Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неправителствена организация с 8 женски кампании за 8 март

Снимка: фондация Be Cause

За деня, посветен на правата на жените, фондация BCause обяви инициативата "8 женски кампании за 8 март". За шеста по ред година с дарителски кампании от фондацията подкрепят организации, които помагат на пострадали от насилие. Избрани са осем от тях, а каузите са обявени в Платформата.бг, чрез която се набират средства. Проблемът с домашното насилие продължава и се разраства, казва Людмила Атанасова, директор ''Програми за НПО" във фондацията. Допълва, че липсва адекватна реакция от страна на държавата за справяне с последствията. Почти изцяло тези, които се опитват да се справят с проблема са неправителствените организации.

"Нашата идея вече за шести пореден път е да подкрепим тяхната работа  като им помогнем да направят дарителски кампании  и ги насърчим също с определена финансова сума за постигнати добри резултати в кампаниите. В Платформата.бг могат да бъдат видени на първа страница всичките осем кампании, които са свързани с инициативата тази година. Това са сдружение "Жените на Казанлък", които набират средства за оборудване и заплащане труда на специалистите в защитено пространство, където се работи с деца, пострадали от насилие. "Мисия Криле" - Стара Загора искат да подарят позитивни преживявания на настанените при тях пострадали от насилие жени. Кризисен център - Димитровград искат нови електроуреди за кухнята. "Конкордия България" - за две от техните услуги, за превенция на ранните бракове и насилието сред ромски общности. Асоциация "Ная" - Търговище искат да оборудват една приемна в Попово, където мобилният им екип да работи с жените от областта, за които е много трудно и скъпо да ходят до Търговище. П.У.Л.С. - Перник искат да си оборудват част от сградата. Едни счупени парапети искат да сменят, тъй като там около 300 човека годишно минават и е буквално опасно за тях да влизат в сградата. "Самаряни"  - Стара Загора за консултативния им център, който денонощно помага на хора, които се обаждат и го посещават. Фондация EMPOVE - София за отпечатване на една книжка за подхода "Мога сама." Това са историите на жени, които са преживели насилие, и които със средства на изкуството помагат на други такива, които са все още в ситуацията на насилие."

Според Людмила Атанасова, средствата, отпускани от държавата за организации, които помагат на пострадали от насилие, не са достатъчни. Все още без реално приложение са и промените в Закона за домашното насилие, които депутатите гласуваха миналото лято.

"Всички си спомняме миналата година как случаят "Дебора" разтресе цялото общество и спешното преправяне на дотогавашния Закона за защита от домашно насилие. За съжаление депутатите приеха поправките, но те все още не са вкарани в действие, тъй като подзаконовата нормативна уредба не е нито разписана, нито приета, поради забавяне в администрацията на Министерски съвет. Така твърдят от коалицията "Заедно срещу насилието" - 35 неправителствени организации. Протестите и депутати свършиха своята работа, но изпълнителната власт е огромен длъжник на всички организации, за които стана въпрос, както и други. И до момента дневната ставка на една настанена жена в кризисен център например преди една, две години беше 2.50 лв., а сега да е най-много 3,50 лв. от делегирането държавно финансиране, което далеч не може да покрие всички разходи, които трябва да се правят, за да функционират тези организации." 

Фондация П.У.Л.С е сред осемте, на които инициативата "8 кампании за 8 март" помага.  Годишно над 50 жени и деца, пострадали от насилие намират подслон в Кризисния център към фондацията, а над 300, потърсили помощ, получават безплатна психологическа, юридическа и социална подкрепа, обясни Юлия Андонова, директор "Развитие и комуникации" във Фондация.
 
