Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Количеството на незаконно добитата дървесина у нас продължава да е притеснително високо

3
Снимка: радио Видин

Незаконната сеч е световен проблем, който води след себе си сериозни екологични, социални и икономически въздействия, посочват от WWF. Тя вреди на горите, горското биоразнообразие и еко системните услуги, в ущърб е на интересите  на местните хора и общности, и ощетява отговорните бизнеси, свързани с горите и горските ресурси. България също не прави изключение. WWF изготвя анализи през 4 години за нерегламентирания дърводобив в България. Новият анализ обхваща периода 2018-2022 година. Данните от него сочат, че средно годишно около 25% от официалния добив е незаконен. Средно за година това означава около 1,7 милиона кубически метра дървесина.

Това е четвъртият анализ на организацията. Изготвя се по стандартна методика. Излиза първо през 2006 година, следва 2013 година и след това 2018 година. Първият анализ показва, че през 2006 година незаконният дърводобив е около 40%, 2013 година - около 33%, 2018 година около 30%, а сегашният показва леко намаляване около 25-26% незаконен дърводобив.

"Горската програма на WWF съществува от самото създаване на WWF и може би до този момент тази програма с колегите успяваме да я развием до ниво, до което нито една друга природозащитна организация в България не се занимава толкова изключително с горите. Развили сме капацитет в тази област и може би затова всъщност се опитваме да поддържаме необходимото ниво. Между другото независимо от критиките към държавата именно и в резултат на тези анализи ние постоянно поддържаме контакти с министерството на земеделието, изпълнителната агенция по горите, действаме на много различни нива, включително и законодателство, участваме в работни групи по изготвяне на наредби", каза Добромир Добринов- старши експерт "Природозащитно законодателство" във WWF- България.

Съществуват все още фундаментални проблеми при прилагането на горското законодателство, които водят до тези огромни количества загуба на ресурс, допълни Добромир Добринов.

"Когато говорим за всички тези проценти, ние говорим за дървесина, т.е. нарушение на закона с последващи финансови загуби за държавата и за собственика съответно. Нали, когато са държавни горски територии тази загуба е за държавата. Става въпрос грубо за около 100 милиона лева годишно само от загуби от незаконно добита дървесина."

Чисто бракониерският дърводобив обикновено се извършва от социално слаби хора в малки населени места. В тези случаи се взимат малки количества дърва от гората, за да не може да се разбере. Този дърводобив, по сигнали на граждани, се случва навсякъде.

"По големият проблем е привидно законната незаконна дървесина. Тя вече, този дърводобив привидно законният се извършва всъщност от самите фирми, които се регистрирани в Изпълнителната агенция за извършването на съответната дейност и които работят по активни сечища с издадено законно позволително за сеч. Там вече започват проблемите с превишаване на ползване, премаркиране на дървета, износ на дървесина с един превозен билет- крие се , за да се изнесе повече добитата дървесина... Този дърводобив е много по- мащабен, той се извършва в огромни размери, защото все пак тази дървесина се транспортира от временен склад с огромни камиони и там стават всъщност най- мащабните нарушения", каза още Добромир Добринов.

По отношение на дървата за огрев експертът коментира:

"Това, което ние установихме, наблюдавайки всички данни, изнесени и в парламента, всички данни, които бяха изнесени и от Изпълнителната агенция по горите още 2021, че единствената реална причина за някакво увеличение на цената на дървата за огрев беше свързана с повишаването на разходите за добив. Но, на практика никога не е имало огромен дефицит на дърва за огрев."

Данните на WWF показват, че делът на ползващите домакинства дърва за огрев е намалял с около 7,7% в сравнение с предишния анализ на организацията за периода 2013-2018 година.

Цялото интервю с Добромир Добринов може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Милена Вълкова: Италианско вдъхновение в сладкарница във Видин

Понякога ви представям чужденци, които са избрали да живеят  по нашите ширини, но освен тях са ми интересни и българите, които са се завърнали от чужбина в родния Северозапад. Наскоро попаднах на една публикация във Фейсбук на Милена Вълкова , която пишеше така: "Ciao amici, казвам се Милена и преди месец сбъднах своята най-голяма мечта - да имам..

публикувано на 10.06.24 в 17:00

Проблемът чупливи зъби

Проблемът чупливи зъби се наблюдава и при децата, и при възрастните. Това каза в "Час при зъболекаря" лекарят по дентална медицина д-р Олга Папушева и обясни кои са факторите, които могат да доведат до него.  "При възрастните чупенето на зъби се получава, когато един зъб е изстрадал достатъчно много - бил е жив, впоследствие е бил умъртвен,..

публикувано на 10.06.24 в 16:22

Автоинструктор: Предложението за ограничаване на броя на изпитите за шофьорска книжка е адекватно

От Министерството на транспорта предвиждат ограничаване на броя на изпитите на кандидат-шофьорите . Те ще могат да се явяват максимум четири пъти за шест месеца, а ако и четвъртият път е неуспешен, обучението трябва да започне отначало. Това обяви служебният министър Георги Гвоздейков по време на дискусия за пътната безопасност.  Как гледат..

публикувано на 10.06.24 в 14:00
Драматично-куклен театър - Враца

Започва Националният фестивал на малките театрални форми във Враца

Тридесет и четвъртото издание на Националния фестивал на малките театрални форми ще се проведе от 10-и до 16 юни във Враца. В програмата са включени 14 постановки, които ще представят разнообразни жанрове и теми. Селекцията е на драматурга на Народен театър „Иван Вазов“ Мирослава Тодорова и театралните режисьори Дина Маркова и Благой Бойчев. Това..

публикувано на 10.06.24 в 13:00

В "Музикална зона" слушаме Amy Winehouse

 Огромна, бухнала прическа, която на английски наричат beehive (от англ. „пчелен кошер“); плътна и силно извита очна линия; крехко, слабо  тяло; глас- чудо; наркотици и алкохол... Най- вероятно свързвате Ейми Уайнхаус с всичко това. Една от най- талантливите певици в историята на британската музика почина на 27 години от сърдечен пристъп, предизвикан..

публикувано на 10.06.24 в 09:00

В страданията Бог ни посещава

В шестата неделя след славното Христово Възкресение - Пасха, Църквата възпоменава събитието от Новия Завет, известно като "Изцелението на Слепия". "Ние людете често си мислим, че сме създадени изключително за радост в света, но никога не можем да се откъснем от мъката и страданията като наша неизменна жизнена съдба. Човешкото сърце..

публикувано на 09.06.24 в 08:00

Да помогнем на Галя от Дондуково

Кампания в социалната мрежа помага на млада жена от монтанското село Дондуково . Галя Маринова страда от заболяване, за лечението на което лекарите у нас не могат да помогнат. Предстоят генетични изследвания в Турция. Те ще дадат информация за най-правилната терапия за Галя, каза съпругът ѝ  Андриян Маринов . "От миналата година започнахме..

публикувано на 07.06.24 в 17:07