Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 2 тона и половина риба са пуснати тази година в язовир "Дъбника"

Снимка: Фейсбук: Заедно за язовир Дъбника

И тази година на Никулден Сдружение "Заедно за язовир Дъбника" във Враца спази традицията и организира зарибяване с шаран на водоема точно на празника. Последва друго зарибяване с атрактивна риба- веслонос. Зарибяване с този вид в Северозападна България досега не е правено, каза Владислав Йорданов- член на сдружението. 

"Тъй като в язовир "Дъбника" има много различни видове решихме да заложим на нещо атрактивно и закупихме веслонос. Самото пускане беше на 10 декември. Голям празник. Имаше много хора. Призивът беше да доведат децата, внуци. Пускаха рибите, просто един малък празник. Рибите бяха от 4 до 10 килограма, големи, директно да живеят в язовира", каза още Владислав Йорданов.

Парите за зарибяването са от дарители. Килограм от тази риба като зарибител е около 18 лева. Като по-големи са закупени на по-ниски цени - близо 10 лева за килограм. В язовир "Дъбника" бяха пуснати над 150 риби веслонос. 4 са зарибяванията на водния обект тази година.

"Имахме пролетта едно зарибяване, което беше с дарение. Самата риба беше дарение от приятели, които бяха взели рибата. След това имахме едно по- малко зарибяване с таранка. "Врачански Балкан" ни я подариха, също подарък рибата. Направихме едно голямо зарибяване от тон и триста с амур есента. Това вече си беше от дарители, както три други сдружения направиха зарибяване също с амур. Това са сдруженията, които отделят 5 процента от риболовните билети и едно сдружение от Враца и две от Мездра също пуснаха рибата в язовир "Дъбника" във Враца. За Никулден направихме познатото вече за пета поредна година за здраве и сега това е последното зарибяване с веслонос. Общо, може да кажем, че над два тона и половина риба са пуснати само тази година. Ние се опитваме да надградим всяка една измината година и язовирът да стане по- атрактивен", допълни Владислав Йорданов.

За да опазят разнообразието от риба, всяка вечер доброволци дежурят на водоема. На язовира от сдружението са монтирали две камери с нощно виждане. Откакто започна забраната, нарушения няма, каза още Владислав Йорданов и допълни:

"Върна се животът в този язовир... Но, няма нищо по- хубаво от това лятото да минете и да видите палатките, караваните, лагерите, деца, хора, които са дошли само да разпуснат за няколко часа."

Над 30 вида риба има във врачанския язовир "Дъбника". Това разнообразие привлича много риболовци от ранна пролет до късна есен

Цялото интервю с Владислав Йорданов може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Отвориха "завета към поколенията" в чипровското училище "Петър Парчевич"

400 години от своето създаване отбелязва тази година Основно училище "Петър Парчевич" в Чипровци. По този повод днес в училището бе отворен  Заветът към поколенията, написан и оставен през 1984 година от тогавашното училищно ръководство,  каза директорът Лена Георгиева: "Това е една вълнуваща инициатива, защото са минали 40 години и..

публикувано на 28.05.24 в 15:00

Врачански ученици с призови места в международен конкурс

Четирима ученици от СУ "Козма Тричков" Враца спечелиха призови места в конкурса "История, патрони и дарители на моето училище".  Конкурсът се организира от Национална Априловска гимназия - Габрово и фондация "Радетел" и е с  международно участие. Темата тази година бе  "Каквото можах - направих, по-хубаво нека направят могъщите" цитатът е на..

публикувано на 28.05.24 в 14:15

Фестивалът на патриотичното творчество "С Ботевски пламък в сърцето" раздаде наградите си

Отличени са  творците с най-добрите есета и стихотворения, участвали в шестия Фестивал на патриотичното творчество "С Ботевски пламък в сърцето". Темата беше  "Днес имаме ли свободата, за която се е борил Христо Ботев".  37 бяха участниците в категория "Есе", и 41 в категория "Стихотворение".  Ето и кои са победителите в конкурса, след като..

публикувано на 28.05.24 в 12:40

Въстанието от лятото на 1850 година: Героична десетдневна обсада

174 години от въстанието в Северозападна България отбелязваме на 29 май. Въстание, което по своето величие и трагизъм не отстъпва на Априлското и в същото време е потънало в забрава. Въстанието от 1850 година е събитие, което заслужава своето внимание в историческата си страница, която е и част от историята ни, но за жалост тя не е имала..

публикувано на 28.05.24 в 10:50

Благотворително събитие събра над 5000 лева в подкрепа на жени с онкологични заболявания

Над 5000 лева събра благотворителен коктейл във Враца за закупуване на помощни средства за жени с онкологични заболявания от Северозападна България. Събитието, органирано от Инициативен комитет за борба с рака на гърдата, получи много широка подкрепа, обясни председателят на организацията Албена Кисьова.  "Лично за мен резултатите са много..

публикувано на 27.05.24 в 17:55

Абитуриентските балове - повод за празник или излишна суета?

Абитуриентските балове са уникално преживяване не само за завършващите, но и за техните родители, учители и приятели. Всеки млад човек иска да направи този момент специален и запомнящ се. С какво, обаче се свързва абитуриентският бал - последно сбогом с класа, учителите и безгрижието или с излишното суетене и влагане на много средства?..

публикувано на 27.05.24 в 17:00

Актрисата Теа Абрашева: Винаги съм обичала да ходя на зъболекар

Актрисата Теа Абрашева, която от няколко месеца е част от трупата на Държавен куклен театър Видин, не си спомня първата си среща със зъболекар, но разказа в "Час при зъболекаря", че за разлика от много други хора, тя никога не е имала притеснение и страх да посещава зъболекарския кабинет:   "Аз винаги съм обичала да ходя на зъболекар. Това може..

публикувано на 27.05.24 в 16:59