Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Върбово - селото с най-старата църква в област Видин

Днес ще посетим село Върбово в община Чупрене, област Видин. Разположено е на 480 метра надморска височина в Предбалкана, югозападно от рида Ведерник. Намира се на 10 километра южно от град Белоградчик и на 10 километра североизточно от границата със Сърбия. 

Северно от селото преминава Върбовска река, която пресича Ведерник и е десен приток на Стакевска река. Землището на селото е с площ малко над 41 квадратни километра. В него, западно от селото, се намира малкият язовир „Върбово“, който е общинска собственост. От селото тръгват две екопътеки, които водят до красивите местности "Лъга" и "Под венеца" в подножието на Ведерник. Това е част от информацията, която може да бъде намерена за селото в Интернет. 

Нашето посещение там бе през един нетипично топъл за зимата ден, в който красотата на причудливата природа наоколо изпъкваше още по-ясно. 

Ново строителство във Върбово почти няма- в това отношение не се различава от повечето села в Северозапада. Пусти улици завиват зад пусти дворове. Прашни катинари висят на доста от портите и всичко това, в определен смисъл, е колкото тъжно, толкова и красиво. 

По публични данни в селото живеят  около 100 души. Това би трябвало да е задоволително явен сигнал, че тук хотели и механи не виреят. Животът днес няма нищо общо с този в миналото и то не в добра посока, коментират местни жители, които с носталгия си спомнят за едни отминали вече години. Обезлюдяването е основният проблем на селото, не отрече и кметският наместник на село Върбово, Румен Стоянов, описвайки и другите, произтичащи от това проблеми: 

"Обезлюдено село, възрастно население над 95% и оттук идват и проблемите. Трудности с придвижването, село в планински район, стари, запустели улици, неподдържани дълги години, обрасли... Проблеми с електричеството - стара електропреносна мрежа, често прекъсва електричеството, особено в зимния период и хората трудно преживяват... За снабдяването с хранителни стоки, тук имаме едно магазинче, което работи благодарение на усърдието на собствениците. Работи утрин само по два часа на ден. В него продават основните хранителни продукти- хляб, олио, някои зеленчуци. Снабдено е магазинчето, хората полагат грижи... Имаме транспорт. Две фирми обслужват транспортните линии, основно с Белоградчик, където са аптеките, болницата, магазините..."
  
Интересна инициатива в селото е възстановяването на сградата на старата фурна и превръщането й в клуб за срещи, разказа още Румен Стоянов:

"Сега довършваме клуба, който е правен някога по програми- стара фурна за хляб, запустяла сграда и една от поредните власти намира пари по програми и решават да реновират. Тя е направена много хубаво отвън, но стои вече десетина години без да се ползва. Не е свързана чистата вода, няма и тръби за отходните води и заради това не може да се ползва... Ние си поговорихме с клуб "Ботев" и решихме да направим един общ празник на селото. А и в помещението, както се казва- за добро или за лошо, да има къде да се събират.

... За този бюджетен период- 2024- та година, в селото е предвидено да бъдат асфалтирани две улици. Всичко зависи от средствата, които ще дойдат. Засега прогнозите са оптимистични- ще има някакви средства за подобряване на инфраструктурата в селото..."

В село Върбово се намира най-старата църква в област Видин, а според някои източници, тя е една от най-старите и в Северозапада. Църквата "Св. Йоан Кръстител" се намира недалеч от центъра на селото. По данни от архива на Видинската митрополия, тя вече е съществувала през 1600 година. А от възпоменателния надпис в наоса се разбира, че е била изписана през 1652 година. Храмът е типичен представител на църковното строителство по българските земи от XV-XVIIв. Външният му вид е доста безличен – схлупен и полувкопан в земята. Строен е така, че да бъде трудно забележим за турците. Обявена е за Народна старина в ДВ. №69/27г. и за Архитектурно художествен паметник на културата в ДВ.

"Църквата ни беше една от най-големите и най-хубавите. Аз живея срещу нея и си спомням, че в детството ми тя беше на три ката. С течение на годините обаче остана само най-старото и автентичното от нея с олтара. По данни на Епархията във Видин е правена някъде около 1360 година. Това е преди падането на България под турско робство", разказва Олег Дамянов, бивш военен в пенсия, роден и отрасъл във Върбово.

