Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мъжествено и бодро да вървим по духовната стълба на Великия пост

Неделята, в която се намираме днес е Четвърта на Великия пост, посветена на един отец на Църквата, който както тогава през своя земен живот, така и днес подклажда силата на вярата, надеждата и любовта в сърцата на хората в Христа Иисуса нашия Господ, а именно - свети Йоан Лествичник.

"С думи на утешение и ободрение Светата Църква подкрепя тези от нас, които твърдо и радостно носят бремето на поста, принасящо на душата спокойствие и съзнание за изпълнен християнски дълг. Изминали половината от светия пост и взирайки се в Честния и Животворящ Кръст Господен, укрепяващ нашите слаби сили, стараем се и останалото време на поста да завършим без всякакъв порок.

Когато човек започва някакво дело, а особено богоугодно, среща трудности, огорчения, опасности, но когато трудът се приближава към благополучен завършек, изпитва радост и душевно задоволство от изпълненото добро дело. Така воинът, отправяйки се на война, преживява душевни мъки, страхове, смущения, мрачни предположения, но когато благополучно се възвръща жив и здрав в своята родина, при своите близки, още повече и с награда, тогава забравя понесените трудности и несгоди, опасности и лишения, и си спомня миналото с чувство на изпълнен дълг.

Така и ние, братя и сестри, понасяме многото трудности на поста и въздържанието, стараем се до край да извървим този спасителен път. С молитвата се обръщаме към Господа за укрепяване на нашите сили и за даруване на помощ, за да посрещнем радостно светлото Христово Възкресение, когато в духовно веселие ще забравим всички теготи на великопостните трудове. Да ни даде Бог да се приближим към Светата Пасха с радост от извършения подвиг, който сме започнали в началото на поста, стараейки се постоянно да се молим, строго да постим, надявайки се да се освободим от този грях, който ни държи в духовна тъмница.

Днес ние отбелязваме паметта на преподобни Иоан Лествичник. Църквата е задължена на този светец за това, че той е оставил за всички християни голямо духовно съкровище - книгата "Лествица, възвеждаща на небето" - ръководство за възхождане от земята на небето, от дълбините на греха до върха на любовта Божия и съединение с Господа. "Лествица" се състои от тридесет глави - степени, водещи в Царството Божие и наистина е стълба на спасението. Преп. Иоан ни зове на този път: "Вървете и не се обръщайте назад; ако паднете, вдигнете се и продължавайте по пътя". Съдържанието на "Лествица" е дълбоко, образно, пълно със спасителна сила.

Всеки от нас, братя и сестри, може да стане съвършен подражател на подвига на свети Иоан Лествичник – ако притесняваме плътта си, ако не отслабваме и не се леним, ако се отстраняваме от злото и вършим добро. Очистили сърцето си от страстите, можем в пълнотата на любовта и духовната радост да видим Бога, защото е казано в заповедите на блаженствата – чистите по сърце ще видят Бога. Мъжествено и бодро да вървим по духовната стълба на Великия пост, та, укрепвайки от сила в сила, с Божията помощ да достигнем върха на това съвършенство, към което ни призовава и задължава Господ, казвайки: "Бъдете съвършени, както е съвършен и Небесният ваш Отец" /Мат. 5:48/. Амин."

Митрополит Корнилий /Титов/

В рубриката "Съвременна Библия" –световноизвестният атеист Ричард Докинс се самоопредели като "културен християнин". Навръх Великден по западен календар, в интервю с Рейчъл Джонсън за LBC , Докинс сподели притеснението си за бъдещето на родната си Великобритания. Той е "леко ужасен" от политически подкрепената ислямизация на западното общество. Християнството трябва да си иде, но празно място се оказва, че няма. Докинс започва да осъзнава, че именно Християнството му е дало свободното право да бъде атеист във Великобритания. В Афганистан това право не съществува! Въпросът за бъдещето на Запада и целия свят плаши не само професор Докинс.

Слушайте ни всяка неделя сутрин след новините в 8:00 ч. и в ранното утро на понеделник от 01:00 ч. през нощта.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Еднодневна школа за деца организираха от клуб по риболов във Видин

Безплатни занимания за децата организираха от Клуба за спортен риболов "Дунав" във Видин. Искат така да ги увлекат, за да прекарват повече време сред природата. Казват, че риболовът е цяла наука и започнаха с първите уроци. За Иво Вълов риболовът е начин на живот и мислене, не само хоби. Затова иска да го предаде на по-младите. "В моя..

публикувано на 15.05.24 в 16:59

Увеличават пенсиите с 11%

Пенсиите ще бъдат увеличени с 11% от 1-ви юли, реши Надзорният съвет на Националния осигурителен институт (НОИ). Това съобщи служебният социален министър Ивайло Иванов след заседанието вчера. Именно той направи предложението за ръст на пенсиите с този процент. Всички членове на съвета от изпълнителната власт, бизнеса и синдикатите са подкрепили..

публикувано на 15.05.24 в 12:30
Боян Боев, писател

Писателят Боян Боев гостува в Монтана

Известният български писател Боян Боев ще се срещне  с почитатели от Монтана и околностите. Срещата ще се проведе днес, в  Регионална библиотека "Гео Милев" - Монтана от 17:00 часа, в  рамките на 18-то издание на   Националната библиотечна седмица в България Боев е автор на романите "Сайбиевата невеста", "Последна молитва" и сборник с..

публикувано на 15.05.24 в 11:54

Урок по география във видинско училище с награда от национален конкурс

Урок по география "Среща на народите" спечели първо място  в Националния конкурс за учители за добра педагогическа интердисциплинарна практика "Географията и другите науки в един урок". Той се  проведе във видинското училище  СУ "Св. Св. Кирил и Методий" и бе подготвен от екип учители, в който бяха  Стефан Петров, учител по..

публикувано на 14.05.24 в 15:20

Панорама на средното образование във Видин

"Панорама на средното образование", организирана от местното Регионално управление на образованието, се провежда във Видин. На събитието всички учебни заведения  от областта представят утвърдения си държавен план-прием за 8 клас за учебната 2024/2025 година по разнообразни  начини  и чрез презентации и рекламни  материали.  Панорамата бе..

публикувано на 14.05.24 в 15:15

Деца правят театър в Бяла Слатина

Вторият фестивал на детския театър „Вълшебното килимче“ ще се проведе в Бяла Слатина на 18 май. Организатори са читалище "Развитие 1892" и община Бяла Слатина.    Целта на фестивала е да се развива детското въображение и актьорските умения на децата.  Участие са заявили около 15 учебни заведения от общината, каза главният..

публикувано на 14.05.24 в 12:30

Учител от Враца е класен ръководител на годината

Горица Маджарска, учител по история и гражданско образование във врачанското СУ "Козма Тричков", спечели наградата "Стоян Михайловски" за 2024 година в категория "Класен ръководител". Отличието е учредено през 2012 година от Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа".  Целта е да се отдаде  заслуженото уважение на съвременните български..

публикувано на 14.05.24 в 11:10