Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любомир Бояджиев: Влюбен съм в театъра, вярвам в душата и в щастието...

Ролята на театъра е в това да възпитава отношение към красивото

Любомир Бояджиев в "Мистерията Дон Жуан"
Снимка: Драматичен театър-Монтана


Как театърът може да се превърне в семeйство и съдба, как може да възпитава младите хора в добродетели и различен поглед към света? За това в "Калейдоскоп" си говорим с директора на Драматичен театър "Драгомир Асенов" Монтана Любомир Бояджиев, който от 50 години работи в театъра, 25 от тях като директор.

Изиграл е над 100 централни роли в театъра. Влюбен е в театъра, вярва в душата и в щастието, обича Екзюпери, защото: "най-красивите неща се виждат със сърцето". Директор е на Драматичен театър - Монтана в сезони 1991/92 - 1992/93, и от сезон 2000/01 до момента, което го прави най-дълго управляващия театрален директор - 25 години. 

Любомир Бояджиев е високо оценен за своя принос в развитието на трупата в монтанския театър. По повод неговата 65- годишнина е награден със знака на Община Монтана и званието "Почетен гражданин на Монтана". 

Корените на Любомир Бояджиев не са от българския Северозапад. Роден е на 20 февруари 1950 година в Ямбол, но след като целия си съзнателен живот е прекарал в Монтана, днес той се чувства истински българин от Северозапада. 

Детството му е богато на преживявания, семейството му често се мести, защото баща му е военен. От малък проявява интерес към театъра, включва се в различни театрални групи, изиграва и първите си роли, магията на театъра го завладява и остава за цял живот. Майка му го насърчава и се радва на неговите успехи. Самата тя е била актриса в Ямболския народен театър и е участвала в много театрални постановки. 

Малкият Любомир се проявява като непослушен ученик, с лоша дисциплина, заради което е принуден да се мести от едно училище в друго. До 10 клас учи в гимназията в Сливен, следва гимназията в Котел, в София, в Ямбол. Има интерес към хуманитарните предмети и силно изявен интерес към театралните кръжоци и дейности. След завършване на средното си образование кандидатства във ВИТИЗ, но не е приет. По желание на баща си записва Школата за запасни офицери в Шумен, завършва с отличен успех като младши лейтенант. Първото му работно място е в Студиа за игрални филми, занимава се с пиротехника и каскади, той е специалист в тази област от военното училище. 

Кандидатства във ВИТИЗ, отново е скъсан, но затова пък започва работа като стажант-актьор в театъра в Михайловград. Тук има щастието да работи с големия режисьор Димитър Гочев. С качествата си на добър актьор е канен да играе на сцените в различни театри. Така отново се връща в родния Ямбол, тук получава първото си звание "актьор" по чл.9 от Указа за театрите през 1982г., когато за изключителни дарования и роли е доказал актьорските си умения. 

През 1977 година е отново в Михайловградския театър. Работи като актьор, а през 1991 година става директор. След началото  на "унищожителната реформа в българския театър" се оказва, че трябва да съкрати 70% от персонала на театъра, затова си подава оставката и продължава да работи като актьор на свободна практика. През 2000 година отново се връща в театъра в Монтана като директор по покана на кмета Златко Живков. По това време се създава и детско-юношески театрален състав към театъра. 

"Тогава ние наброявахме 130 души, имах 30 души актьори, и беше един пълноценен театрален състав, който даваше 12 и повече постановки на сезон... Ние сме имали в месеца по над 36 представления, имало е и дневни и вечерни,  и се работеше много, и се пътуваше много, този театър, както и видинския, бяха трупи, които обслужват малките населени места... 
През 1991 г започна тази  реформа, през 1993 г си дадох оставката, защото ме накараха да направя 70% съкращения на персонала, това означаваше, че трябва 70% от хората да ги пенсионирам или да ги уволня ...
Не знам защо по този начин се тръгна ... По този начин се унищожиха театрите в Кюстендил, Перник, Монтана, Видин, които направиха "сцена 6" или приемаща сцена, което е пълен абсурд. Казах, че не мога да приема театър, който няма своя продукция и приема само гастролиращи трупи...
2000 година кметът на община Монтана Златко Живков ме покани да се върна като директор. Като аз успях да създам трупа от 8-10 актьора и първата ни пиеса беше "Капан за самотен мъж". Тогава започнах да ръководя детско-юношески театрален състав. В момента съществува балетно театрално студио "Финес" с ръководители Стефчо Милков и Мила Топалова. Те  ръководят детско юношеския театрален състав..." 

