Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На гости на бяло сладко в „Музикална зона“

  Здравейте на Бабинден. Празникът е посветен на "бабите акушерки“ и младите булки и невести, които вече са раждали. Но пък не е лошо да си спомним и за нашите баби и за песните, които са пеели те. Въпреки че различните баби пеят различни песни, днес реших да слушаме песни, които аз знам от моята баба. Може би вече се досещате, че става въпрос за старите шлагери.

 В началото на миналия век, на музикалния небосвод у нас неусетно изгрява звездата на един нов жанр в песента. Понякога той е взел нещо от народната песен, понякога е присвоил мелодични мотиви от класиката или изцяло се опира на своя оригинална мелодия и ритъм. Създава се в града и затова е наречен градска песен.

 През 30-те и 40-те години на миналия век  се появяват не само добри оркестри, изпълняващи тази музика, но се  създават десетки наши оригинални песни на знайни и незнайни композитори. Някои от тях  се превръщат в  любими мелодии, останали завинаги обичани и съхранявани от няколко поколения българи  до наши дни. Шлагерите се предават от поколение на поколение и продължават да се пеят с буйна страст и до ден днешен. В последно време се усеща засилване на интереса към тях от  някои съвременни изпълнители, които дават нов живот на най-любимите стари градски песни на поколения българи.

  Днес любимите и неостаряващи стари градски песни и обичани шлагери ще зазвучат в пълния си блясък. Ще запеем и стара градска песен на нов глас.  Заповядайте на гости на бяло сладко в „Музикална зона“!




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Разказ за видинската синагога донесе признание на авторката си

Зрелостничката Виктория Борисова от СУ “Цар Симеон Велики“ във Видин получи "Отличен 6.00" в националното състезание за разработки на УНСС на тема: “Историята, която заслужава да бъде разказана”.  Това, за което Виктория избира да пише, е историята на видинската синагога : "Първо, дълго време се колебаех коя специалност да запиша. Тъй..

публикувано на 11.06.24 в 15:00

Преподаватели създадоха филм за своите ученици

Преподавателите от училище "Отец Паисий" в монтанското село Медковец направиха д окументален филм за зрелостниците си.  Всички учители се включват с желание  , за да зарадват младежите. Идеята е да покажат колко способни, дейни и любопитни ученици учат в едно малко населено място, казва преподавателят по информатика и информационни технологии..

публикувано на 11.06.24 в 14:00

Как се поддържат чешмите във Видин

Чешмите във Видин се нуждаят от почистване и от по-добра поддръжка, това констатират видинчани.  В града броят на чешмите не е голям . В Крайдунавския парк има три - едната е до Художествената галерия, другата е пред Паметника на свободата и една има до крепостта "Баба Вида". Не са почиствани от зимата, по тях има мъх и налепи. Не е..

публикувано на 11.06.24 в 13:00

По-високи са резултатите на матурите в област Видин

Много по-добър е резултатът от матурите тази година в сравнение с миналата учебна година. Направена е съпоставка с националния среден резултат на зрелостниците. С 11,15 точки е по-висок резултатът по български  език и литература в сравнение с миналата година, казва Веселка Асенова, началник на Регионалното управление на образованието във Видин...

публикувано на 11.06.24 в 12:00

Започва раздаването на пакетите с хигиенни материали за уязвими групи

От  днес, 11 юни, започва раздаването на пакетите от втория транш по Програмата "Храни и основно материално подпомагане" , съфинансирана от Европейския социален фонд плюс (ЕСФ+). Помощта включва предимно хигиенни материали, каза председателят на Областния съвет на Червения кръст във Видин Цветелина Петрова .  "Това са тоалетен сапун, препарат..

обновено на 11.06.24 в 09:51

Милена Вълкова: Италианско вдъхновение в сладкарница във Видин

Понякога ви представям чужденци, които са избрали да живеят  по нашите ширини, но освен тях са ми интересни и българите, които са се завърнали от чужбина в родния Северозапад. Наскоро попаднах на една публикация във Фейсбук на Милена Вълкова , която пишеше така: "Ciao amici, казвам се Милена и преди месец сбъднах своята най-голяма мечта - да имам..

публикувано на 10.06.24 в 17:00

Проблемът чупливи зъби

Проблемът чупливи зъби се наблюдава и при децата, и при възрастните. Това каза в "Час при зъболекаря" лекарят по дентална медицина д-р Олга Папушева и обясни кои са факторите, които могат да доведат до него.  "При възрастните чупенето на зъби се получава, когато един зъб е изстрадал достатъчно много - бил е жив, впоследствие е бил умъртвен,..

публикувано на 10.06.24 в 16:22