"Фондация П.У.Л.С. е организация, която вече 25 години предоставя безплатна помощ и подкрепа на хора, които са пострадали от различни форми на насилие. Насилието има огромни мащаби от десетилетия. Просто в последно време се говори малко повече за този проблем и за съжаление става ясно, че в България няма достатъчно места, на които пострадалите от домашно насилие могат да получат помощ и подкрепа. Много малко са кризисните центрове, в които може да се намери подслон и спешна подкрепа. За съжаление в регион Видин няма такива програми, такива услуги. Ние много често имаме хора, които идват от региона на Видин, Ловеч, Плевен, Монтана търсят спасение в Перник, където е базирана нашата организация, защото се оказва, че ние сме най-близкото място,  на което пострадалите могат да получат закрила, което е много страшно, защото това е един регион с хиляди хора, които живеят в капана на насилието и няма към кого да се обърнат като услуга и като организация."

Към фондация П.У.Л.С. има  денонощна телефонна линия за насочване и консултиране на пострадали от домашно насилие. Номерът е:  076 60 10 10 

Резултатите от кампаниите ще бъдат обобщени на 5 април. Към събраните средства ще бъдат добавени още до 5000 лев. от Фонда за подкрепа на жени, пострадали от домашно насилие, съобщиха от фондация BCause.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Еднодневна школа за деца организираха от клуб по риболов във Видин

Безплатни занимания за децата организираха от Клуба за спортен риболов "Дунав" във Видин. Искат така да ги увлекат, за да прекарват повече време сред природата. Казват, че риболовът е цяла наука и започнаха с първите уроци. За Иво Вълов риболовът е начин на живот и мислене, не само хоби. Затова иска да го предаде на по-младите. "В моя..

публикувано на 15.05.24 в 16:59

Увеличават пенсиите с 11%

Пенсиите ще бъдат увеличени с 11% от 1-ви юли, реши Надзорният съвет на Националния осигурителен институт (НОИ). Това съобщи служебният социален министър Ивайло Иванов след заседанието вчера. Именно той направи предложението за ръст на пенсиите с този процент. Всички членове на съвета от изпълнителната власт, бизнеса и синдикатите са подкрепили..

публикувано на 15.05.24 в 12:30
Боян Боев, писател

Писателят Боян Боев гостува в Монтана

Известният български писател Боян Боев ще се срещне  с почитатели от Монтана и околностите. Срещата ще се проведе днес, в  Регионална библиотека "Гео Милев" - Монтана от 17:00 часа, в  рамките на 18-то издание на   Националната библиотечна седмица в България Боев е автор на романите "Сайбиевата невеста", "Последна молитва" и сборник с..

публикувано на 15.05.24 в 11:54

Урок по география във видинско училище с награда от национален конкурс

Урок по география "Среща на народите" спечели първо място  в Националния конкурс за учители за добра педагогическа интердисциплинарна практика "Географията и другите науки в един урок". Той се  проведе във видинското училище  СУ "Св. Св. Кирил и Методий" и бе подготвен от екип учители, в който бяха  Стефан Петров, учител по..

публикувано на 14.05.24 в 15:20

Панорама на средното образование във Видин

"Панорама на средното образование", организирана от местното Регионално управление на образованието, се провежда във Видин. На събитието всички учебни заведения  от областта представят утвърдения си държавен план-прием за 8 клас за учебната 2024/2025 година по разнообразни  начини  и чрез презентации и рекламни  материали.  Панорамата бе..

публикувано на 14.05.24 в 15:15

Деца правят театър в Бяла Слатина

Вторият фестивал на детския театър „Вълшебното килимче“ ще се проведе в Бяла Слатина на 18 май. Организатори са читалище "Развитие 1892" и община Бяла Слатина.    Целта на фестивала е да се развива детското въображение и актьорските умения на децата.  Участие са заявили около 15 учебни заведения от общината, каза главният..

публикувано на 14.05.24 в 12:30

Учител от Враца е класен ръководител на годината

Горица Маджарска, учител по история и гражданско образование във врачанското СУ "Козма Тричков", спечели наградата "Стоян Михайловски" за 2024 година в категория "Класен ръководител". Отличието е учредено през 2012 година от Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа".  Целта е да се отдаде  заслуженото уважение на съвременните български..

публикувано на 14.05.24 в 11:10