Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трябва да простим на всеки

Неделята, в която се намираме днес се нарича Неделя Сиропустна. Неделя, в която за последно консумираме млечни хранителни продукти, както и става взаимно всеопрощение между християните.

"Защото ако простите на човеците съгрешенията им и вам ще прости Небесният ви Отец. Ако ли не простите на човеците съгрешенията им и вашият Отец няма да прости съгрешенията ви." (Мат. 6:14-15)

Сиропустна неделя е последната подготвителна неделя за Великия пост. Според църковния Устав разрешават се млечни храни и риба. Смисълът на древния обичай, засвидетелстван още в V век е да се отучим постепенно от вкусните ястия и без съжаление да преминем към великопостно въздържание. Според преданието, обичаят станал закон след обета, даден от византийския император Ираклий /610-641/. Той воювал с персийския цар Хозрой - завоевател на Светата земя. Императорът дал обещание на Господа, че ако го победи, ще се откаже от месото още в седмицата преди поста. Затова последната неделя преди поста се нарича сиропустна, т.е. в този ден се прекратява вкусването на млечни продукти. През тази неделя Църквата напомня в молитвите и песнопенията за грехопадението на прародителите ни, поради недоверието към думите на Спасителя и невъздържанието им. Гордостта и своеволието водят до разрушаването на първоначалната хармония,изгнанието от рая. Ние сме изгнаници и земният ни живот е търсене на онова блажено състояние....

В този ден по установен от древност обичай искаме прошка за взаимните обиди и прегрешения. Това е необходимо, за да живеем с Господа на земята и да се преселим във вечния живот. Ние желаем вечно спасение, но то е възможно само ако в сърцето ни няма обида, осъждане и неприязън, а има мир, драгоценното свещено благо, което ни дарява Сам Иисус Христос. Трябва да простим на всеки и да поискаме прошка от тези, които волно или неволно сме обидили. Иначе напразни биха били трудовете ни през настъпващия пост.Сам Господ Иисус Христос, като дава образеца на молитвата, ни призовава: "Защото ако простите на човеците съгрешенията им и вам ще прости Небесният ви Отец; ако ли не простите на човеците съгрешенията им и вашият Отец няма да прости съгрешенията ви" /Мат.6:14-15/.

Св. Йоан Златоуст по повод на тези дума в една от беседите си пише следното: "С това Иисус Христос е искал да покаже, че от всичко най-много ненавижда и се отвращава в човека от злопаметността и одобрява най - много противоположната добродетел. Той поощрява последователите си към изпълнение на тази заповед с думите за предстоящата награда и вечни мъки. Той напомня за Своя Отец и за Себе Си, за да посрами онзи, който иска да бъде син на такъв Отец, а пък е звероподобен по нрав и има плътско мъдруване. Ние трябва да бъдем чада Божии не само по благодат, но и според делата ни. Нищо не ни уподобява така на Бога, както великодушното опрощаване на нанесените ни обиди и огорчения, защото и слънцето свети на зли и добри".


Началото е днешното ни покаяние, откритостта ни, готовността ни да бъдем „свои“, а не чужди едни на други, да се обичаме, дори с цената на страдания, болка и кръст; краят – това е радостта от посрещането на Пасхата Господня, посрещането на Възкресението, встъпването в Божието Царство, във вечността и в тържеството на победата! Амин.

В рубриката "Съвременна Библия" – в тази наша среща ще задам важен въпрос: "Това ли е всичко, което трябва да направиш с живота си?" Днес е благоприятно време да спреш за малко, да видиш какво правиш с живота си и после да си зададеш точно този въпрос. ,,Това ли е всичко, което трябва да направя с живота си?“ Един ден, изправени пред Бога, може би ще чуем същия въпрос, но построен в друго граматическо време: "Това ли бе всичко, което трябваше да направиш с живота си?"  

Слушайте ни всяка неделя сутрин след новините в 8:00 ч. и в ранното утро на понеделник от 01:00 ч. през нощта.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Увеличават пенсиите с 11%

Пенсиите ще бъдат увеличени с 11% от 1-ви юли, реши Надзорният съвет на Националния осигурителен институт (НОИ). Това съобщи служебният социален министър Ивайло Иванов след заседанието вчера. Именно той направи предложението за ръст на пенсиите с този процент. Всички членове на съвета от изпълнителната власт, бизнеса и синдикатите са подкрепили..

публикувано на 15.05.24 в 12:30

Урок по география във видинско училище с награда от национален конкурс

Урок по география "Среща на народите" спечели първо място  в Националния конкурс за учители за добра педагогическа интердисциплинарна практика "Географията и другите науки в един урок". Той се  проведе във видинското училище  СУ "Св. Св. Кирил и Методий" и бе подготвен от екип учители, в който бяха  Стефан Петров, учител по..

публикувано на 14.05.24 в 15:20

Панорама на средното образование във Видин

"Панорама на средното образование", организирана от местното Регионално управление на образованието, се провежда във Видин. На събитието всички учебни заведения  от областта представят утвърдения си държавен план-прием за 8 клас за учебната 2024/2025 година по разнообразни  начини  и чрез презентации и рекламни  материали.  Панорамата бе..

публикувано на 14.05.24 в 15:15

Деца правят театър в Бяла Слатина

Вторият фестивал на детския театър „Вълшебното килимче“ ще се проведе в Бяла Слатина на 18 май. Организатори са читалище "Развитие 1892" и община Бяла Слатина.    Целта на фестивала е да се развива детското въображение и актьорските умения на децата.  Участие са заявили около 15 учебни заведения от общината, каза главният..

публикувано на 14.05.24 в 12:30

Учител от Враца е класен ръководител на годината

Горица Маджарска, учител по история и гражданско образование във врачанското СУ "Козма Тричков", спечели наградата "Стоян Михайловски" за 2024 година в категория "Класен ръководител". Отличието е учредено през 2012 година от Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа".  Целта е да се отдаде  заслуженото уважение на съвременните български..

публикувано на 14.05.24 в 11:10

Видинската езикова гимназия изпрати випуск 2024 (снимки)

Общо 80 ученици завършиха Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" във Видин . За десети път беше връчена статуетката „Криле“, която е наградата на училищното настоятелство. Дело е на скулптора Светлин Николаев и символизира разтворената книга на познанията, с която политат мечтите.  Директорът Боянка Никова пожела на..

публикувано на 13.05.24 в 14:46

Видинският марионетист Теодор Борисов ще преподава в Еквадор

Още един повод да се гордеем за пореден път с видинския марионетист Теодор Борисов , познат по света като "Il grande Lupo bulgaro" , големият български вълк, тъй като той получи специална покана от министъра на културата на Република Еквадор . Тео е поканен да ръководи интензивен курс на обучение в рамките на Международния куклен фестивал,..

публикувано на 13.05.24 в 14:00