В момента Любомир Бояджиев работи върху свой моноспектакъл, наречен "Радичковиада", в който се включват откъси от почти всички спектакли на Йордан Радичков, а литературният материал е наречен "Зеленото дърво", подзаглавие на "Радичковиада".  Работи и върху още един моноспектакъл "Великденско вино". 

"Имам  безброй красиви спомени от работата си като актьор и от усещането, че си необходим на хората, че правиш най-стойностното и важното за един човек - даваш му надежда, красота чрез  изкуството наречено театър. И няма значение каква е публиката, когато си искрен, тя също е искрена и те приема безрезервно", разказва Любомир Бояджиев.


Повече може да чуете в прикачения звуков файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Отвориха "завета към поколенията" в чипровското училище "Петър Парчевич"

400 години от своето създаване отбелязва тази година Основно училище "Петър Парчевич" в Чипровци. По този повод днес в училището бе отворен  Заветът към поколенията, написан и оставен през 1984 година от тогавашното училищно ръководство,  каза директорът Лена Георгиева: "Това е една вълнуваща инициатива, защото са минали 40 години и..

публикувано на 28.05.24 в 15:00

Врачански ученици с призови места в международен конкурс

Четирима ученици от СУ "Козма Тричков" Враца спечелиха призови места в конкурса "История, патрони и дарители на моето училище".  Конкурсът се организира от Национална Априловска гимназия - Габрово и фондация "Радетел" и е с  международно участие. Темата тази година бе  "Каквото можах - направих, по-хубаво нека направят могъщите" цитатът е на..

публикувано на 28.05.24 в 14:15

Фестивалът на патриотичното творчество "С Ботевски пламък в сърцето" раздаде наградите си

Отличени са  творците с най-добрите есета и стихотворения, участвали в шестия Фестивал на патриотичното творчество "С Ботевски пламък в сърцето". Темата беше  "Днес имаме ли свободата, за която се е борил Христо Ботев".  37 бяха участниците в категория "Есе", и 41 в категория "Стихотворение".  Ето и кои са победителите в конкурса, след като..

публикувано на 28.05.24 в 12:40

Въстанието от лятото на 1850 година: Героична десетдневна обсада

174 години от въстанието в Северозападна България отбелязваме на 29 май. Въстание, което по своето величие и трагизъм не отстъпва на Априлското и в същото време е потънало в забрава. Въстанието от 1850 година е събитие, което заслужава своето внимание в историческата си страница, която е и част от историята ни, но за жалост тя не е имала..

публикувано на 28.05.24 в 10:50

Благотворително събитие събра над 5000 лева в подкрепа на жени с онкологични заболявания

Над 5000 лева събра благотворителен коктейл във Враца за закупуване на помощни средства за жени с онкологични заболявания от Северозападна България. Събитието, органирано от Инициативен комитет за борба с рака на гърдата, получи много широка подкрепа, обясни председателят на организацията Албена Кисьова.  "Лично за мен резултатите са много..

публикувано на 27.05.24 в 17:55

Абитуриентските балове - повод за празник или излишна суета?

Абитуриентските балове са уникално преживяване не само за завършващите, но и за техните родители, учители и приятели. Всеки млад човек иска да направи този момент специален и запомнящ се. С какво, обаче се свързва абитуриентският бал - последно сбогом с класа, учителите и безгрижието или с излишното суетене и влагане на много средства?..

публикувано на 27.05.24 в 17:00

Актрисата Теа Абрашева: Винаги съм обичала да ходя на зъболекар

Актрисата Теа Абрашева, която от няколко месеца е част от трупата на Държавен куклен театър Видин, не си спомня първата си среща със зъболекар, но разказа в "Час при зъболекаря", че за разлика от много други хора, тя никога не е имала притеснение и страх да посещава зъболекарския кабинет:   "Аз винаги съм обичала да ходя на зъболекар. Това може..

публикувано на 27.05.24 в 16:59