждава, че професионалният й път е свързан с музиката.
 
След 12 клас записва народно пеене в Академията по музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. Продължава  магистратура със специалност "Тон режисура".

Корените й са от Беломорска Тракия, фамилията й е от онзи край  и носи на своите притежатели само успехи и добри начинания, убедена е Ани. 

Днес тя е народна певица и обича да пее песни от Северозапада, както и от Родопите. 
От малка е увлечена от фолклора. Пише стихове и сбъдва мечтите си. "Ангел с крила" се нарича нейната първа книга с поезия. Две години й трябват, за да я напише. Първа вижда нейното творчество преподавателят й по фолклорно пеене доцент Зоя Микова, която я окуражава и й дава идеята да издаде книга.


Обича да чете краеведски трудове, етнографски и исторически книги.

Любимото й животно е конят, любимият град в България е Поморие, градът, който я вдъхновява и в който идва всяко лято, за да твори и черпи вдъхновение. 

МУЗИКАТА И БЛИЗНАЧКИТЕ
"Когато влязохме в класната стая да ни изпитват, реакцията ни беше и двете вкупом да прегърнем пианото. И преподавателите така се смяха на тази реакция! И след това така хубаво плакаха като запяхме едновременно, проста детска песен беше, на мен ми беше странно защо тези хора първо се смеят, а после плачат!
Слава Богу, учителите са много разбиращи и винаги са насочвали децата спрямо интереса и възможностите на децата. В началото със сестра ми тръгнахме заедно, но после трябваше да се разделим. На мен ми беше интересно фолклорното писане, неравноделните размери...
А аз как се насочих към народното пеене? Бяхме на един фестивал в Девин и аз за първи път чух родопска каба гайда. Обърнах се към мама и й казах : "Мисля, че ще стана народна певица". Голямата ми детска мечта беше да се развия като народна певица..." 

МЕЧТИТЕ 
"Много е важно да следвате детето в себе си, то е много чисто и много правилно мисли, защото ако не последвате детската си мечта, рискувате да съжалявате, че не сте го направили. Аз го направих и определено не съжалявам. 
Когато ме приеха в Академията, аз отидох да се похваля на г-н Герганов и той се разплака и каза :"Аз не очаквах, никога не си споменавала, че искаш да поемеш по тоя път." Да, наистина аз не бях споменавала"



КНИГАТА "АНГЕЛ С КРИЛА"
"Книгата звучи много тъжно, защото в нея са изляти емоции, които не могат да бъдат изречени на глас... На 02.02.2022 се появи на бял свят първата ми книга... Ангел е по-малкият ми брат, от втория брак на баща ми... Аз поддържах връзка с него, той за съжаление през 2019 година загуби живота си при инцидент, не по негова вина. Това ме накара да кръстя книгата на него и това е най-силното ми стихотворение и да продължа живота му един вид...."

Ето и някои стихове, написани от Ани:
Вярваш ли в чудеса?
И знаеш ли, че ти си чудо?
Ти пял ли си с пълен глас в дъжда?
А вятъра до теб е той . танцува...
А.П
На Михаел
Страж на моите сънища.
Герой на моите мисли.
Води ме по стръмните пътища. 
В сърцето ми днес настани се...
Търсех с годините в погледи.
Тичах, но спрях се до тук.
С тези не думи, а полети.
Благодаря, че си мой съпруг!

Повече може да чуете в прикачения звуков файл. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В страданията Бог ни посещава

В шестата неделя след славното Христово Възкресение - Пасха, Църквата възпоменава събитието от Новия Завет, известно като "Изцелението на Слепия". "Ние людете често си мислим, че сме създадени изключително за радост в света, но никога не можем да се откъснем от мъката и страданията като наша неизменна жизнена съдба. Човешкото сърце..

публикувано на 09.06.24 в 08:00

Да помогнем на Галя от Дондуково

Кампания в социалната мрежа помага на млада жена от монтанското село Дондуково . Галя Маринова страда от заболяване, за лечението на което лекарите у нас не могат да помогнат. Предстоят генетични изследвания в Турция. Те ще дадат информация за най-правилната терапия за Галя, каза съпругът ѝ  Андриян Маринов . "От миналата година започнахме..

публикувано на 07.06.24 в 17:07

Започва раздаването на пакетите с хигиенни материали за уязвими групи

От  11 юни започва раздаването на пакетите от втория транш по Програмата "Храни и основно материално подпомагане" , съфинансирана от Европейския социален фонд плюс (ЕСФ+). Помощта включва предимно хигиенни материали, каза председателят на Областния съвет на Червения кръст във Видин Цветелина Петрова .  "Това са тоалетен сапун, препарат за под,..

публикувано на 07.06.24 в 16:32

Отбелязваме Световния ден за безопасност на храните

На 7 юни се отбелязва Световният ден за безопасност на храните . Той се чества за пета поредна година по инициатива на ООН.  Всяка година милиони хора по света се разболяват от хранителни отравяния, което прави темата изключително важна за здравето на хората. Асоциация "Активни потребители" работи усилено, за да информира обществеността за..

публикувано на 07.06.24 в 15:13

Опростачването - тенденция или единични случаи

Отпадъци , разхвърляни до кофа за боклук, предизвикаха възмущението на видинския актьор Ивайло Петков . След като се натъкнал на неприемливата гледка, младият мъж собственоръчно почистил улицата, преминаваща край дома му, а в социалните мрежи и пред екип на Радио ВИДИН даде ясно да се разбере, че това е не просто изхвърлен не на място боклук...

обновено на 07.06.24 в 11:29

Политологът Румян Русинов: Народът и политиците стоят с гръб един към друг

В края на предизборната кампания търсим отговор на въпросите ясни ли бяха посланията на политиците и достигнаха ли до хората. Наблюдавахме една вяла кампания, коментира политологът Румян Русинов.  "Това, което правеше впечатление от това, което се виждаше като кампания е, че политиците говореха повече на хората, отколкото с хората. Виждахме..

публикувано на 06.06.24 в 17:50

Учител от Враца с награда за особени заслуги в област "Екология"

Учителят по немски език от Враца Жулиета Босилкова получи почетна грамота "Златна детелина" от фондация "Вигория" за особени заслуги в област "Екология". Наградата ѝ беше връчена на тридневен форум в София за чиста околна среда и устойчиво развитие, който се проведе в Професионална гимназия по електроника "Джон Атанасов" в навечерието на 5..

публикувано на 06.06.24 в 16:17