Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

WWF помага на бизнеса да бъде по-добър стопанин на природното богатство

Снимка: Радио ВИДИН

Партньорствата с бизнеса са ключова част от стремежа на WWF да спомогне за постигането на мащабната промяна, от която планетата ни се нуждае повече от всякога. Мисията на WWF е да опазваме природата, така че да живеем в хармония с нея. Тъй като големите компании до голяма степен са виновни за това, което причиняват на природата, ние вярваме че, колкото повече те поемат отговорността да я пазят, толкова повече неща могат да бъдат направени заедно, каза Марина Михайлова, ръководител "Корпоративни партньорства" във WWF:

"Много големи са проблемите и предизвикателствата, че да ги правим сами, да се справяме. Затова работим с абсолютно всички, с които можем. Разбира се, имаме и доста сериозна цедка. Имаме компании, които са в т.нар. черен списък, с тях не можем да работим заедно, тъй като това, което  увреждат не може да бъде поправено през подкрепата към WWF."

Такива са например производителите на изкопаеми горива, всички компании, които се занимават с производство на петрол, продажба на петролни продукти, включително и авиокомпании, чиито отпечатък върху природата е толкова голям, че не биха могли да го заличат като подкрепят консервационната работа на WWF.

WWF не може да препоръча на компаниите как ще действат, а да предложи цели, които те да припознаят като свои и да работят заедно.

"Едно прекрасно наше партньорство, с едно електроразпределително дружество, възстановяваме крайречна гора, унищожена и изсечена река на брега на река Марица, в района на Стамболийски. Възстановяваме с местни растителни видове. Шест различни дървесни вида се опитваме да възстановим, така че да укрепват бреговете, да не може да има свличания", каза още Марина Михайлова.

Здравите брегове, укрепени с естествената растителност за района могат да предпазят от наводнения дори и селища, които са по- надолу по течението на реката. Друг пример за добро партньорство е с голяма верига кафетерии в България. Чрез законодателни мерки и с цел намаляване на употребата на еднократни пластмасови изделия е наложена такса, която ще бъде предназначена за работата на WWF по обявяване на нови защитени територии. Една от големите цели на WWF е да помага на бизнеса да бъде по-добър стопанин на споделеното богатство, което природата ни предоставя всеки ден. 

Цялото интервю с Марина Михайлова може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Кампанията по директни плащания- уравнение с много неизвестни

Видинският съюз на зърнопроизводителите ще направи ритуално зажънване на 20 юни, в землището на село Рупци. Дни преди жътвата в "Земята, която ни храни" с председателя на видинския съюз на зърнопроизводителите Жечко Андрейнски говорим за състоянието на посевите: "Промените в климата налагат все по-чести дъждове, бури и градушки... Тази година..

публикувано на 12.06.24 в 12:17
Християна Страхилова

Ученичка от Видин е с две пълни шестици на матурите

Християна Страхилова е възпитаник на Профилираната природо-математическа гимназия "Екзарх Антим I" във Видин . Тази година тя завърши гимназиалния етап на своето обучение и го направи по блестящ начин - с две отлични оценки на държавните зрелостни изпити. Хриси има две пълни шестици на задължителната матура по български език и литература и на..

публикувано на 11.06.24 в 17:30

Разказ за видинската синагога донесе признание на авторката си

Зрелостничката Виктория Борисова от СУ “Цар Симеон Велики“ във Видин получи "Отличен 6.00" в националното състезание за разработки на УНСС на тема: “Историята, която заслужава да бъде разказана”.  Това, за което Виктория избира да пише, е историята на видинската синагога : "Първо, дълго време се колебаех коя специалност да запиша. Тъй..

публикувано на 11.06.24 в 15:00

Преподаватели създадоха филм за своите ученици

Преподавателите от училище "Отец Паисий" в монтанското село Медковец направиха д окументален филм за зрелостниците си.  Всички учители се включват с желание  , за да зарадват младежите. Идеята е да покажат колко способни, дейни и любопитни ученици учат в едно малко населено място, казва преподавателят по информатика и информационни технологии..

публикувано на 11.06.24 в 14:00

Как се поддържат чешмите във Видин

Чешмите във Видин се нуждаят от почистване и от по-добра поддръжка, това констатират видинчани.  В града броят на чешмите не е голям . В Крайдунавския парк има три - едната е до Художествената галерия, другата е пред Паметника на свободата и една има до крепостта "Баба Вида". Не са почиствани от зимата, по тях има мъх и налепи. Не е..

публикувано на 11.06.24 в 13:00

По-високи са резултатите на матурите в област Видин

Много по-добър е резултатът от матурите тази година в сравнение с миналата учебна година. Направена е съпоставка с националния среден резултат на зрелостниците. С 11,15 точки е по-висок резултатът по български  език и литература в сравнение с миналата година, казва Веселка Асенова, началник на Регионалното управление на образованието във Видин...

публикувано на 11.06.24 в 12:00

Започва раздаването на пакетите с хигиенни материали за уязвими групи

От  днес, 11 юни, започва раздаването на пакетите от втория транш по Програмата "Храни и основно материално подпомагане" , съфинансирана от Европейския социален фонд плюс (ЕСФ+). Помощта включва предимно хигиенни материали, каза председателят на Областния съвет на Червения кръст във Видин Цветелина Петрова .  "Това са тоалетен сапун, препарат..

обновено на 11.06.24 в 09:51