Освен старата църква "Свети Йоан Кръстител", която е реставрирана, във Върбово има още паметник на загиналите в Белоградчишкото въстание. Жители на селото взимат участие и в Чипровското въстание от 1688 година, а Тодор Илиев от Върбово е единственият участник от Белоградчишко в Ботевата чета.

Въпреки проблемите, селото не е забравено. Местните разчитат на селския туризъм и вече в местната къща за гости са идвали туристи чак от Австралия и Аржентина. Разбрали за красивото българско селце от снимки в Интернет. И не са сбъркали с избора си, защото макар и малко, село Върбово омайва с хубава природа, богата история, а спокойствието и красотата на на местния живот са за завиждане.

Какво още разказват за миналото и настоящето на село Върбово жителите му. Как се справят с реалностите на съвремието и с какви проблеми се сблъскват възрастните хора тук, както и надеждите за съживяването на селото - в звуковия файл.


* Снимки: Генади Цоков




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В лятното кино на Тошевци предпочитат старите български филми

На 24 май, в Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, се отправяме към село Тошевци, община Грамада. Просветителски и образователен дух цари в село Тошевци. Хората, които живеят тук са в пенсионна възраст, но възрастта не е преграда за тяхното желание да се образоват, да..

публикувано на 24.05.24 в 11:15
Георги Вулджев

Георги Вулджев: Сериозната пенсионна реформа е политически непопулярна

Пенсиите, отпуснати до 31 декември 2023 година, ще бъдат увеличени от първи юли с 11 процента, съобщи премиерът Главчев.  Сюжетът с увеличението, превърнал се в предизборна заигравка, който предлагаше повишението да е с 10%, по този начин остава в историята.  Ниските пенсии продължават обаче да са сред най-сериозните проблеми на пенсионната ни..

публикувано на 23.05.24 в 10:10

Ще въведе ли страната ни адекватни европейски заплати?

Всеки десети работещ е беден, показва анализът на последните данни на Националния статистически институт, направен от Института за пазарна икономика (ИПИ). Бедността у нас леко намалява през 2023 г., а неравенството в доходите се свива. И двете констатации са следствие от повишаването на пенсиите, от една страна, и на заетостта, от друга...

публикувано на 22.05.24 в 10:45

Как се постига качествена жизнена среда- опитът на Германия, Унгария и Словения

Утвърдени експерти от България, Германия, Унгария и Словения представиха предизвикателствата пред архитекти и инженери в строителството по пътя към хармонична среда на живот. Международната конференция, която се проведе в София, бе организирана от сдружение "Алианс за висока строителна култура" (АВСК).  Какво разбираме под хармонична жизнена..

публикувано на 20.05.24 в 16:48

Във Воднянци искат програми за безработни

Екипът на радио Видин гостува в село Воднянци, община Димово. Времето е дъждовно и следобедно и по това време по улиците не се срещат хора.  Селото е на около 60 км от Видин в посока Монтана и на 180 км от София. До него лесно може да се стигне с автомобил или с влак по линията София-Видин.  В землището на селото е изграден язовир Дреновец...

публикувано на 17.05.24 в 12:30
Михаил Кръстев

Михаил Кръстев: Политиците загубиха спечелен мач с Еврозоната

България няма да успее да изпълни критериите за влизане в Eврозоната до юни.  На конференция, посветена на следващите стъпки към еврото, бяха обсъдени политическите и социалните последици, както и икономическите и финансовите перспективи преди и след присъединяването, бяха анализирани и успешни примери на европейски държави, вече въвели единната..

публикувано на 16.05.24 в 10:00

Имат ли интерес ресторантьорите към чужди служители?

Заради липсата на кадри летният сезон е пред провал за ресторантьорския бранш, заявиха преди дни от сектора. Причината е приета промяна в Закона за чужденците, която по никакъв начин не помага на бизнеса за това лято. Преди началото на туристическия сезон има предприемачи, които обявиха, че ще фалират, защото нямат работници. Хотелите отварят, а..

публикувано на 15.05.24 в 11:21